Logo Qing-Bai - Academie voor Chinese Geneeskunde
Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai
Vragen? Bel 0485-550860
Vragen? Bel 0485-550860

CHINESE TUINA MASSAGE

1-jarige opleiding


Inleiding

TuiNa (spreek uit twiena) is naast acupunctuur en kruiden één van de therapieën van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (T.C.M.). TuiNa kent een grote variëteit aan verschillende massages die op het lichaamsoppervlak worden uitgevoerd en daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. Net als bij acupunctuur is het uitgangspunt steeds een goede diagnose van de patiënt volgens de regels van de T.C.M.
TuiNa therapie is zeer effectief voor preventie en voor op genezing gerichte behandeling. Door de yinne en yange aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van Qi en Bloed te bevorderen kunnen, op een deskundige manier toegepast, vele ziektes worden genezen.
TuiNa is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen en kent daar verschillende richtingen zoals: kinder TuiNa, volwassenen TuiNa, orthopedie en cosmetica.

Historie

Meer dan tweeduizend jaar geleden, in de Han en Qin Dynastieën (205 v. Chr. - 280 n. Chr.), werd TuiNa al genoemd in de geneeskundige boeken. Er wordt dan nog gesproken over 'Mosha', 'Anmo' of 'Anqiao'. In het bekende oude boek de Nei Jing werd de term TuiNa voor het eerst gebruikt. In dit oude werk worden diverse hoofdstukken aan de verschillende aspecten van TuiNa gewijd. In die tijd begonnen de Chinese artsen allerlei acute en chronische ziekten volgens de methoden van de TuiNa therapie te behandelen.
In de tijd van de Sui- en Tang-Dynastieën kwam de Anmo (TuiNa) tot volle ontwikkeling en werd opgenomen in de State Office of Imperial physicians. In die tijd werd de TuiNa langzaam maar zeker ook toegepast in Japan en ook in Frankrijk. Hieruit ontwikkelde zich later de Japanse Shiatsu (in het Chinees: 'Zhi Jia Fa') en diverse vormen van westerse massage ('Mosha' in het Chinees).

TuiNa wordt dus naast acupunctuur als volwaardige therapie al duizenden jaren toegepast. Heden ten dage heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen TuiNa afdeling. In het universitair medisch onderwijs neemt de TuiNa studie en praktijk een belangrijke plaats in. In 1987 werd de Chinese TuiNa Association opgericht en de laatste jaren wordt er steeds meer gepubliceerd over succesvol onderzoek op dit gebied. De combinatie van TuiNa en acupunctuur begint een belangrijke plaats in te nemen in China, evenals in de V.S. en Europa.

Hoe werkt TuiNa?

Het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen, wordt verbonden door Meridianen. De Chinezen spreken over Qi en Bloed dat door de meridianen stroomt en het lichaam voorziet van voedingstoffen en informatie, om op die manier een balans van Yin en Yang te scheppen. Algemeen gesproken kan gezegd worden dat blokkades en onregelmatigheden in de meridianen ziekteprocessen kunnen veroorzaken. Zo wordt bijvoorbeeld alle pijn in de Chinese geneeskunde beschouwd als een 'blokkade van Qi'.
Wanneer de therapeut een TuiNa behandeling geeft, is hijzelf zeer geconcentreerd in zijn eigen lichaamscentrum (Yi) en haalt van daaruit de innerlijke kracht om zijn handen het juiste werk te laten doen. Zo kan hij blokkades opheffen en de circulatie van Qi en Bloed bevorderen. Zo wordt een yin-yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, kunnen blokkades worden opgeheven, worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht. Zo kan men koorts laten dalen, pijn verzachten, gewrichten beweeglijk maken, etc.

De TuiNa stijl

Gedurende de duizenden jaren van ontwikkeling ontstonden er verschillende stijlen in het geografisch enorm uitgestrekte China. Zo werd bijvoorbeeld de Yi Zhi Chan-stijl, een techniek waarbij de duim wordt gebruikt om een acupunt te beïnvloeden, heel populair in het Zuiden.
Elke TuiNa-stijl heeft zijn stevige fundament binnen de theorie van de Traditioneel Chinese Geneeskunde, waarbij steeds een juiste diagnose voorafgaat aan een behandeling. Enkele tientallen jaren geleden werden de diverse over China verspreide stijlen tot een zeer complete therapievorm bij elkaar gebracht in wat we heden ten dage TuiNa therapie noemen. De Academie draagt zorg voor het doceren van deze hoogwaardige therapievorm.

Houding en aandacht

Er zijn enkele sleutelbegrippen die de TuiNa massage kenmerken. Dit zijn: de houding van de masseur, de technische vaardigheid van de masseur, de ademhaling, het verworven inzicht, de mate van gevoeligheid en het vermogen tot concentratie. Naast het diagnosticeren door middel van pols en tong en het stellen van vragen, leer je in de opleiding "waarnemen met je handen." Speciale technieken worden geleerd om deze vermogens te versterken.

Opleiding tot TuiNa-masseur

Naast de opleiding TuiNa voor acupuncturisten biedt de Academie Qing-Bai vanaf september 2011 de éénjarige opleiding ‘TuiNa masseur’ aan. In deze opleiding leer je masseren met behulp van therapeutische TuiNa technieken op de diverse meridianen en maak je kennis met de basis van de traditionele Chinese diagnostiek.

