Zhineng Qigong
Home > Opleidingen > Zhineng Qigong

ZHINENG QIGONG

1-jarige basisopleiding

Vernieuwde opleiding

Vanaf studiejaar 2021-2022 is de opleiding Zhineng Qigong vernieuwd. Deze vernieuwde opleiding legt de focust op het preventief bezig zijn met je eigen fysieke en mentale gezondheid. Je werkt dus vanuit de basis van Zhineng Qigong actief aan een gezonde leefstijl.
Tijdens de vernieuwde vervolgstudie Zhineng Qigong Health Coach (start vanaf studiejaar 2022-2023), leer je om als qigong-coach en -leraar aan de slag te gaan om deze gezonde leefstijl door te geven aan anderen.

Algemeen

Wereldwijd beoefenen miljoenen mensen van alle leeftijden Zhineng Qigong en dat aantal groeit nog dagelijks doordat steeds meer mensen de positieve gevolgen ervan ontdekken: het lichaam met rustige bewegingen losmaken en ontspannen, de geest tot rust brengen, vitaal en energiek in het leven staan. Dat zijn de effecten van Zhineng Qigong. Deze Chinese gezondheidsoefeningen kunnen door iedereen in korte tijd geleerd en beoefend worden. Zhineng Qigong is door de Chinese overheid als de meest effectieve van de elf erkende Qigongvormen aangewezen.

Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?
  • Je wilt meer leren over de achtergronden van Qigong en Zhineng Qigong.
  • Je wilt je de basismethodes uit Level 1 en delen van Level 2 van Zhineng Qigong eigen maken.
  • Je wilt kennis maken met de essentie van de Hunyuan Heelheid theorie van Dr. Pang Ming.
  • Je wilt je eigen gezondheidsniveau en welzijn verbeteren.
  • Je wilt leren hoe je deze Qigongleer door kunt geven.

Het basisjaar is een unieke kans om gestructureerd Level 1 en delen van Level 2 aangeleerd te krijgen. Naast het leren van krachtige Zhineng Qigong oefeningen maak je in het eerste jaar kennis met de Hunyuan Heelheidtheorie van Dr. Pang Ming. Ook leer je hoe je de principes van de Hunyuan Heelheid theorie toe past in de oefeningen. Je leert hoe je de oefeningen door kunt geven. Voorts kun je doorstromen naar het tweede jaar om gecertificeerd te worden tot Zhineng Qigong Health Coach.

Zhineng Qigong Level 1 wordt beoefend om de uitwisseling van de interne- en externe Qi te stimuleren, tevens om voldoende Qi in en om het lichaam te verzamelen. Door de uitwisseling van de interne- en externe Qi kan het lichaam meer Hunyuan Qi opnemen en ervaar je een verbetering van jouw vitaliteit.

Wat zijn de voordelen van Zhineng Qigong?
  • Bij Zhineng Qigong ligt de nadruk op rustige dynamische oefeningen. Bewegen is belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Voor een beginnend student is het makkelijker om direct actief te bewegen om zo het concentratievermogen te verbeteren. Meer rust komt als Qi en bloed vrij door het lichaam stromen.
  • Concentratie en focus zijn belangrijke tools bij het beoefenen van Zhineng Qigong. Het is belangrijk om je geest door eigen initiatief creatief te benutten.
  • Zhineng Qigong is veel meer dan een bewegingsleer. Door het toepassen van de wetten van de natuur die de basis vormen van de Hunyuan Heelheid theorie kun je actief werken aan een gezonde leefstijl.

Het basisjaar Zhineng Qigong is zowel theoretisch als praktisch van opzet. Centraal binnen het jaarprogramma staat het activeren van je lichaams-Qi met als doel lang, gezond en vitaal in het leven te staan. Naast het ontwikkelen van de eigen vaardigheid besteden we aandacht aan de theoretische onderbouwing van Zhineng Qigong.

Tijdens het basisjaar kom je 18 keer bij elkaar en werk je vooral aan je eigen gezondheid, well-being en persoonlijke groei. In het basisjaar beoefenen we de methodes van Zhineng Qigong Level 1: ‘Lift Chi up Pour Chi down’, ‘Three Centers Merge’, ‘Squats’, ‘La Chi’ en de Health Gong Volume 1. Ook maak je vast kennis met een aantal oefeningen van de Body & Mind Methode (Zhineng Qigong Level 2).

