Logo Qing-Bai - Academie voor Chinese Geneeskunde
Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai
Vragen? Bel 0485-550860
Vragen? Bel 0485-550860

CHINESE TUINA THERAPIE

2-jarige vakopleiding


Inleiding

TuiNa (spreek uit twiena) is naast acupunctuur en kruiden ťťn van de therapieŽn van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (T.C.M.). TuiNa kent een grote variŽteit aan verschillende massages die op het lichaamsoppervlak worden uitgevoerd en daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. Net als bij acupunctuur is het uitgangspunt steeds een goede diagnose van de patiŽnt volgens de regels van de T.C.M.
TuiNa therapie is zeer effectief voor preventie en voor op genezing gerichte behandeling. Door de yinne en yange aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van Qi en Bloed te bevorderen kunnen, op een deskundige manier toegepast, vele ziektes worden genezen.
TuiNa is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen en kent daar verschillende richtingen zoals: kinder TuiNa, volwassenen TuiNa, orthopedie en cosmetica.

Historie

Meer dan tweeduizend jaar geleden, in de Han en Qin DynastieŽn (205 v. Chr. - 280 n. Chr.), werd TuiNa al genoemd in de geneeskundige boeken. Er wordt dan nog gesproken over 'Mosha', 'Anmo' of 'Anqiao'. In het bekende oude boek de Nei Jing werd de term TuiNa voor het eerst gebruikt. In dit oude werk worden diverse hoofdstukken aan de verschillende aspecten van TuiNa gewijd. In die tijd begonnen de Chinese artsen allerlei acute en chronische ziekten volgens de methoden van de TuiNa therapie te behandelen.
In de tijd van de Sui- en Tang-DynastieŽn kwam de Anmo (TuiNa) tot volle ontwikkeling en werd opgenomen in de State Office of Imperial physicians. In die tijd werd de TuiNa langzaam maar zeker ook toegepast in Japan en ook in Frankrijk. Hieruit ontwikkelde zich later de Japanse Shiatsu (in het Chinees: 'Zhi Jia Fa') en diverse vormen van westerse massage ('Mosha' in het Chinees).

TuiNa wordt dus naast acupunctuur als volwaardige therapie al duizenden jaren toegepast. Heden ten dage heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen TuiNa afdeling. In het universitair medisch onderwijs neemt de TuiNa studie en praktijk een belangrijke plaats in. In 1987 werd de Chinese TuiNa Association opgericht en de laatste jaren wordt er steeds meer gepubliceerd over succesvol onderzoek op dit gebied. De combinatie van TuiNa en acupunctuur begint een belangrijke plaats in te nemen in China, evenals in de V.S. en Europa.

Hoe werkt TuiNa?

Het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen, wordt verbonden door Meridianen. De Chinezen spreken over Qi en Bloed dat door de meridianen stroomt en het lichaam voorziet van voedingstoffen en informatie, om op die manier een balans van Yin en Yang te scheppen. Algemeen gesproken kan gezegd worden dat blokkades en onregelmatigheden in de meridianen ziekteprocessen kunnen veroorzaken. Zo wordt bijvoorbeeld alle pijn in de Chinese geneeskunde beschouwd als een 'blokkade van Qi'.
Wanneer de therapeut een TuiNa behandeling geeft, is hijzelf zeer geconcentreerd in zijn eigen lichaamscentrum (Yi) en haalt van daaruit de innerlijke kracht om zijn handen het juiste werk te laten doen. Zo kan hij blokkades opheffen en de circulatie van Qi en Bloed bevorderen. Zo wordt een yin-yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, kunnen blokkades worden opgeheven, worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht. Zo kan men koorts laten dalen, pijn verzachten, gewrichten beweeglijk maken, etc.

De TuiNa stijl

Gedurende de duizenden jaren van ontwikkeling ontstonden er verschillende stijlen in het geografisch enorm uitgestrekte China. Zo werd bijvoorbeeld de Yi Zhi Chan-stijl, een techniek waarbij de duim wordt gebruikt om een acupunt te beÔnvloeden, heel populair in het Zuiden.
Elke TuiNa-stijl heeft zijn stevige fundament binnen de theorie van de Traditioneel Chinese Geneeskunde, waarbij steeds een juiste diagnose voorafgaat aan een behandeling. Enkele tientallen jaren geleden werden de diverse over China verspreide stijlen tot een zeer complete therapievorm bij elkaar gebracht in wat we heden ten dage TuiNa therapie noemen. De Academie draagt zorg voor het doceren van deze hoogwaardige therapievorm.

Houding en aandacht

Er zijn enkele sleutelbegrippen die de TuiNa massage kenmerken. Dit zijn: de houding van de masseur, de technische vaardigheid van de masseur, de ademhaling, het verworven inzicht, de mate van gevoeligheid en het vermogen tot concentratie. Naast het diagnosticeren door middel van pols en tong en het stellen van vragen, leer je in de opleiding "waarnemen met je handen." Speciale technieken worden geleerd om deze vermogens te versterken.

