TuiNa Massage
Home > Opleidingen > TuiNa Massage

TUINA MASSAGE

1-jarige opleiding

Algemeen

Zelf geestelijk en lichamelijk ‘rijker’ worden én cliënten helpen? Bij deze opleiding snijdt het mes echt aan 2 kanten. In de 1-jarige opleiding TuiNa Massage (TuiNa spreek je uit als ‘twiena’) leer je masseren met therapeutische TuiNa-technieken op diverse meridianen en maak je kennis met de basis van de traditionele Chinese diagnostiek. Maar we besteden ook veel aandacht aan het versterken van je eigen energie. Onder andere met Qigong.
Als je deze 1-jarige opleiding met goed gevolg hebt afgerond, kun je onder andere als masseur aan het werk in wellnesscentra, bij preventieve stressprogramma’s in bedrijven en als zelfstandige.

Wat is TuiNa?

TuiNa is naast acupunctuur en kruiden één van de therapieën van de Chinese geneeskunde, ofwel de Traditional Chinese Medicine (TCM). Tegenwoordig heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen TuiNa afdeling met verschillende richtingen, zoals kinder TuiNa, volwassenen TuiNa, orthopedische en cosmetische TuiNa.
Oorspronkelijke kende TuiNa verschillende stijlen. Enkele tientallen jaren geleden werden de diverse over China verspreide stijlen tot een zeer complete therapievorm bij elkaar gebracht in wat we tegenwoordig TuiNa therapie noemen. In het Chinese universitair medisch onderwijs neemt de TuiNa studie en praktijk een belangrijke plaats in. In 1987 werd de Chinese TuiNa Association opgericht. De combinatie van TuiNa en acupunctuur komt steeds vaker voor en zien we groeien in China, de V.S. en Europa.

Net als bij acupunctuur is het uitgangspunt steeds om een goede diagnose bij de patiënt te stellen volgens de regels van de Chinese geneeskunde. Op basis daarvan maak je een behandelplan.

Hoe werkt TuiNa?

TuiNa therapie is zeer effectief voor preventieve en genezende behandelingen. Het doel is de yinne en yange aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van Qi en Bloed te bevorderen. Gebeurt dat deskundig, dan kun je veel aandoeningen genezen.

TuiNa masseur

Wanneer je als masseur een TuiNa behandeling geeft, concentreer je je heel goed op je eigen lichaamscentrum (Yi). Daar haal je de innerlijke kracht vandaan om je handen het juiste werk te laten doen. Zo kun je blokkades opheffen en de circulatie van Qi en Bloed bevorderen. Je schept een yin-yang balans, versterkt de energie van het lichaam, heft blokkades op en brengt de innerlijke organen in evenwicht. Zo kun je koorts laten dalen, pijn verzachten, gewrichten beweeglijk maken, etc..

Iedere twee weken is er een lesdag van 12.00 tot 18.00 uur. Een lesdag is verdeeld in een theoriedeel (20%) en een praktijkdeel (80%).

Theorie

Je maakt aan de hand van de verschillende filosofieën kennis met basisbegrippen van Traditional Chinese Medicine (TCM). Vervolgens krijg je inzicht in de meridiaanleer, een selectie van acupunctuurpunten en je leert de basis van de Chinese diagnostiek die je gebruikt bij het masseren.
De volgende thema’s en technieken behandelen we in de opleiding:

  • De stromingen (Daoïsme, Boeddhisme, Confucianisme) die ten grondslag liggen aan het Chinese denken.
  • Theorie van Yin en Yang en WuXing (vijf elementen).
  • Basissubstanties van het lichaam (Jing, Xue, JinYe, Qi en Shen).
  • Meridiaanleer, leer van de aard en het verloop van de meridianen en de gekoppelde organen.
  • Lokalisatie van belangrijke acupunctuurpunten.
  • De basisprincipes van de diagnostiek in de Chinese geneeskunde (tong, pols, vragen, luisteren/ruiken en palperen), de acht principes (Bagang) en de psychologie volgens de 5 elementen.
  • Topics: bijvoorbeeld stress en pijn.
  • De 16 belangrijkste TuiNa technieken.
  • Speciale technieken zoals cupping en guasha.
  • Leren masseren en het geven van de adequate massage in vervolg op basisdiagnostiek.
De praktijk

Tijdens de lessen leer je hoe de verschillende masssagetechieken werken, waaronder de Bu- en Xie-technieken (tonifiëren en sederen). Vervolgens leer je deze gecombineerd toe te passen om te komen tot verschillende adequate massages. Voor een juiste massage leer je het meridiaanverloop en een aantal acupunctuurpunten te lokaliseren.

