Zhineng Qigong
Home > Opleidingen > Zhineng Qigong

ZHINENG QIGONG

1-jarige basisopleiding

Wereldwijd beoefenen miljoenen mensen van alle leeftijden Zhineng Qigong en dat aantal groeit nog dagelijks doordat steeds meer mensen de positieve gevolgen ervan ontdekken: Het lichaam met rustige bewegingen losmaken en ontspannen. De geest tot rust brengen. Vitaal en energiek in het leven staan. Dat zijn de effecten van Zhineng Qigong. Deze Chinese gezondheidsoefeningen kunnen door iedereen in korte tijd geleerd en beoefend worden.

De opleiding is zowel theoretisch als praktisch van opzet. Centraal binnen de opleiding tot Zhineng Qigongleraar staat het activeren van je lichaams-Qi met als doel lang, gezond en gelukkig in het leven te staan. Naast het ontwikkelen van de eigen vaardigheid en het aanleren van de oefeningen aan anderen wordt er aandacht besteed aan de theoretische onderbouwing van Zhineng Qigong.

Ook goed om te weten
 • Zhineng Qigong is door de Chinese overheid als de meest effectieve van de elf erkende Qigongvormen aangewezen.
 • Het docententeam heeft meer dan 15 jaar ervaring in het opleiden van Zhineng-Qigongdocenten.
 • Het team volgt jaarlijks meerdere workshops bij leraren uit het Huaxia Center van Dr. Pang Ming waardoor zij van de laatste ontwikkelingen op de hoogte zijn.
 • Er wordt gewerkt in een besloten groep, die op hetzelfde moment start en ook op hetzelfde moment eindigt.

De opleiding is een unieke kans om gestructureerd Level 1 aangeleerd te krijgen, inclusief de handvatten om daarin zelf te gaan doceren.

Wat is het verschil tussen Zhineng Qigong en andere Qigong-vormen?
 • De meeste traditionele Qigong-vormen zijn gesloten vormen, waar je het Qi-niveau gaat verhogen door je vooral op Jing (lichaam), Qi en Shen (geest) te concentreren. Zhineng Qigong is een open Qigong-vorm. Dat wil zeggen dat je meteen begint met het uitwisselen van interne en externe Qi. Je verbindt je met het grotere geheel, met het Qi-veld en verhoogt zo het Qi-niveau in het lichaam.
 • Bij Zhineng Qigong ligt de nadruk op dynamische oefeningen. In de traditionele Qigong staan statische vormen op de voorgrond. Dynamische vormen worden vaak als minder effectief beschouwd. Zhineng Qigong gaat ervan uit dat zowel in de dynamische als in de statische vormen lage en hoge niveaus te vinden zijn. Een reden om bij voorkeur de dynamische vormen te beoefenen is, onder andere, dat het vaak in het begin moeilijk is om rust en leegte in statische vormen te vinden.
  • Om een hoger niveau van rust te bereiken moet er voldoende Qi en bloed vrij in het lichaam circuleren. Elke blokkade kan de rust in de geest verstoren. Vandaar dat het in het begin belangrijk is om de blokkades uit het lichaam weg te werken en de Qi-stroom te activeren. Dynamische vormen kunnen de Qi-stroom snel en effectief verbeteren.
 • Het creatief benutten van de geest door eigen initiatief is belangrijk. Concentratie, focus en Ďsingle-mindnessí (doelbewustheid) zijn nodig. Bij andere vormen van Qigong wordt meer aandacht geschonken aan de complete leegte van de geest.

Het beoefenen van Zhineng Qigong in groepen is belangrijk, omdat het effect wordt versterkt als je gebruik maakt van het groepsqiveld. Een Zhineng Qigongleraar kan een Qi-veld voor kleine of grote groepen opbouwen, waarbij alle deelnemers in dat Qi-veld met elkaar verbonden zijn. Het effect van Zhineng Qigong wordt daardoor enorm vergroot. Bij traditionele Qigong-vormen wordt minder aandacht besteed aan het groepsqiveld.

Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?
 • Je wilt meer leren over de achtergronden van Qigong en Zhineng Qigong.
 • Je wilt je de basismethodes en theorieŽn van Zhineng Qigong eigen maken.
 • Je wilt je eigen gezondheidsniveau verbeteren.
 • Je wilt leren hoe je het aangeleerde doorgeeft aan jouw toekomstige studenten.
 • Je wilt ervaren wat de uitwisseling van lichaams- en Hunyuan Qi met je doet.
 • Je zoekt een omgeving met een veilig en betrouwbaar leerproces.
 • Je bent bereid om je persoonlijk te ontwikkelen.

De opleiding tot Zhineng-Qigongleraar duurt 1 schooljaar. Tijdens het schooljaar komen de studenten 18 keer bij elkaar om de lessen te volgen. In het basisjaar wordt Level 1 van Zhineng Qigong aangeleerd, verdiept en beoefend. De basisoefeningen zijn de Lift Chi up Pour Chi down Methode, de Three Centers Merge Methode, Wallsquats en de La Chi Methode. Er is een uitgebreide manual over de basistheorie van Zhineng Qigong zodat de studenten niet alleen de oefeningen leren, maar ook de theorie achter de Zhineng Qigong ontdekken en zich eigen maken. De theoretische onderbouwing is even belangrijk als het goed uitvoeren van de meditatieve bewegingen.

Introductiemiddag

Op diverse dagen wordt er een introductiemiddag georganiseerd om kennis te maken met de opleiding Zhineng Qigong. Heeft u interesse in een introductiemiddag? Klik dan hier voor een overzicht.

