Praktijk en stage
Home > Praktijk en stage

PRAKTIJK EN STAGES

De praktijk neemt binnen de opleidingen een belangrijke plaats in. Afhankelijk van de fase van de opleiding werk je in alle lessen praktisch, zie je demonstraties en ga je oefenen. Daarnaast zijn er interne en externe stages waarin je jouw specifieke, individuele leerdoelen kunt realiseren.

Interne stage

De interne stages vinden plaats op onze leslocaties. We besteden hierbij veel aandacht aan de diagnoses die je stelt. Uit ervaring weten we dat beginnende studenten dit lastig vinden: hoe stel je de juiste vragen, welke conclusies trek je vervolgens uit het polsbeeld dat je voelt of de tong die je hebt bekeken? Je brengt hier de theorie echt in de praktijk. Per stagedag komen 3 patiŽnten aan bod die studenten zelf inbrengen. De docent stelt Ďhardop denkendí zijn of haar diagnose. Allerlei aspecten van de diagnostiek, inclusief pols en tong, komen hierbij aan de orde en natuurlijk maken we een duidelijke koppeling naar de TCM-theorie.
Na de diagnose gaan we in op het behandelplan en geven we adviezen voor behandeling met bijvoorbeeld kruiden, acupunctuur, massage of voeding. Tot slot voeren we - indien de tijd het toelaat - een behandeling uit. Voor het afsluiten van een beroeps≠opleiding Acupunctuur, Kruiden en TuiNa moet je ten minste per studiejaar 2 interne stagedagen volgen. Het is echter zeer leerzaam om meer stagedagen te volgen.

Data interne praktijkdagen
De data maken we tijdens het begin van het schooljaar bekend. Je hebt een ruime keuze, want we streven naar 30 interne stagedagen per studiejaar. Dagen en tijd: woensdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 12.00 tot 18.00 uur. Kosten: Ä 66,- per dag.

Externe stage

Bij een externe stagedag loop je actief of passief mee in een TCM-praktijk. Je maakt zo van dichtbij mee hoe een therapeut patiŽnten behandelt. Diverse ervaren therapeuten verlenen hieraan hun medewerking. Over het algemeen kun je het beste in of nabij je woonplaats een stageplek zoeken. Na afloop maak je van elke stagedag een verslag.
Je kunt desgewenst ook stage lopen in de praktijk van docenten van onze academie. Het is voor je ontwikkeling goed om zowel interne als externe stagedagen te lopen.

Voor de vergoeding voor externe stage hebben we een richtprijs van Ä 66,- per dag, te voldoen aan de therapeut.
Het aantal externe stagedagen is als volgt:
  • 1 dag tijdens de Basis Vakopleiding
  • 4 dagen stage tijdens het 1ste jaar van de beroepsopleidingen Acupunctuur, Kruiden en TuiNa
  • 6 dagen stage tijdens het 2de jaar van de beroepsopleidingen Acupunctuur, Kruiden en TuiNa

Stages in het buitenland

Studiereis naar China

Binnenkijken in een ziekenhuis in China, wie zou dat nu niet willen? Daarom organiseren we om het jaar rond de eerste 3 weken van juli een studiereis naar China van enkele weken. We onderhouden een vriendschappelijke band met het ziekenhuis van QingDao. De prettige sfeer in het ziekenhuis en de goede samenwerking met onze docenten maken deze studie≠reizen altijd tot een bijzondere ervaring.

De bedoeling van de reis is enerzijds om je als student en aankomend therapeut kennis te laten maken met het land en de cultuur van herkomst van het vak waarvoor je studeert. Anderzijds krijg je door kennismaking met de taal en de gewoontes van het volk een diepgaander begrip van de Chinese geneeskunde.

Je gaat stage lopen in het TCM Hospital of QingDao (ten Zuiden van Beijing). Een Chinees sprekende docent en een hoofddocent begeleiden je tijdens de praktijk in dit eerste klasse ziekenhuis. In de ziekenhuizen zijn tolken aanwezig, zodat je ook kunt communiceren met de Chinese artsen. Je krijgt uitvoerig de gelegenheid om je kennis in de praktijk te toetsen tijdens je stage. Je kunt daarbij kiezen uit diverse afdelingen van het TCM ziekenhuis van QingDao: acupunctuur, kruidengeneeskunde, TuiNa en Kinder TuiNa. Dagelijks zie je tientallen patiŽnten en kun je, afhankelijk van in welke fase van je opleiding je zit, actief deelnemen aan diverse behandelingen van patiŽnten.

Studiereis naar SanDiego (VS)

Om het jaar - en meestal in het najaar - gaat een groep studenten voor stage naar het Pacific College in San Diego. Deze school, met full-time TCM onderwijs, heeft diverse klinieken waar je onder deskundige begeleiding praktijkvaardigheden kunt oefenen. Docenten van het Pacific College zijn regelmatig als gastdocent aanwezig in Nederland.

Meer informatie en specifieke details van de studiereizen zijn te vinden onder het kopje Bij- Nascholingen.