TCM Lifestyle Coach
Home > Opleidingen > TCM Lifestyle Coach

TCM LIFESTYLE COACH - Leven volgens de Chinese vitaliteitsleer

1-jarige beroepsopleiding

Algemeen

In Nederland zijn inmiddels honderden lifestyle coaches opgeleid. Met onze opleiding TCM Lifestyle Coach geven we jou de kans het verschil te maken. In de opleiding TCM Lifestyle Coach leer je namelijk Westerse coachtechnieken combineren met inzichten uit de Oosterse filosofie en het Oosterse gezondheidssysteem. En je gaat zelf de werking hiervan ook ervaren. Hierdoor krijg je een scala aan nieuwe invalshoeken en een hele verzameling aan praktische technieken en methoden om na je opleiding je cliŽnten optimaal te kunnen helpen. En steeds meer mensen staan open voor het Oosterse gedachtegoed. Dus heb jij als coach al een streepje voor met deze opleiding.

Wat is een lifestyle coach?

De maatschappij is de afgelopen decennia enorm veranderd. Het is een prestatie- en consumptiemaatschappij geworden. Men voelt meer dan ooit een enorme druk om te voldoen aan verwachtingen. Het gevolg is dat men vaak vlucht in slechte gewoontes, zoals te veel eten, drinken en weinig bewegen. Stress, overgewicht, depressie, een burn-out of een algehele lusteloosheid kunnen de gevolgen zijn. En velen willen wel veranderen, maar weten niet hoe, of hebben echt een zetje nodig.
Als lifestyle coach kan jij een bepalende rol gaan spelen in het leven van deze mensen. Je begeleidt je cliŽnten naar een gezondere leefstijl. Een leefstijl die beter bij hen past en waarbij zij zich vitaler, gezonder en meer in balans voelen. Wat je in feite gaat doen als lifestyle coach, is het gedrag van je cliŽnt helpen veranderen. Dat is natuurlijk best lastig en daarom bieden we je een hele Ďgereedschapskistí aan met methoden en technieken die je kunt toepassen.

Lifestyle coach en TCM

Wat onze opleiding uniek maakt, is dat wij Westerse coachingstechnieken combineren met de Oosterse filosofie en het Oosterse gezondheidssysteem. De reden daarvoor is dat de Oosterse voedingsleer, bewegingsleer en filosofie het lichaam en de geest van de mens als ťťn geheel beschouwen. Dit holistische principe past perfect bij gedragsverandering teweegbrengen, omdat je je daarmee tegelijk op veel aspecten van het menselijk zijn richt.
TCM staat voor Traditional Chinese Medicine, ofwel Traditionele Chinese Geneeskunde. Academie Qing-Bai doceert al meer dan 25 jaar TCM. In onze opleiding tot TCM Lifestyle Coach nemen we diverse relevante aspecten van deze geneeskunde mee. Verwacht bij deze opleiding geen diepgravende Chinese geneeskunde, maar meer een algeheel beeld van wat gezondheid volgens de Chinese levensvisie inhoudt. Je leert bijvoorbeeld over de balans die de Oosterse wereld nastreeft volgens de ritmes van de natuur in onder meer voeding, beweging, emoties en mind-set. Zo ga je bijvoorbeeld aan de slag met Qigong, een Chinese bewegingsleer die stress kan verlagen, het lichaam in rust brengt en vitaler maakt. Je leert hoe de Oosterse wereld naar de mens kijkt en hoe voeding kan leiden tot een gezonde geest in een gezond lichaam.

Praktisch en verrijkend

Je zult zien dat je met deze opleiding ook jezelf als mens verrijkt. Je kruipt als het ware in de huid van je toekomstige cliŽnten. Je gaat samen met onze docenten onder meer werken aan emotionele, mentale en fysieke stabiliteit. Het gevolg: meer balans en vitaliteit. Voor een coach heel belangrijk, omdat je zo veel beter ervaart wat de werking is van bepaalde technieken, methoden en processen. Hierdoor kun je je cliŽnten veel gerichter helpen. We vinden het namelijk essentieel dat de lessen praktijkgericht zijn. Na elke les neem je dan ook een stapel gereedschap mee waarmee je al direct aan de slag kunt als coach. Je leert dus heel stapsgewijs hoe je de technieken, methoden en theorieŽn als coach kunt inzetten voor je cliŽnten.