Indien je deze eenjarige opleiding “TuiNa masseur’ met goed gevolg hebt afgerond, kun je onder andere als masseur aan het werk in Wellnesscentra, bij stressmanagement in bedrijven en als zelfstandige.

Het opleidingsjaar

Iedere twee weken is er een lesdag van 12.00 uur tot 18.00 uur te Amersfoort. Tijdens een lesdag is er een theoriedeel (30%) en een praktijkdeel (70%).

Qigong

Het beoefenen van qigong dient voor het versterken van de eigen energie. De zintuigen komen daardoor beter tot ontwikkeling en je leert zodoende het “waarnemen met de handen.’ `Elk begin van de les zal in het kader staan van beoefening en training van qigong speciaal gericht op het ondersteunen van TuiNa behandelingen.

De theorie

Je maakt aan de hand van de verschillende filosofieën kennis met basisbegrippen van Traditional Chinese Medicine (TCM). Vervolgens krijg je inzicht in de meridiaanleer en met een selectie van acupunctuurpunten. Je leert de basis van de Chinese diagnostiek die je gebruikt bij het masseren.

De volgende thema’s en technieken worden in de opleiding behandeld:
  • De stromingen (Daoïsme, Boeddhisme, Confucianisme) die ten grondslag liggen aan het Chinese denken
  • Theorie van Yin en Yang en WuXing (vijf elementen)
  • Basissubstanties van het lichaam (Jing, Xue, JinYe, Qi en Shen)
  • Meridiaanleer, leer van de aard en het verloop van de meridianen en de gekoppelde organen
  • Lokalisatie van belangrijke acupunctuurpunten
  • De basisprincipes van de diagnostiek in de Chinese geneeskunde (tong, pols, vragen, luisteren/ruiken en palperen), de acht principes (Bagang) en de psychologie volgens de 5 elementen
  • Topics: bijvoorbeeld stress en pijn
  • De 16 belangrijkste TuiNa technieken
  • Speciale technieken zoals cupping en guasha
  • Leren masseren en het geven van de adequate massage in vervolg op een basisdiagnose

De praktijk

Tijdens de lessen leer je hoe de verschillende masssagetechieken werken, waaronder de Bu- en Xie-technieken (tonifiëren en sederen). Vervolgens leer je deze gecombineerd toe te passen om te komen tot verschillende adequate massages.
Voor een juiste massage leer je het meridiaanverloop en een aantal acupunctuurpunten te lokaliseren. Om een correcte basisdiagnose te kunnen stellen, leer je enkele pols- en tongbeelden te herkennen en te voelen en leer je de verschillende persoonstypen volgens de leer van de 5-elementen te onderscheiden.
Door aan de hand van je basisdiagnose de juiste basistechnieken te selecteren, ben je in staat om een passende massage aan een cliënt te geven.


Verdere Informatie


Studiebelasting

De studiebelasting (praktijk en theorie) bedraagt ongeveer 6 uur per week, naast de tweewekelijkse lesbijeenkomsten van 6 uur. Er wordt uitgegaan van een goede voorbereiding door de student van zowel theorie als praktijk.

Studiemateriaal

Tijdens de lesbijeenkomsten wordt gebruik gemaakt van een eigen Nederlandstalige syllabus, welke geheel geïllustreerd is met foto’s ter verduidelijking van de verschillende technieken. Deze syllabus krijgt de student in een ringband op papier, maar is daarnaast ook digitaal beschikbaar (PDF). Voor een voorbeeld klikt u links in beeld op "studentenportaal" en gaat u naar het tabblad "downloads". Daarnaast krijgt de student toegang tot de electronische leeromgeving van Qing-Bai.

Tentamen en examen

In januari wordt een halfjaarlijks theorie tentamen afgenomen betreffende de stof van het eerste halfjaar. Aan het einde van het studiejaar volgt in juni een theorie- zowel als een praktijkexamen.
Studenten moeten minimaal 80% van de lessen aanwezig zijn geweest. Bij voldoende resultaat van alle onderdelen wordt het certificaat “TuiNa masseur” uitgereikt.

Docenten

Cynthia Bogarde, Ronald van Duijne, Renate Bekker en Jeanette van de Merwe


Plaats, tijden en kosten


Amersfoort: gedurende 1 jaar op 18 zaterdagen (1x per twee weken) van 12.00 tot 18.00 uur.
Data: start za 15 september 2018

Klik hier voor het volledige rooster.

Kosten: € 1695,- inclusief syllabus (papier en digitaal), 2 theorie en 1 praktijkexamen

Vereiste vooropleiding

Minimaal HAVO of MBO diploma

Nieuws
Vriendschap met Chinees ziekenhuis
Al 25 jaar onderhoudt Academie Qing-Bai een nauwe vriendschapsband met het ziekenhuis van de Chinese miljoenenstad QingDao. Enkele dagen geleden werd Nederland bezocht door een delegatie van het ziekenhuis, met aan het hoofd dr. prof. Wang. De vriendschap werd op een passende wijze gevierd en er werd een samenwerkingscontract getekende voor de komende 10 jaar. Wij zijn hier erg blij mee. Ook de komende jaren zullen in de zomer groepen studenten praktijk stages kunnen doen in het ziekenhuis.

Enkele voorbeelden van foto's uit het vernieuwde lesmateriaal van de acupunctuuropleiding