De opleiding tot TuiNa Therapeut moet je niet verwarren met die van TuiNa Masseur, zie pg. 21 van deze gids. TuiNa Therapie is een beroepsopleiding van 2 jaar en loopt grotendeels parallel met de opleiding Acupunctuur. Uiteindelijk word je een therapeut die zelfstandig een diagnose kan stellen, een behandelplan ontwerpt en vervolgens het behandelplan uitvoert. De acupuncturist doet dat met naalden, de TuiNa Therapeut met massages. Bij deze opleiding ga je dus veel dieper in op de mogelijkheden, pathologieën en technieken dan bij de opleiding tot TuiNa Masseur.
Wat is TuiNa?TuiNa is naast acupunctuur en kruiden één van de therapieën van de Chinese geneeskunde, ofwel de Traditional Chinese Medicine (TCM). Tegenwoordig heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen TuiNa afdeling met verschillende richtingen, zoals kinder TuiNa, volwassenen TuiNa, orthopedische en cosmetische TuiNa.
Oorspronkelijke kende TuiNa verschillende stijlen. Enkele tientallen jaren geleden werden de diverse over China verspreide stijlen tot een zeer complete therapievorm bij elkaar gebracht in wat we tegenwoordig TuiNa therapie noemen. In het Chinese universitair medisch onderwijs neemt de TuiNa studie en praktijk een belangrijke plaats in. In 1987 werd de Chinese TuiNa Association opgericht.
De combinatie van TuiNa en acupunctuur komt steeds vaker voor en zien we groeien in China, de V.S. en Europa. Net als bij acupunctuur is het uitgangspunt steeds om een goede diagnose bij de patiënt te stellen volgens de regels van de Chinese geneeskunde. Op basis daarvan maak je een behandelplan.
Hoe werkt TuiNa?TuiNa therapie is zeer effectief voor preventieve en genezende behandelingen. Het doel is de yinne en yange aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van Qi en Bloed te bevorderen. Gebeurt dat deskundig, dan kun je veel aandoeningen genezen.
Het theoretische deel van de lessen is gelijk aan het theoriedeel van de opleiding Acupunctuur. Tijdens de praktijk ligt in het eerste studiejaar de nadruk op leren masseren en onder de knie krijgen van verschillende massagetechnieken. Je leert hoe je meer dan 50 verschillende technieken en handgrepen kunt gebruiken en kunt combineren.
Je leert het therapeutische effect van de verschillende technieken op het lichaam. De Bu (versterkende) en Xie (sederende) manier van massage vormen een belangrijk onderdeel van het eerste jaar.
Aan de orde komen onder andere:
In het eerste jaar loop je ook verplicht een aantal in- en externe stagedagen.
Tweede jaarJe volgt ook dit jaar de theoretische lessen van de Acupunctuuropleiding. Tijdens de praktijk leer je verschillende nieuwe technieken aan en ga je reeds bekende technieken verfijnen.
Naast de twaalf hoofdmeridianen gaan we ook aan de slag met de spiermeridianen en de huidzônes. Geleidelijk aan leer je diagnoses te stellen en een therapeutisch behandelplan logisch op te zetten. De vaardigheden die je hebt opgedaan, pas je toe in de behandeling van een patiënt.
We laten speciale technieken voor hoofd, nek, schouder, armen, buik, benen en gewrichten aan de orde komen. Regelmatig geven we suggesties om een TuiNa behandeling aan te vullen met acupunctuurpunten, enkele kruidenformules, cupping-technieken, moxa en voedingsadviezen.
Ook in het tweede jaar dien je enkele in- en externe stagedagen te volgen als verplicht onderdeel van de opleiding.
Houding en aandachtEnkele sleutelbegrippen kenmerken de TuiNa massage. Dit zijn: de houding van de masseur, de technische vaardigheid van de masseur, de ademhaling, het verworven inzicht, de mate van gevoeligheid en het vermogen tot concentratie. Naast de pols- en tongdiagnostiek en vragen stellen, leer je in de opleiding ‘waarnemen met je handen’. Speciale technieken leer je aan om deze vermogens te versterken.
QigongTijdens de lessen beoefen je ook qigong. Het doel hiervan is je eigen energie te versterken. Je zintuigen komen daardoor beter tot ontwikkeling en je leert zo het ‘waarnemen met de handen’.
In het begin van elke les beoefen en train je qigong, speciaal bedoeld om je TuiNa behandelingen te ondersteunen.
We gebruiken een uitgebreide Nederlandstalige syllabus. Deze krijg je in een ringband op papier, maar kun je ook als PDF downloaden in het studentenportaal. Tevens vind je daar diverse TuiNa instructiefilmpjes voor deze studierichting. De literatuurlijst met verplichte en aanbevolen literatuur kun je vinden op www.qing-bai.nl/literatuurlijst.
StagedagenIn het eerste en tweede jaar volg je externe en interne stagedagen. De externe stagedag loop bij een gediplomeerde therapeut, de interne stagedagen zijn op school. Van elke gevolgde externe stagedag maak je een verslag. Klik hier voor meer informatie.
Tentamen en overgangsexamenNa de eerste helft van het eerste studiejaar krijg je een theorietentamen. Aan het einde een overgangsexamen (praktijk en theorie).
Ook na de eerste helft van het tweede studiejaar krijg je een theorietentamen.
Aan het einde van het tweede jaar krijg je een theorie- en praktijk eindexamen. Je mag hieraan deelnemen als je minimaal 80% aanwezig bent geweest in de lessen.
Mogelijkheid tot herkansingMocht je onverhoopt het tentamen of (praktijk-)examen niet halen of niet kunnen maken, dan is er een mogelijkheid tot herkansing. Daar zijn voor ons extra kosten aan verbonden in verband met organisatie, docent en lokaalhuur. Daarom brengen wij per herkansing € 55,- in rekening.
PaperIn het eerste en tweede jaar schrijf je een paper die meetelt voor zowel de overgang als de afronding van de opleiding.
DiplomeringBij voldoende resultaat van alle onderdelen krijg je het diploma ‘TuiNa therapie’. Deze opleiding is o.a. erkend door de beroepsverenigingen Zhong, NVA en de LVNT.
Vereiste vooropleidingDe Basis Vakopleiding van Academie Qing-Bai of een vergelijkbare opleiding.
DocentenAl onze docenten zijn vanzelfsprekend vakbekwaam en didactisch geschoold. Elke docent heeft een eigen praktijk en geeft les vanuit zijn of haar deskundigheid en ervaring. Docenten van de TuiNa sectie: Ronald van Duijne (hoofddocent), Carlos Hoogers, Cynthia Bogarde en Renate Bekker.
18 zaterdagen per studiejaar (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Data: start za 7 september 2024
Klik hier voor het volledige rooster
KostenDe kosten per studiejaar bedragen € 2323,- (incl. syllabus, 2 theorie en 1 praktijkexamen).