De lesdagen kennen een vast en een variabel deel. We beginnen elke lesdag met reflectie over hoe je het geleerde in de praktijk hebt gebracht. Voorts zijn er op elke lesdag 2 momenten waarop je Qigong-oefeningen leert en uitvoert.
De variabele lesstof is verdeeld in 7 modules. Op de eerste dag van iedere module leer je over de Chinese vitaliteitsleer die we aanbieden in een afwisseling van theorie en praktijk. Dag twee staat geheel in het teken van coachingstechnieken, waarbij je veel gaat oefenen. Vanzelfsprekend komen al deze elementen tijdens de andere lesdagen weer terug in praktische opdrachten.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer:
 • voeding;
 • spijsvertering;
 • levenscycli;
 • emoties;
 • ontspanning;
 • inspanning;
 • slaap.
Voorts komen onder meer de volgende coachingsstijlen en methodieken aan bod:
 • coachen met de levenslijn;
 • coachen met het kernkwadrant;
 • The Work van Byron Katie;
 • coachen met het GROW-model;
 • van dramadriehoek naar winnaarsdriehoek;
 • coachen met de methodiek comfort - magic - paniczone;
 • provocatief coachen;
 • coachen met het Eisenhowerschema.

Op dag 16 krijg je een praktijktraining met cliŽnten. Op dag 20 krijg je het examen, waarbij je zelfstandig een coachingsgesprek gaat voeren.

Begeleiding

Tijdens alle opleidingsdagen zijn steeds 2 docenten aanwezig. Dat betekent dat er op ieder tijdstip van de lesdag aandacht is voor jouw persoonlijke groei en ontwikkeling.

Voor thuis

Het is belangrijk te weten dat je naast deze lessen thuis veel kunt voorbereiden en kunt oefenen. Voorafgaand aan de lessen krijg je daarom een overzicht van de door te nemen literatuur en oefeningen, zodat je optimaal rendement uit de lesdagen haalt.

Studiemateriaal

Je krijgt een uitgebreide syllabus met lesmateriaal. Daarnaast maak je gebruik van onze digitale leeromgeving met daarin oefenvideoís met coachings≠methodes, Qigong-oefeningen en direct bruikbare (cliŽnt-)vragenlijsten en lifestyleadviezen.
De verplichte en aanbevolen literatuur kun je vinden op www.qing-bai.nl/literatuurlijst.

Studiebelasting

Om technieken en methoden goed onder de knie te kunnen krijgen is thuis oefenen noodzakelijk. Je krijgt daarvoor concrete opdrachten. Voorts krijg je moduleopdrachten die je thuis moet maken. Ten slotte dien je natuurlijk de lessen goed voor te bereiden. De totale belasting is zoín 8 uur per week.

Vereiste vooropleiding

HBO werk- en denkniveau.

Certificering

Nadat je met succes het examen en de examen≠onderdelen hebt afgerond, krijg je het diploma TCM Lifestyle Coach.

Mocht je onverhoopt het examen of examen-onderdelen niet halen of niet kunnen maken, dan is er een mogelijkheid tot herkansing. Daar zijn voor ons extra kosten aan verbonden in verband met organisatie, docent en lokaalhuur. Daarom brengen wij per herkansing Ä 55,- in rekening.

Docenten

Anne Hering (Qigong en mentor), Cynthia Bogarde (TCM), Marijke Fluitsma (TCM), Melanie Peters (TCM) en Ramon van Meegersen (coachingstechnieken).
Luister naar wat de docenten over deze opleiding zeggen

Amersfoort

Gedurende 1 jaar op 20 lesdagen verdeelt in 10 modules van 2 aaneensluitende dagen per maand (maandag en dinsdag). De lesdag begint om 9.30 uur en duurt tot 17.00 uur.
Data: start ma 16 september 2024

Klik hier voor het volledige rooster.

Kosten

De kosten bedragen Ä 4543,- (inclusief koffie en thee, syllabus en examen).

Studieboeken

Voor de aan te schaffen verplichte literatuur moet je rekening houden met een bedrag van circa Ä 270,-.





Brochure aanvragen Inschrijven voor opleiding
AANMELDEN INTRODUCTIE

KENNIS MAKEN MET DE TCM LIFESTYLE COACH DOCENTEN?

Maak hier kennis met de docenten en luister naar wat zij zeggen over deze opleiding.
PODCASTS BELUISTEREN

GERELATEERDE OPLEIDINGEN