Eerste jaar

Het theoretische deel van de lessen is gelijk aan het theoriedeel van de opleiding Acupunctuur.Tijdens de praktijk ligt in het eerste jaar de nadruk op het leren masseren en het onder de knie krijgen van de verschillende massagetechnieken. Je leert meer dan 50 verschillende technieken en handgrepen en hoe deze te gebruiken en te combineren.

Het therapeutische effect van de verschillende technieken op het lichaam wordt geleerd en je leert de basis van de Chinese TuiNa kennen met zijn mogelijkheden. Een belangrijk onderdeel vormen de Bu (versterkende) manieren van massage en Xie sederende manieren van massage. Aan de orde komen o.a.:
  • De basiskennis en uitgangspunten van TuiNa met de indicaties en contra- indicaties.
  • Basistechnieken met enkelvoudige technieken.
  • Enkele gecombineerde technieken en behandeltechnieken.
  • Bu- en Xie-technieken, tonifiŽren en sederen.
  • Anatomische localisatie van Acupunctuurpunten.
Naast het volgen van de lessen is het volgen van een aantal interne en externe stagedagen verplicht.

Tweede jaar

Ook in het tweede jaar is het theoretische deel gelijk aan de Acupunctuuropleiding.

Tijdens de praktijk worden verschillende nieuwe technieken aangeleerd en reeds bekende technieken verfijnd. Naast de twaalf hoofdmeridianen wordt er ook gewerkt met de spiermeridianen en de huidzŰnes.
Geleidelijk wordt toegewerkt naar het stellen van een diagnose en het logisch opzetten van een therapeutische behandeling. Verschillende vaardigheden worden geÔntegreerd in de behandeling van een patiŽnt.

Er zullen speciale technieken voor hoofd, nek, schouder, armen, buik, benen en gewrichten aan de orde komen, elk behorend bij een specifiek topic.

Regelmatig zullen suggesties worden gegeven voor het aanvullen van een TuiNa behandeling met acupunctuurpunten, enkele kruidenformules, cupping-technieken, moxa en voedings-adviezen.

Ook in het tweede jaar is het volgen van interne en externe stagedagen verplicht onderdeel van de cursus.

Qigong

Het beoefenen van qigong dient voor het versterken van de eigen energie. De zintuigen komen daardoor beter tot ontwikkeling en je leert zodoende het ďwaarnemen met de handen.Ē Elk begin van de les zal in het kader staan van beoefening en training van qigong speciaal gericht op het ondersteunen van je TuiNa behandelingen.

Verdere Informatie


Studiemateriaal

Tijdens de opleiding wordt o.a. gebruik gemaakt van het handboek: A Manual of Acupuncture van PeterDeadman. Daarnaast is er een uitgebreide Nederlandstalige syllabus.
De student moet rekenen op ongeveer een bedrag van Ä 175,- aan boeken en materialen per jaar.

Tentamen en examen

Elk studiejaar wordt eind januari het halfjaarlijkse tentamen afgenomen betreffende het theoretische gedeelte van de stof. Het overgangsexamen aan het eind van het eerste jaar bestaat uit zowel een theorie- als een praktijkdeel.

Aan het einde van het tweede jaar wordt het examen afgenomen.
Studenten moeten minimaal 80% van de lessen aanwezig zijn geweest. Bij voldoende resultaat van alle onderdelen wordt het diploma ďTuiNa therapieĒ uitgereikt. De opleiding wordt erkend door de Nederlandse Vereniging voor Traditioneel Chinese Geneeskunde Zhong en door de VNT.

Docenten

Cynthia Bogarde, Jerrell Waterval, Jeanette van de Merwe, Ronald van Duijne en Renate Bekker.


Plaats, tijden en kosten


Amersfoort: gedurende 1 jaar op 18 zaterdagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur.
Data: start za 1 september 2018

Klik hier voor het volledige rooster.

Kosten: Ä 1995,- inclusief syllabus (papier en digitaal), 2 theorie en 1 praktijkexamen

Vereiste vooropleiding

Basis vakopleiding

Nieuws
Vriendschap met Chinees ziekenhuis
Al 25 jaar onderhoudt Academie Qing-Bai een nauwe vriendschapsband met het ziekenhuis van de Chinese miljoenenstad QingDao. Enkele dagen geleden werd Nederland bezocht door een delegatie van het ziekenhuis, met aan het hoofd dr. prof. Wang. De vriendschap werd op een passende wijze gevierd en er werd een samenwerkingscontract getekende voor de komende 10 jaar. Wij zijn hier erg blij mee. Ook de komende jaren zullen in de zomer groepen studenten praktijk stages kunnen doen in het ziekenhuis.