Je krijgt een uitgebreide handleiding over de theorie van Zhineng Qigong, zodat je niet alleen de oefeningen leert, maar ook de theorie achter de Zhineng Qigong ontdekt en je eigen kunt maken. De theoretische onderbouwing is even belangrijk als het goed uitvoeren van de bewegingen.

Thuisstudie

praktijk
In het eerste jaar zul je dagelijks 20 - 30 minuten met de praktijk van Zhineng Qigong bezig zijn waarin je voornamelijk met de gongs aan de slag gaat. Een gong betekent dat je 100 dagen achter elkaar dezelfde methode beoefent. In het basisjaar werk je aan drie gongs: De eerste gong die je doet, is de ‘Lift Chi Up Pour Chi Down Methode’. Een ‘Lift Chi Up Pour Chi Down’ voor een beginnend student duurt ca. 20 minuten. Er zijn voldoende hulpmiddelen (films en audio files) om je in het begin te ondersteunen. Je gaat door met een gong van de ‘Squats’ en de ‘Three Centers Merge.’ De gongformulieren lever je aan het einde van het schooljaar samen met je portfolio in.

theorie
Van jou als student verwachten we dat je het opgegeven lesmateriaal voorafgaand aan de les bestudeert. Hierdoor kunnen we in de les de stof verder verdiepen.
De tijd die je er gemiddeld aan besteedt, is uiteraard per persoon verschillend. Gemiddeld ben je 1 á 2 uur bezig per les.

Studiemateriaal

Tijdens de lessen gebruik je een uitgebreide Nederlandstalige handleiding. Verder worden er verschillende digitale bestanden beschikbaar gesteld via het Studentenportaal waar je thuis mee aan de slag kan gaan.

Thuisopdrachten

Na de eerste helft en aan het einde van het studiejaar schrijf je een thuisopdracht. De eerste thuisopdracht gaat over de lesstof die je tot dan hebt behandeld. Het einde van het studiejaar sluit je af met een thuisopdracht dat gaat over de hele inhoud van de lesstof.

Praktijkexamen

Aan het einde van het basisjaar lever je de gongformulieren van de ‘Lift Chi up Pour Chi down’, de ‘Three Centers Merge’ en de ‘Squats’ in. Tijdens de live lessen beoordelen we je eigen vaardigheid van de basisoefeningen

Certificering

Bij voldoende resultaat van alle onderdelen, wordt het certificaat ‘Zhineng Qigong’ uitgereikt.

Vereiste vooropleiding

Geen specifieke vooropleidingseisen.

Vervolgstudie

Om door te kunnen stromen naar het vervolgjaar Zhineng Qigong Health Coach, dien je tijdens het basisjaar een les- en begeleidingsplan te schrijven waarin je verslag legt van 3 lessen/sessies. Na het afronden van het basisjaar, kun je als Qigong coach en leraar in de opleiding je eerste cliënten en leerlingen begeleiden. In dit vervolgjaar gaan we dieper in op de methodes van Level 2 en leer je hoe je de oefeningen door kunt geven.

Digitale live lessen

In studiejaar 2022-2023 zijn er 6 lessen van Zhineng Qigong zowel fysiek als digitaal te volgen. De fysieke lessen vinden plaats op onze vaste leslocaties in Amersfoort en Nijmegen. De digitale les kan via een livestream worden gevolgd tijdens de eerste dag van de lescyclus (zaterdagen in Amersfoort). Aan het begin van het schooljaar ontvang je verdere informatie over welke en hoe je een les digitaal kan volgen.

Docenten

Al onze docenten zijn vanzelfsprekend vakbekwaam en didactisch geschoold. Elke docent heeft een eigen praktijk en geeft les vanuit zijn of haar deskundigheid en ervaring.

