Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Stone Medicine deel 2 - het gebruik van stenen en mineralen volgens de TCM
ZO
24 NOV
2024

Stone Medicine deel 2 - het gebruik van stenen en mineralen volgens de TCM


zo 24 november 2024
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Jolanda Vaessen
Nederlands
€ 110,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
TCM therapeut
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Stone Medicine Deel II
Het gebruik van stenen en mineralen volgens TCM

Bij traditionele Chinese geneeskunde wordt niet meteen gedacht aan het gebruik van edelstenen en mineralen. Toch is het gebruik hiervan niet onbekend binnen de TCM. De eerste naalden werden gemaakt van stenen zoals vuursteen, obsidiaan en opaal. In zijn werk het ‘Compendium of Materia Medicine’ heeft Li Shizen (1368-1644) de toepassing van maar liefst 355 edelstenen en mineralen beschreven. Enkele voorbeelden zijn het vermalen tot poeder om in te nemen, het poeder lokaal op de huid aanbrengen en het verwerken in elixers.
In de huidige kruidengeneeskunde wordt eveneens gebruikt gemaakt van diverse mineralen zoals Gips (Shi Gao), Talk (Hua Shi) en Calciet (Han Shui Shi). Als we een acupunctuurbehandeling begeleiden met Guasha, wordt bij voorkeur een Jade steen (Bao Yü) gebruikt. Jade staat bekend als een steen die zuivert, beschermd en het emotioneel evenwicht bevordert.
Edelstenen en mineralen kunnen in het verlengde van een groot aantal behandelingen gebruikt worden doordat ze ondersteunen in de doorstroming van Qi en Xue. In de praktijk kun je ze onder andere inzetten voor het verminderen van diverse pijnklachten, het balanceren van hormonen, emoties kalmeren, verbinding te versterken tussen de meridianen en littekenbehandeling. Je gebruikt ze op de meridianen of direct op een acupunctuurpunt. De Qi in de steen is vaak sterker dan de Qi van een naald die in een fabriek is gemaakt, daardoor kun je dit goed samen gebruiken om een nog diepere beweging te krijgen van Qi op bepaalde punten. De cliënt ervaart vaak een tintelend of zwaarder gevoel in het lichaam of bij dat deel wat je behandelt. Ook sensaties van warmte of koude gevoel komen vaak voor tijdens behandelingen waarbij stenen ingezet worden. Daarbij kunnen stenen worden ingezet op acupunctuurpunten die je niet makkelijk prikt of kunt prikken (b.v. na een bestraling of operatie). Als je kinderen in je praktijk behandelt is een behandeling met stenen in de vorm van massage, legging of puntstimulatie een goede vervanging van naalden.

Voor wie is deze bijscholing?

Iedereen die Stone Medicine: het gebruik van stenen en mineralen volgens de TCM gevolgd heeft. Heb je dit niet, maar spreken de stenen die we vandaag behandelen en het onderwerp je aan, dan kun je deze bijscholing ook volgen en meedoen. Een basiskennis van meridianen en acupunctuurpunten is wel nodig.

Wat gaan we doen?

Tijdens deze bijscholing gaan we verder in de wereld van stenen en vooral de betekenis, indeling, werking en hun ondersteunde rol die ze kunnen bieden binnen een behandeling.
In de 1e bijscholing bespraken we de kristal soorten, hun werking en hoe ze in te zetten in de praktijk. Vandaag gaan we een aantal steengroepen toevoegen namelijk de calcieten (Han Shui Shi), de agaat soorten (Ma Nao), hematiet (Dai Shi Shui ), maansteen en de fluoriet stenen. We kijken naar hun indeling binnen TCM, hun werking volgens TCM en hun werking in combinatie met andere stenen en kristallen. De stenen die we vandaag bespreken zijn goed en makkelijk in te zetten op diverse acupunctuur punten, meridianen en sommige kun je ook gebruiken om een elixer van te maken.
Zo kun je bijvoorbeeld agaat (Ma Noa) stenen goed inzetten op de Shu-stream punten van de meridiaan, en hematiet is een goede steen voor problemen met Xue aan te pakken. De Maansteen is een steen die o.a. gebruikt kan worden om ons hormonale systeem te ondersteunen, en de fluoriet is een steen die op Jing niveau werkt. Deze stenen kunnen heel mooi gebruikt worden om van binnen naar buiten te werken en van buiten naar binnen, zo kunnen ze Qi en Xue versterken, verspreiden, tonifiëren en hebben ze alle een verbinding met bepaalde emoties en hun gekoppelde organen.
Het zijn stenen die allemaal goed te verkrijgen en betaalbaar zijn, en daarom erg bruikbaar in de praktijk, in een elixer of om mee te geven aan een cliënt om bij zich te dragen.
Alle stenen die we vandaag bespreken zijn ook goed te combineren met de kristallen die we in de 1e bijscholing bespraken. We gaan leren hoe we de stenen inzetten op specifieke acupunctuur punten in combinatie met meridiaan en steenleggingen die je behandeling kunnen ondersteunen binnen je praktijk.
Deze dag zal voor een groot gedeelte bestaan uit praktijk.