TuiNa Therapie
Home > Opleidingen > TuiNa Therapie

TUINA THERAPIE

2-jarige beroepsopleiding

TuiNa (spreek uit als Ďtwienaí) is naast acupunctuur en kruiden ťťn van de therapieŽn van de Chinese geneeskunde, ofwel de Traditional Chinese Medicine (TCM). TuiNa kent een grote variŽteit aan massages. Daarnaast kent TuiNa diverse en zeer effectieve manipulatietechnieken. Beide technieken worden op het lichaamsoppervlak uitgevoerd. Net als bij acupunctuur is het uitgangspunt steeds om een goede diagnose bij de patiŽnt stellen volgens de regels van de Chinese geneeskunde.

TuiNa therapie is zeer effectief voor preventie en voor op genezing gerichte behandeling. Door de yinne en yange aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van Qi en Bloed te bevorderen kunnen (mits deskundig toegepast) vele ziektes worden genezen. TuiNa is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen en kent daar verschillende richtingen zoals: kinder TuiNa, volwassenen TuiNa, orthopedie en cosmetica.

Verschil opleiding TuiNa Massage en Tuina Therapie

TuiNa Massage is een basisopleiding van ťťn jaar, zonder specifieke vooropleiding. De basis massagetechnieken worden geleerd en er wordt een inleiding gegeven over de Traditioneel Chinese Geneeskunde. Het doel van deze opleiding is het kunnen geven van TuiNa massages waarbij het uitgangspunt preventie is. Alsmede wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

TuiNa Therapie is een beroepsopleiding van twee jaar en loopt parallel aan de opleiding Acupunctuur. Als vooropleiding is de Basis Vakopleiding vereist, waarin de grondslagen van de Traditioneel Chinese geneeskunde worden geleerd. In de opleiding leer je om therapeutisch te werken, dat wil zeggen dat afgestudeerden in staat zijn zelfstandig een diagnose te stellen, een behandelplan te ontwerpen en een behandeltraject uit te voeren. Evenals de werkwijze van een acupuncturist, worden ook in de TuiNa opleiding diverse klachten en pathologieŽn behandeld. Daar waar de acupuncturist werkt met naalden, werkt de TuiNa therapeut met massage. Beiden beschikken over een groot scala aan technieken.

Eerste jaar

Het theoretische deel van de lessen is gelijk aan het theoriedeel van de opleiding Acupunctuur. Tijdens de praktijk ligt in het eerste studiejaar de nadruk op het leren masseren en het onder de knie krijgen van de verschillende massagetechnieken. Je leert hoe je meer dan 50 verschillende technieken en handgrepen kan gebruiken en combineren.

Het therapeutische effect van de verschillende technieken op het lichaam worden geleerd. Daarnaast leer je de basis van de Chinese TuiNa met zijn mogelijkheden kennen. De Bu (versterkende) en Xie (sederende) manier van massage vormt een belangrijk onderdeel van het eerste jaar. Aan de orde komen onder andere:

  • De basiskennis en uitgangspunten van TuiNa met de indicaties en contra- indicaties.
  • Basistechnieken met enkelvoudige technieken.
  • Enkele gecombineerde technieken en behandeltechnieken.
  • Bu- en Xie-technieken, tonifiŽren en sederen.
  • Anatomische localisatie van Acupunctuurpunten.

Naast het volgen van de lessen is het volgen van een aantal interne en externe stagedagen verplicht.

Tweede jaar

Ook in het tweede jaar is het theoretische deel gelijk aan de Acupunctuuropleiding. Tijdens de praktijk worden verschillende nieuwe technieken aangeleerd en reeds bekende technieken verfijnd. Naast de twaalf hoofdmeridianen wordt er ook gewerkt met de spiermeridianen en de huidzŰnes. Geleidelijk wordt toegewerkt naar het stellen van een diagnose en het logisch opzetten van een therapeutische behandelplan. Verschillende vaardigheden worden geÔntegreerd in de behandeling van een patiŽnt.

Er zullen speciale technieken voor hoofd, nek, schouder, armen, buik, benen en gewrichten aan de orde komen, elk behorend bij een specifiek onderwerp. Regelmatig zullen suggesties worden gegeven voor het aanvullen van een TuiNa behandeling met acupunctuurpunten, enkele kruidenformules, cupping-technieken, moxa en voedingsadviezen. Ook in het tweede jaar is het volgen van interne en externe stagedagen een verplicht onderdeel van de cursus.

Qigong

Het beoefenen van qigong dient voor het versterken van de eigen energie. De zintuigen komen daardoor beter tot ontwikkeling en je leert zodoende het 'waarnemen met de handen'. Elk begin van de les zal in het kader staan van beoefening en training van qigong speciaal gericht op het ondersteunen van je TuiNa behandelingen.

Studiemateriaal

Er wordt er een zeer uitgebreide Nederlandstalige syllabus gehanteerd. Deze syllabus krijgt de student in een ringband op papier, maar is daarnaast ook digitaal beschikbaar in PDF via het studenten portaal. Daarnaast is er een literatuurlijst met verplichte en aanbevolen literatuur.

Tentamen, examen en paper

Na de eerste helft van het schooljaar wordt er een theorie tentamen afgenomen en aan het einde van het eerste schooljaar wordt een overgangsexamen afgenomen (praktijk en theorie). Na de eerste helft van het tweede schooljaar wordt er een theorie tentamen afgenomen. Aan het einde van het tweede jaar vindt er een eindexamen plaats (praktijk en theorie). Om deel te mogen nemen aan de examens dient de student minimaal 80% aanwezig te zijn geweest. Ook wordt er in het eerste en tweede jaar een paper geschreven die meetelt voor zowel de overgang als de afronding van de opleiding. Bij voldoende resultaat van alle onderdelen wordt het diploma 'TuiNa therapie' uitgereikt. De opleiding wordt erkend door de Nederlandse Vereniging voor Traditioneel Chinese Geneeskunde Zhong en door de VNT.

Vereiste vooropleiding

De Basis Vakopleiding van Academie Qing-Bai of een vergelijkbare opleiding.

Docenten

Alle docenten verbonden aan Academie Qing-Bai zijn vakbekwaam en didactisch geschoold. Elke docent heeft een eigen praktijk en geeft les vanuit deskundigheid en ervaring. Docenten van de TuiNa sectie: Cynthia Bogarde (hoofddocent), Carlos Hoogers, Jeanette van de Merwe, Renate Bekker en Ronald van Duijne.

Amersfoort

18 zaterdagen per studiejaar (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Data: start za 7 september 2019

Klik hier voor het volledige rooster

Kosten

De kosten per studiejaar bedragen Ä 1995,- (incl. syllabus, 2 theorie en 1 praktijkexamen).


Brochure aanvragen Inschrijven voor opleiding
AANMELDEN OPEN DAG

GERELATEERDE OPLEIDINGEN