Om een correcte basisdiagnose te kunnen stellen, leer je enkele pols- en tongbeelden te herkennen en te voelen en leer je de verschillende persoonstypen volgens de leer van de 5-elementen te onderscheiden. Met je basisdiagnose leer je de juiste basistechnieken te selecteren en zo een passende massage te geven aan je cliënt.

Houding en aandacht

Enkele sleutelbegrippen kenmerken de TuiNa massage. Dit zijn: de houding van de masseur, de technische vaardigheid van de masseur, de ademhaling, het verworven inzicht, de mate van gevoeligheid en het vermogen tot concentratie. Naast de pols- en tongdiagnostiek en vragen stellen, leer je in de opleiding ‘waarnemen met je handen’. Speciale technieken leer je aan om deze vermogens te versterken.

Qigong

Tijdens de lessen beoefen je ook qigong. Het doel hiervan is je eigen energie te versterken. Je zintuigen komen daardoor beter tot ontwikkeling en je leert zo het ‘waarnemen met de handen’. In het begin van elke les beoefen en train je qigong, speciaal bedoeld om je TuiNa behandelingen te ondersteunen.

Studiemateriaal

Je krijgt een zeer uitgebreide Nederlandstalige syllabus. Deze is geheel geïllustreerd met foto’s om de verschillende technieken te verduidelijken. Deze syllabus krijg je in een ringband op papier, maar kun je daarnaast ook downloaden in PDF via het studentenportaal. Tevens vind je daar diverse TuiNa instructiefilmpjes. De literatuurlijst met verplichte en aanbevolen literatuur kun je vinden op www.qing-bai.nl/literatuurlijst.

Studiebelasting

De studiebelasting (praktijk en theorie) is ongeveer 6 uur per week, naast de 2-wekelijkse lesbijeenkomsten van 6 uur. We gaan er hierbij vanuit dat je zowel het theorie- als het praktijkgedeelte goed voorbereidt.

Tentamen en examen

Na de eerste helft van het schooljaar krijg je een tentamen. Aan het einde van het schooljaar krijg je een theorie- en praktijkexamen. Je mag deelnemen aan het examen als je minimaal 80% aanwezig bent geweest in de lessen.
Mocht je onverhoopt het tentamen of (praktijk-)examen niet halen of niet kunnen maken, dan is er een mogelijkheid tot herkansing. Daar zijn voor ons extra kosten aan verbonden in verband met organisatie, docent en lokaalhuur. Daarom brengen wij per herkansing € 55,- in rekening.

Certificering

Bij voldoende resultaat van alle onderdelen krijg je het certificaat ‘TuiNa masseur’.

Vereiste vooropleiding

Geen specifieke vooropleiding vereist.

Docenten

Al onze docenten zijn vanzelfsprekend vakbekwaam en didactisch geschoold. Elke docent heeft een eigen praktijk en geeft les vanuit zijn of haar deskundigheid en ervaring. Docenten van de TuiNa sectie: Anneloes Mikhout (hoofddocent), Carlos Hoogers, Cynthia Bogarde, Jeanette van de Merwe, Renate Bekker en Ronald van Duijne.

Amersfoort

Gedurende 1 studiejaar op 18 zaterdagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Data: start za 14 oktober 2023

Klik hier voor het volledige rooster

Kosten

De kosten van dit studiejaar bedragen € 2083,- (incl. syllabus, 2 theorie en 1 praktijkexamen).

Studieboeken

Voor aan te schaffen verplichte literatuur moet men rekenen op een bedrag van ongeveer € 45,-.

Brochure aanvragen Inschrijven voor opleiding
AANMELDEN OPEN DAG

GERELATEERDE OPLEIDINGEN