Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Aardse takken en de 3 Lente maanden
ZA
8 FEB
2025

Aardse takken en de 3 Lente maanden


za 8 februari 2025
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Marjan Hoff
Nederlands
€ 110,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
TCM-therapeuten, acupuncturisten of studenten in afstudeerjaar
Hand-out
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN
Deze nascholing maakt deel uit van een serie van 4 lesdagen die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gevolgd. Tijdens elke lesdag wordt 1 seizoen met zijn 3 Takken behandeld. Deze nascholing is geschikt voor TCM-therapeuten, acupuncturisten of studenten in hun afstudeerjaar.

Aardse takken en de 3 Lente maanden

De 60-jarige Chinese kalender geeft de jaren, maanden, dagen en (dubbel)uren weer met combinaties van de Tien Hemelse Stammen en de Twaalf Aardse Takken. De kalender laat de energetische patronen van de natuur zien gerelateerd aan de bewegingen van zon, maan en de andere hemellichamen en de eenheid van macrokosmos en microkosmos. De energetische patronen van de natuur van de macrokosmos correleren met de energetische patronen van de natuur van de microkosmos, de Meridiaan-Orgaan netwerken. De Tien Hemelse Stammen en Twaalf Aardse Takken voeren terug op wu yun liu qi (Vijf Bewegingen en Zes Qi), beschreven in hoofdstuk 66 - 74 in de Huang Di Nei Jing Su Wen.

De focus in deze bijscholing zijn de 12 Aardse Takken corresponderend met de maanden van de 4 seizoenen, elk seizoen correspondeert met 3 Aardse Takken (Nan Jing 40). In de menselijke natuur corresponderen de 12 Aardse takken met de 12 Meridiaan netwerken

Doel van deze nascholing

Begrip van de symboliek van de Twaalf Aardse Takken en de correlatie met:
 • Het energetische patroon van corresponderend seizoen
 • Het energetische patroon van corresponderende maand van het jaar
 • De structuur van het Tidal Hexagram
 • Het gekoppelde Dier
 • Het energetische patroon van de corresponderende Meridiaan
 • De onderlinge relaties en dynamiek in het Meridiaan netwerk
 • Hemel- Aarde -Mens concept
 • Fasen wuxing

Praktische toepassing van de theorie

 • Pols voelen
 • Seizoensinvloed voelen op de pols
 • Actuele casus (uit de praktijk van studenten) met elkaar bespreken, diagnosticeren en behandelplan met de mogelijke puntcombinaties

De docent

Marjan Hoff is acupuncturist en herbalist en is daaraan voorafgaand werkzaam geweest als klinisch chemisch analiste. Interesse in de essentie van het menselijk leven en de plaats van gezondheid en ziekte daarin, vormt de rode draad in haar keuze van studies en opleidingen.
Zij heeft de basisopleiding Acupunctuur afgerond bij de N.C.N te Hilversum (1993) en is op dat moment een acupunctuur praktijk gestart. In de daarop volgende jaren heeft zij vervolgstudies in diverse stromingen in de acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde gedaan. Zij volgde inspirerende lessen van Francois Ramakers, verdieping in 5 Elementen, Japanse acupunctuur en Toyohari bij Stephen Birch en Junko Ida. Vervolgde haar weg met Stammen en Takken acupunctuur bij Joan Duveen en Peter van Kervel en vervolgens een studie Shanghan lun jinggui yao lue bij Arnaud Versluys (ICEAM).
Marjan is ook als docent verbonden aan Academie Qing-Bai in de basisopleidingen.