Studiemateriaal

Tijdens de lessen wordt er een zeer uitgebreide Nederlandstalige syllabus gehanteerd. Deze syllabus krijgt de student in een ringband op papier, en is daarnaast ook digitaal beschikbaar in PDF via het studenten portaal.

Thuisstudie

Praktijk: Tijdens deze studie werk je aan drie gongs. De eerste gong die je doet, is de Lift Chi Up Pour Chi Down Methode. Een Lift Chi Up Pour Chi Down oefening voor een beginnend student duurt ca. 20 minuten. Er zijn voldoende hulpmiddelen (dvdís, cdís) om je in het begin van de gong te ondersteunen. Na de gong van de Lift Chi Up Pour Chi Down Methode doe je tegelijkertijd de gongs van de Wallsquats en de Three Centers Merge Methode. Deze gongs zijn een goede combinatie. Je begint met het staan in de Three Centers Merge Methode en aansluitend voer je de Wallsquats uit. De Wallsquats worden rustig opgebouwd. Het werken aan de gongs betekent dat je gedurende de studie ca. 30 minuten per dag met de praktijk van de Zhineng Qigong bezig bent. De gongformulieren lever je aan het einde van de studie samen met het portfolio in.

Theorie: Je bereidt de theorie voor de volgende les voor. De tijd die je er gemiddeld aan besteed is uiteraard per persoon verschillend. Wij schatten in dat een student hier gemiddeld 1 - 2 uur mee bezig is per les.

Theorietentamen en -examen

In januari wordt een halfjaarlijks tentamen afgenomen. Hierin wordt de lesstof bevraagd van het manual die tot dan in de lessen is behandeld. Indien minimaal 80% van de lessen is gevolgd, wordt tijdens de laatste studiedag de mogelijkheid geboden tot het afleggen van een examen. Het examen gaat over de gehele inhoud van het manual en de lessen. Indien aan alle voorwaarden is voldaan wordt een certificaat uitgereikt.

Praktijkexamen

Aan het einde van het schooljaar lever je de gongformulieren van de Lift Chi up Pour Chi down Methode, de Three Centers Merge Methode en de Wallsquats in. In les 16 en 17 zijn de praktijkexamens waar elke student 15 minuten les geeft. Het lesgeven wordt tijdens de opleiding goed voorbereid. In les 16 en 17 wordt ook de eigen vaardigheid van de basisoefeningen beoordeeld.

Vereiste vooropleiding

Geen specifieke vooropleidingseisen.

Vervolgstudie

Na de 1-jarige opleiding is het mogelijk deel te nemen aan een vervolg studie Zhineng Qigong level II of de Masterclass. Meer informatie hierover is te vinden op Zhineng Qigong Level 2

Docenten

Alle docenten verbonden aan Academie Qing-Bai zijn vakbekwaam en didactisch geschoold. Elke docent heeft een eigen praktijk en geeft les vanuit deskundigheid en ervaring.

Anne Hering beoefent Zhineng Qigong sinds 1999. Toen zij Zhineng Qigong leerde kennen, heeft zij er bewust voor gekozen die bewegingsleer te gaan beoefenen en aan zoveel mogelijk mensen door te geven. GeÔnspireerd door de jaarlijkse training in China en haar nauwe samenwerking met Chinese Masters is zij erin geslaagd Zhineng Qigong tot het middelpunt van haar werkzame leven te maken. In 2000 richtte zij in Duitsland het Zhigong Instituut op, dat sinds 2006 ook in Nederland actief is. Inmiddels heeft zij samen met het team van het Zhigong Instituut in Europa meer dan 300 leraren gecertificeerd. Sinds september 2008 geeft zij de opleiding tot Zhineng Qigong leraar aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai.

Berthy van der Kwaak geeft vol enthousiasme en passie Zhineng-Qigongles. Zij is samen met Anne verantwoordelijk voor de opleiding tot Zhineng-Qigongleraar aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai in Nederland. In 1968 studeerde zij af aan het C.I.O.S te Arnhem. Daarna is zij jarenlang op hoog niveau intensief met Ritmische Sport Gymnastiek bezig geweest. In 1997 kwam ze in aanraking met Taiji. Onder leiding van Sifu Kong Mien Ho maakte ze kennis met de 5 klanken Qigong en de meester medicijn Boeddha Qigong. Hier is haar passie voor Qigong ontstaan. Vanaf 2001 beoefent zij alleen nog Zhineng Qigong.

Femke van den Heuvel is jarenlang werkzaam geweest als verpleegkundige in de reguliere gezondheidszorg. Vanaf 2007 is zij zich gaan verdiepen in de Traditionele Chinese Geneeswijze. Meteen was zij geboeid door deze compleet andere benadering van gezondheid en ziekte. Femke is gediplomeerde Shiatsu-therapeut en heeft haar opleiding tot Zhineng Qigong leraar Level 1 en 2 bij de Qing Bai afgerond. Sinds 2017 geeft zij samen met Anne en Berthy de Zhineng Qigong opleiding Level 1.

Het opleidingsprogramma loopt in de diverse lesplaatsen geheel parallel. Indien een les gemist moet worden, kan deze op een andere locatie worden ingehaald.

Amersfoort

Gedurende 1 studiejaar op 18 zaterdagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Data: start za 21 september 2019

Nijmegen

Gedurende 1 studiejaar op 18 woensdagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Data: start wo 25 september 2019

Klik hier voor het volledige rooster

Kosten

De kosten van dit studiejaar bedragen Ä 1995,- (incl. syllabus, 2 theorie en 1 praktijkexamen).


Brochure aanvragen Inschrijven voor opleiding
AANMELDEN OPEN DAG

GERELATEERDE OPLEIDINGEN