Kruiden Formules
Home > Opleidingen > Kruiden Formules

KRUIDEN FORMULES

10-daagse bijscholing

Algemeen

Als je als TCM-therapeut wel standaard kruiden­formules wilt voorschrijven, maar ze niet wilt modificeren, is dit de perfecte bijscholing voor je.

Kruidentherapie, acupunctuur, tuina of shiatsu is natuurlijk een prachtige combinatie. Er zijn gelukkig veel ‘standaard’ kruidenformules op de markt voor veel voorkomende patronen die TCM-therapeuten kunnen gebruiken. De vraag is alleen welke van die formules je dan dient voor te schrijven. Welke kruiden zitten er bijvoorbeeld in en welke werking hebben ze? Hoe zit het met de dosering en inname? En hoe zit het met de leveranciers, want een formule met dezelfde naam betekent niet altijd dat er ook dezelfde kruiden in zitten.
Dit alles leer je in deze 10-daagse bijscholing, zodat je in je praktijk met een gerust hart de juiste kruiden kunt voorschrijven. Patiëntveiligheid staat immers altijd voorop.

(NB Na deze bijscholing ben je geen herbalist en kom je niet in het herbalisten register van jouw beroepsvereniging te staan. Wil je herbalist worden en kruiden modificeren voor complexe ziektes, volg dan onze 2-jarige beroepsopleiding Kruiden Therapie).

Chinese kruiden in de TCM-praktijk

In het Westen krijgen we in de moderne praktijk steeds meer te maken met klachten waarvoor Chinese kruiden een oplossing bieden. Denk bijvoorbeeld aan huidaandoeningen (acne, eczeem, psoriasis), ondersteuning bij IVF, burn-out, fibromyalgie, ME, MS, migraine, psychische klachten, insomnia, constipatie, PMS en menopausale klachten. Voor deze klachten biedt de Chinese kruidentherapie een belangrijke ondersteuning die leidt tot betere resultaten.

We hebben de 10-daagse bijscholing speciaal toegespitst op de professionele TCM-therapeut die zijn/haar TCM ‘gereedschapskist’ wil uitbreiden met Chinese kruidenformules.

De rode draad van deze bijscholing is klinische toepasbaarheid met de nadruk op veiligheid en effectiviteit. We bespreken de belangrijkste Chinese kruidenformules via zogenaamde onderwerp-lessen.

De stappen die nodig zijn om van hoofdklacht tot behandeling te komen, doen we volgens de ‘TCM Proces Beschrijving’. Overigens worden deze momenteel als onderdeel van de ISO kwaliteitsnormen opgesteld. Een welkome bijdrage om te komen tot klinische professionaliteit. Academie Qing-Bai werkt actief mee met het opzetten van ISO kwaliteits­normen voor de TCM in Nederland.

De lessen zijn competentie- en casegericht. Dat wil zeggen dat je kennis verwerft met een beroepsprobleem als uitgangspunt. Uiteindelijk moet je Chinese kruidenformules kunnen inzetten zoals we die in deze bijscholing definiëren.

We beginnen elke les met theoretische achtergrond en eventueel aanvullende diagnostische vaardigheden. Daarna behandelen we de formules met de ingrediënten en werk je aan praktische cases.

De volgende onderwerpen komen hierbij onder meer aan bod:

 • Klachten bij griep, verkoudheid en hooikoorts
 • Dermatologische klachten
 • Gynaecologische klachten
 • Psychische klachten
 • Klachten m.b.t. de spijsvertering
 • Klachten m.b.t. slaap
 • Klachten bij kinderen (pediatrie)
 • Klachten bij ouderen (geriatrie)
 • Bi syndromen (bewegingsapparaat, fybromyalgie)
 • Vermoeidheid (CVS) en burn-out klachten
 • Externe applicaties
Studiemateriaal

Je maakt gebruik van een syllabus die je op de eerste lesdag krijgt. Deze krijg je op papier, maar kun je ook als PDF down­loaden in het studentenportaal.

Examen

Aan het einde van het jaar maak je een multiple choice examen. Je mag deelnemen aan het examen als je minimaal 80% aanwezig bent geweest.
Mocht je onverhoopt het examen niet halen of niet kunnen maken, dan is er een mogelijkheid tot herkansing. Daar zijn voor ons extra kosten aan verbonden in verband met organisatie en docent. Daarom brengen wij per herkansing € 55,- in rekening.

Certificering

Bij voldoende resultaat van alle onderdelen krijg je het certificaat ‘Chinese Kruidenformules’.

Vereiste vooropleiding

TCM therapeut of in afstudeerjaar.

Docenten

Al onze docenten zijn vanzelfsprekend vakbekwaam en didactisch geschoold. Elke docent heeft een eigen praktijk en geeft les vanuit zijn of haar deskundigheid en ervaring. De docenten van de sectie Kruiden Formules zijn Alexandre Djukanovic, Amber Roodbergen, Chunhui Lin, Mayriam Buitenhek-Stijns en Yuhsin Chung.

Digitale live les

In studiejaar 2023-2024 zijn de lessen van de 10-daagse bijscholing Kruiden Formules zowel fysiek als digitaal te volgen. De fysieke lessen vinden plaats op onze vaste leslocatie in Amersfoort. De Kruiden Formules lessen worden vanuit daar live uitgezonden. Tijdens deze live les kan een student vanuit thuis de les volgen en direct een vraag stellen.

Alle studenten krijgen de mogelijkheid om de les fysiek of digitaal bij te wonen. Wanneer je bijvoorbeeld ingeschreven staat voor de Digitale live les, dan sta je standaard ingeschreven voor de online lessen. Als je een les dan fysiek wilt volgen, kun je voorafgaand aan de les een locatiewijziging doorvoeren naar de fysieke les. De student kan dus zelf per les besluiten of hij fysiek of digitaal wil deelnemen.

Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

Amersfoort

Gedurende 1 studiejaar op 10 zondagen van 12:00 tot 18:00
Data: start zo 8 oktober 2023

Digitale live les

Gedurende 1 studiejaar op 10 zondagen van 12:00 tot 18:00
Data: start zo 8 oktober 2023

Klik hier voor het volledige rooster.

Kosten

De kosten van dit studiejaar bedragen € 1093,- (incl. syllabus en 1 examen).





Brochure aanvragen Inschrijven voor opleiding
AANMELDEN OPEN DAG

GERELATEERDE OPLEIDINGEN