Basis Vakopleiding Chinese Geneeskunde
Home > Opleidingen > Basis Vakopleiding Chinese Geneeskunde

BASIS VAKOPLEIDING CHINESE GENEESKUNDE

1-jarige basisopleiding

Als je de beroepsopleiding Acupunctuur, Kruidentherapie of TuiNa wilt volgen, moet je eerst deze propedeutische Basis Vakopleiding (BVO) succesvol afronden. Je kunt deze opleiding ook volgen als je uit interesse meer wilt weten over de Chinese geneeskunde of als basis voor andere opleidingen aan onze academie. Tijdens een van onze open dagen kun je met deze opleiding kennismaken.

In de BVO leer je over de Chinese geneeskunde - ofwel de Traditional Chinese Medicine (TCM) - zoals Chinese artsen die momenteel in tal van klinieken toepassen. Je bestudeert grondig de basistheorieën en je maakt uitgebreid kennis met het menselijke lichaam volgens de Chinese zienswijze. Je leert over het evenwicht tussen Yin en Yang bij een gezond lichaam en over ziekteverschijnselen wanneer dit evenwicht uit balans is. We besteden veel aandacht aan diagnostiek met als gouden regel: ‘Zo binnen, zo buiten’. Dat wil zeggen: wat zich binnen in het lichaam afspeelt is veelal aan de buitenzijde waarneembaar. Ten slotte maak je kennis met diverse Chinese behandelmethoden en de Chinese kijk op voeding.

Vanaf het begin ga je je bezig houden met Chinese geneeskunde. In de lessen komen de volgende onderwerpen en thema’s aan bod die verdere verdieping bieden:

 • De filosofie van het Chinese denken, het verschil tussen oost en west, de Yin-Yang theorie en het Taoďsme.
 • De theorie van de 5 elementen.
 • De vitale substanties: Jing, Bloed, Vloeistoffen, Qi en Shen.
 • De oorzaken van ziekten, traditioneel en modern.
 • De ziektefactoren, het verloop en de wetmatigheden.
 • De organen in het lichaam, de zogenaamde Zang-Fu.
 • De extra 'organen' (hersenen, baarmoeder, etc.).
 • De leer van de aard en het verloop van de meridianen.
 • De diagnostiek via horen, kijken, voelen en het stellen van de juiste vragen.
 • De basisbeginselen van de tong- en polsdiagnostiek.
 • Verschillende ziektepatronen m.b.t. de organen.
 • De ziektepatronen m.b.t. de ziektefactoren.
Praktisch

Je zet de eerste stappen naar het stellen van een diagnose en je gaat ontdekken dat de uiterlijke symptomen als het ware de takken vormen van de ‘diagnose-boom’. Je leert de boom in beeld te brengen, zodat de stam en wortel van het probleem helder worden en je op basis daarvan een juiste behandeling kan kiezen.
Dit zogenaamde ‘patroon van disharmonieën’ vormt de grondslag voor het behandelplan. Hierbij is elk patroon, ofwel ziektebeeld, individueel bepaald.

Studiemateriaal

Je gebruikt onder meer het boek ‘The Foundations of Chinese Medicine’ van Giovanni Maciocia. Dit boek is de basis van de Chinese geneeskunde en zul je ook gebruiken in de beroepsopleidingen. Voorts gebruik je een zeer uitgebreide Nederlandstalige syllabus. Deze reiken we uit tijdens de eerste les, maar je kunt hem ook in PDF downloaden via het studentenportaal. De literatuurlijst met de overige verplichte en aanbevolen literatuur vind je op onze website: literatuurlijst.

Stagedagen

In de Basis Vakopleiding bieden we twee soorten stagedagen aan: interne en externe. De interne stagedagen zijn op school en tijdens de externe stagedagen loop je bij een gediplomeerd therapeut mee in de praktijk. Van de externe stagedag(en) maak je een verslag. Klik hier voor meer informatie.

Tentamen en examen

Na de eerste helft van het studiejaar maak je een tentamen en het einde van het studiejaar sluit je af met een examen. Je mag examen doen als je minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd.
Mocht je onverhoopt het tentamen of examen niet halen of niet kunnen maken, dan is er een mogelijkheid tot herkansing. Daar zijn voor ons extra kosten aan verbonden in verband met organisatie, docent en lokaalhuur. Daarom brengen wij per herkansing € 55,- in rekening.

Certificering

Je ontvangt na je examen het certificaat ‘Basis Vakopleiding, Traditionele Chinese Geneeswijze’ als je alle onderdelen met voldoende resultaat hebt afgesloten. Het certificaat geeft je toegang tot een van de beroeps- of vervolgopleidingen.

Vereiste vooropleiding

Havo, vwo of mbo-niveau 4.

Docenten

Al onze docenten zijn vanzelfsprekend vakbekwaam en didactisch geschoold. Elke docent heeft een eigen praktijk en geeft les vanuit zijn of haar deskundigheid en ervaring. Docenten van de sectie Basis Vakopleiding: Cynthia Bogarde (hoofddocent), Arina Marsman, Brechtje Sebregts, Carlos Hoogers, Dianne Sommers, Marijke Fluitsma, Marjan Hoff, Martine Cornelissen, Melanie Peters , Kris Oosting en Renate Bekker.

Digitale live les

In studiejaar 2023-2024 zijn de lessen van de Basis Vakopleiding zowel fysiek als digitaal te volgen. De fysieke lessen vinden plaats op onze vaste leslocaties in Amersfoort, Amsterdam, Breda en Nijmegen. De digitale les kan via een livestream worden gevolgd tijdens de laatste dag van de lescyclus (zondagen in Amersfoort). Daarna is deze les nog 2 weken terug te kijken via het studentenportaal.

Er zijn enkele lessen die niet digitaal te volgen zijn omdat deze lessen veel praktijk bevatten. Hierom kun je je niet inschrijven voor de Digitale live les van de BVO. Kies bij inschrijven een locatie naar keuze waar je de lessen fysiek wilt volgen. Aan het begin van het schooljaar ontvang je verdere informatie over welke en hoe je een les digitaal kan volgen.

Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

We bieden dit opleidingsprogramma op diverse plaatsen aan. De lessen lopen parallel. Als je een les mist kun je deze op een andere locatie (eerder of later) inhalen.

Amersfoort

Gedurende 1 studiejaar op 18 zaterdagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Data: start za 7 oktober 2023

Amsterdam

Gedurende 1 studiejaar op 18 zondagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Data: start zo 8 oktober 2023

Breda

Gedurende 1 studiejaar op 18 zaterdagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Data: start za 14 oktober 2023

Nijmegen

Gedurende 1 studiejaar op 18 woensdagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Data: start wo 11 oktober 2023

Amersfoort extra lesgroep (fysiek & digitaal)

Gedurende 1 studiejaar op 18 zondagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur
Data: start zo 15 oktober 2023

Klik hier voor het volledige rooster.

Kosten

De kosten van dit studiejaar bedragen € 2183,- (incl. syllabus en 2 theorie examens).

Studieboeken

Voor aan te schaffen verplichte literatuur moet men rekenen op een bedrag van ongeveer € 175,-

Brochure aanvragen Inschrijven voor opleiding
AANMELDEN OPEN DAG

GERELATEERDE OPLEIDINGEN