Logo Qing-Bai - Academie voor Chinese Geneeskunde
Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai
Vragen? Bel 0485-550860
Vragen? Bel 0485-550860

CHINESE TAAL voor TCM-therapeuten

10-daagse cursus

Inleiding

Een taal is een weergave van de manier van denken van een bepaalde cultuur. Veel termen die in de TCM gangbaar zijn, kunnen moeilijk worden vertaald. Het Chinees is een taal van concepten, beelden. Om een Chinese tekst werkelijk te begrijpen is het nodig dat de vertaler zich kan bedienen van die beelden, dat hij in beelden denkt in plaats van in woorden.

De bedoeling van deze cursus is de student wegwijs te maken in het rijke gebied van de Chinese taal, zodat hij zich na dit jaar zelfstandig zich verder kan ontwikkelen. Tijdens de cursus leert de student grondig de basis van de Moderne Chinese taal (Mandarijn) kennen, dit wil zeggen inzicht in grammaticale basisconstructies en opbouw van een basiswoordenschat. Er zal ingegaan worden op praktische situaties, zoals bijvoorbeeld de weg vragen, treintickets kopen, gerechten bestellen. Per les zal er steeds minimaal 1 uur spreek- en luistervaardigheid worden geoefend.

Verder wordt ruim aandacht geschonken aan het leren omgaan met een Chinees woordenboek. De 'vertaal'-kunst zal worden geoefend aan de hand van onder andere medicijndoosjes, recepten, korte medische artikelen en TCM-statements.
Daarbij worden medische termen uit de TCM geleerd, waarbij de juiste uitspraak nauwkeurig wordt geoefend.
Na deze cursus klinkt de taal de student als bekend in de oren en kan hij er zelfstandig zijn weg verder in vinden. De cursus vormt een goede basiskennis voor stages en omgang in China.
Elke les wordt door de student voorbereid, huisopdrachten worden per e-mail aan de docent verzonden voor de volgende les.


Verdere Informatie


Studiemateriaal

Voor de lessen zal gebruikt worden gemaakt van een syllabus die de eerste lesdag uitgedeeld zal worden. Op de literatuurlijst vindt u de verplichte en aanbevolen boeken die bij deze studie horen.

Zelfstudie

Gerekend moet worden op ongeveer 3 4 maal het aantal lesuren aan zelfstudie-uren. Er wordt gewerkt met duidelijke huiswerkopdrachten.

Tentamen en examen

Na de eerste helft van het jaar wordt in januari de halfjaarlijkse toets afgenomen. Aan het einde van de opleiding wordt een examen afgenomen. Men moet minimaal 80% van de lessen aanwezig zijn geweest. Bij voldoende resultaat van alle onderdelen wordt een certificaat uitgereikt.

Docenten

De cursus wordt gegeven door Peter Kruithof (hoofddocent) en Martine Cornelissen.
Na zijn studie acupunctuur in Nederland vertrok Peter in 2008 naar China om daar aan de universiteit verder te studeren in de TCM. Daardoor leerde hij de Chinese taal en de TCM taal grondig kennen. Hij studeerde in China kruiden en deed als bijvak kinder-Tuina.
Martine studeerde oosterse talen en cultuur aan de universiteit van Gent met het accent op klassiek Chinees. Ook zij verbleef enkele jaren in China en leerde de taal en het volk goed kennen. Zij is gediplomeerd TCM therapeut en acupuncturist en herbalist.


Plaats, tijden en kosten


Amersfoort: 10 zaterdagen per jaar (1x per twee weken) van 12.00 tot 16.00 uur.
Data: start za 27 oktober 2018

Klik hier voor het volledige rooster.

kosten: 595,- per jaar, inclusief syllabi en 2 examens.

Nieuws
Vriendschap met Chinees ziekenhuis
Al 25 jaar onderhoudt Academie Qing-Bai een nauwe vriendschapsband met het ziekenhuis van de Chinese miljoenenstad QingDao. Enkele dagen geleden werd Nederland bezocht door een delegatie van het ziekenhuis, met aan het hoofd dr. prof. Wang. De vriendschap werd op een passende wijze gevierd en er werd een samenwerkingscontract getekende voor de komende 10 jaar. Wij zijn hier erg blij mee. Ook de komende jaren zullen in de zomer groepen studenten praktijk stages kunnen doen in het ziekenhuis.

Chinareis 2017