Informatie over externe stages voor stagebegeleiders
Home > Informatie over externe stages voor stagebegeleiders

INFORMATIE OVER EXTERNE STAGES VOOR STAGEBEGELEIDERS

Welkom!

Je bent op deze pagina gekomen omdat een student van Academie Qing-Bai een verzoek heeft gedaan om stage te mogen lopen in je praktijk en je verwezen heeft naar deze pagina. Ons streven is om jaarlijks een aantal goede, nieuwe TCM therapeuten toe te voegen aan het werkveld. Dat kan niet zonder de steun en bereidheid tot verlenen van een stageplek van TCM therapeuten in Nederland. Namens studenten en docenten van de Academie Qing-Bai willen we je alvast heel hartelijk danken voor de bijdrage die je hierin wilt leveren.

Waarom externe stage?

Als Academie Qing-Bai vinden we het heel belangrijk dat studenten ervaring opdoen in de omgang met en de behandeling van patiënten. Studenten lopen daarom diverse stages tijdens de Basisvakopleiding en de beroepsopleidingen (Acupunctuur, Kruiden en TuiNa therapie).
Docenten en gastdocenten van de Academie verzorgen gedurende de leerjaren de interne stages. Ze nemen de studenten daarbij interactief mee in het volledige proces van diagnosticeren en behandelen. Dit is natuurlijk leerzaam, maar het echte reilen en zeilen in een praktijk is lastig na te bootsen.
Vandaar dat we ook een beroep doen op het werkveld van therapeuten om studenten externe stages te laten lopen. Zo kunnen zij zich een goed beeld vormen van de dagelijkse gang van zaken in een praktijk voor Chinese Geneeskunde.
Tijdens de Basis Vakopleiding volgt de student minimaal één externe stagedag. Tijdens een beroepsopleiding minimaal 4 externe stagedagen in het eerste jaar en minimaal 6 dagen in het tweede leerjaar.

Wat verwachten we van jou als therapeut tijdens de externe stage?

De student zal je tijdens je werk in de praktijk observeren. We zien de externe stage nadrukkelijk niet als een verlengstuk van de opleiding. Hiermee bedoelen we dat we niet verwachten dat je de student tekst en uitleg geeft bij de behandeling. De student is er met name om te observeren. Als je bijvoorbeeld pols- en tongdiagnostiek doet bij een patiënt, is er geen verplichting om de student mee te laten voelen en kijken. Het staat je natuurlijk vrij dit wel te doen en het spreekt voor zich dat de uitleg dan zeer leerzaam kan zijn voor de student.
De student is per dag minimaal 6 uur aanwezig en ziet op die dag minimaal 3 patiënten, eventueel kan dit ook verdeeld worden over 2 dagdelen op verschillende dagen. Aan het eind van de stagedag zal de student je vragen een aftekenformulier (beknopt) in te vullen.
Tijdens een stagedag mag maximaal één andere student tegelijkertijd meelopen met dezelfde therapeut. Zijn er meer dan twee studenten aanwezig bij een consult, dan beschouwen wij dit niet als een externe stage.

Wat kun je van de student verwachten tijdens een externe stage?

De studenten zoeken zelf een extern stageadres. Als je op deze pagina bent gekomen, heeft een van de studenten jou dus gevonden. De vraag naar een stageplek kan voor één of voor meerdere dagen zijn. Tijdens een stagedag is de student dus, hooguit samen met één andere student, aanwezig in je praktijk en observeert hoe je te werk gaat. Loopt een student meerdere dagen in jouw praktijk stage, dan zou je de student kunnen inzetten voor kleine werkzaamheden, bijvoorbeeld het uithalen van naalden.

Na afloop vult de student een zogenaamd Stage Reflectieverslag in. In dit verslag werkt de student een aantal stagedoelen uit die betrekking hebben op de behandeling van de patiënt en jouw praktijkvoering. Daarnaast geeft de student in het verslag antwoord op vragen als:
  • Wat verwacht je van deze stagedag?
  • Wat heb je van deze stagedag geleerd?
  • Zijn tijdens deze stagedag dingen naar voren gekomen of zaken aan de orde geweest die je aan het denken gezet hebben?
  • Heeft deze stagedag invloed op het vervolg van je studie? Zo ja, op wat voor manier?
Tevens zorgt de student ervoor dat je het aftekenformulier invult en ondertekent.

In welke leerfase zit de student die stage komt lopen?

De volgende leerstof komt aan bod in de opleiding:

Basis Vakopleiding:
  • 1e helft leerjaar: yin-yang, fysiologie van meridianen, van Qi - Bloed en Vloeistoffen, zangfu en extra fu, wuxing en etiologie.
  • 2e helft leerjaar: bagang, pathogenen, diagnostiek en pathologie van meridianen, van Qi - Bloed en Vloeistoffen en van zangfu.
Acupunctuur opleiding:
  • 1e jaar: meridianen, ligging en energetica van acupunctuurpunten, diagnostiek.
  • 2e jaar: diagnostiek, verdieping van stof uit de Basis Vakopleiding, daarnaast diverse topics als gynaecologie, Bi-syndromen, spijsvertering, stress en insomnia, qi jing ba mai, hoofdpijn en allergie.
Kruiden opleiding:
  • 1e jaar: enkelvoudige kruiden, diagnostiek.
  • 2e jaar: kruiden formules, diverse topics.
TuiNa therapie opleiding:
  • 1e jaar: meridianen, ligging en energetica van acupunctuurpunten, diagnostiek, basis TuiNa technieken.
  • 2e jaar: diagnostiek, verdieping van stof uit de Basis Vakopleiding, daarnaast diverse topics als gynaecologie, Bi-syndromen, spijsvertering, stress en insomnia, qi jing ba mai, hoofdpijn en allergie.

Wat is de richtlijn voor vergoeding van een externe stage?

De meeste therapeuten rekenen de kosten van één cliëntconsult voor één dag externe stage. Uiteraard staat het je vrij om hiervoor meer of minder in rekening te brengen.

Nogmaals dank!

We hopen dat je na het lezen van deze pagina studenten de kans wilt geven praktijkervaring op te doen. Daarom nogmaals onze dank. Mocht je nog vragen hebben, bel ons dan gerust even op. Dat kan iedere werkdag tussen 9.00 en 12.30 uur op 0485-550860 of stuur een mail naar info@qing-bai.nl.