  • Amersfoort: Anne Hering (hoofddocent) en Floor Nelissen
  • Nijmegen: Anne Hering (hoofddocent), Charlotte Cortooms en Rianne Brouwer-Mulder

Anne Hering is Qigongleraar en Leefstijl- en Vitaliteitcoach. Zij beoefent sinds 1999 Zhineng Qigong en geeft sinds 2000 leiding aan haar eigen Zhigong instituut. Inmiddels heeft zij samen met het team van het Zhigong Instituut in Europa veel leraren gecertificeerd. Sinds september 2008 geeft zij de opleiding tot Zhineng Qigong leraar aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai. Ook heeft zij drie Qigong boeken geschreven (Kracht en rust uit het verre Oosten, Zhineng Qigong voor dagelijks gebruik en Zhineng Qigong – gids voor een gezonde, vitale en holistische leefstijl). Het grootste gedeelte van haar opleiding heeft ze in China genoten waar ze aan veel trainingen van leraren uit het Huaxia Centrum van dr. Pang Ming heeft deelgenomen. Door haar veelvoudige reizen naar China heeft ze een goed inzicht gekregen in het holistische systeem van de Chinese geneeskunde, waar Zhineng Qigong onderdeel van is. Het is haar missie om deze bijzondere bewegingsleer wijd te verspreiden, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren van de positieve effecten van Zhineng Qigong.

Charlotte Cortooms is masseur en Zhineng Qigong docent. Tijdens haar studie voor shiatsu-therapeut in 2004 is ze begonnen met de Wudang qigong. In 2009 besloot ze om de leraren opleiding Zhineng Qigong te gaan volgen omdat ze deze bewegingsleer, gebaseerd op onder andere de holistische benadering van de Traditionele Chinese Geneeswijze, in al zijn eenvoud en diepgang wilde delen met anderen. In 2016 heeft zij de 3-jarige Masterclass Zhineng Qigong onder begeleiding van Master Yuantong Liu afgerond. Charlotte geeft met veel plezier en enthousiasme Zhineng Qigong lessen in Kerkrade en bij de Qing-Bai Academie.

Floor Nelissen realiseerde zich al op jonge leeftijd, dat zij zich bezig wilde houden met de wezenlijke vragen van het leven. "Hoe kan ik het wonder dat het leven is ten volle ervaren?" "Hoe kan ik mijzelf, mijn denken, gevoel en mijn lichaam werkelijk leren kennen?" Floor heeft voor langere tijd in India en Nepal gereisd om meditatie en yoga te studeren en te beoefenen. Met haar man startte zij in 2002 het bedrijf 'Alles is Goed'. Daar werkt zij als massage- en bewegingstherapeut. Zij begeleidt mensen in het proces van leren en bewust worden van jezelf via het voelen van je lichaam. Zij is gespecialiseerd in het bieden van ruimte om ouders en kinderen onverdeelde aandacht voor elkaar te laten hebben en zo werkelijk contact met elkaar te kunnen laten maken. Sinds 2015 heeft Floor het Zhineng Qigong pad omarmd als een geweldige manier om meer over zichzelf en het leven te leren. Haar ervaring van twintig jaar als docent in combinatie met haar vermogen om individuele processen van deelnemers te begeleiden, gebruikt zij nu om deze liefde met anderen te kunnen delen. Zij geeft Zhineng Qigong lessen in Harderwijk en bij de Qing Bai Academie.

We bieden dit opleidingsprogramma op diverse plaatsen aan. De lessen lopen parallel. Als je een les mist kun je deze op een andere locatie (eerder of later) inhalen.

Amersfoort

Gedurende 1 studiejaar op 18 zaterdagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Introductieles: za 24 september 2022
Startdatum opleiding: za 8 oktober 2022

Nijmegen

Gedurende 1 studiejaar op 18 woensdagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Introductieles: wo 28 september 2022
Startdatum opleiding: wo 12 oktober 2022

Klik hier voor het volledige rooster

Kosten

De kosten van dit studiejaar bedragen € 2085,- (incl. syllabus, 2 theorie en 1 praktijkexamen).
Met deze opleiding kom je in aanmerking voor een STAP-Budget van € 1.000,-! Dit is een vergoeding voor onderwijs van de overheid. Na inschrijven ontvang je een STAP-aanmeldbewijs waarmee je jouw STAP-Budget kunt aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Digitale live les

In studiejaar 2022-2023 zijn er 6 lessen van Zhineng Qigong zowel fysiek als digitaal te volgen. De fysieke lessen vinden plaats op onze vaste leslocaties in Amersfoort en Nijmegen. De digitale les kan via een livestream worden gevolgd tijdens de eerste dag van de lescyclus (zaterdagen in Amersfoort). Aan het begin van het schooljaar ontvang je verdere informatie over welke en hoe je een les digitaal kan volgen.

Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

Brochure aanvragen Inschrijven voor opleiding
AANMELDEN OPEN DAG

GERELATEERDE OPLEIDINGEN