Bij- nascholing
ZO
10 SEP
2023

Techniek op maat


zo 10 september 2023
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Wim Sanders
Nederlands
€ 120,00
FAGT, LVNT, NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
Afgestudeerde Shiatsu therapeuten
Syllabus
Deelnamebewijs
Dunne loszittende kleding, handdoek en schrijfgerei

PLAATS IN WINKELWAGEN

Shiatsu techniek op maat

Shiatsu technieken worden meestal in een bepaalde context aangeleerd en is verbonden aan een bepaalde school of/en stijl.
Didactisch is dit prima en nodig om een begin te maken met het aanleren van de Shiatsu technieken, maar het brengt ook beperkingen met zich mee. Na drie of vier jaar studie van de Shiatsu massage therapie en het beheersen van de basistechnieken, kunnen we er nieuwe of andere technieken aan toevoegen. Ook de bestaande technieken kunnen worden geperfectioneerd zodat ze beter aansluiten op het moment.
Technieken worden gebruikt, omdat ze nu eenmaal zo zijn aangeleerd, omdat er een duidelijke voorkeur voor is of omdat ze passen bij het karakter van de therapeut. Meestal horen ze ook bij een bepaalde stijl. Wanneer mag het nog Shiatsu heten en wanneer niet?
Het belangrijkste in de dagelijkse praktijk is dat je de disbalans kunt opheffen en daar mee de klacht kunt oplossen. In principe maakt het niet zoveel uit met welke techniek je dat doet. Techniek is belangrijk, maar hoe je ze toepast is waarschijnlijk veel belangrijker. Sommige therapeuten werken liever meer dynamisch met stevige technieken en andere met zachte. Soms zijn in één behandeling beide nodig.
Alle technieken hebben effect. Het gaat er meer om hoe, waar en wanneer ze worden toegepast en wat het doel is van de techniek.
Tijdens deze bijscholing gaan we aanvullende technieken toepassen, zowel voor het tonifiëren als het sederen. We gaan aan den lijve ondervinden wat deze technieken kunnen doen en op welk niveau de reactie voelbaar is op en/of in het lichaam. Naast uitleg waarom er voor deze technieken wordt gekozen, gaan we het vooral toepassen in de praktijk en ondervinden wat het doet. De pols en/of de hara vormen het controlemiddel.
De cursisten worden aangemoedigd om hun eigen ideeën met betrekking tot de werking van bepaalde technieken te delen.

De docent

Wim Sanders bestudeert de shiatsu en TCM vanaf 1986. Het begon met de 2-jarige opleiding shiatsu massagetherapie in het oost-west centrum in Arnhem. Daarna de 3-jarige opleiding acupunctuur aan de ATCM in Nijmegen (het huidige Qing-Bai). Om de TCM nog meer te begrijpen en verder te ontwikkelen, studeerde hij vervolgens 3 jaar de traditionele Chinese kruidengeneeskunde bij Bao Ku in België met o.a. Chris Dhaenens. Daarna de 2-jarige opleiding traditionele westerse kruidengeneeskunde bij Dhr. Rademakers, Ky Lin te Den Haag, vervolgens 1 jaar bio-cybernetica van acupunctuur en kruiden door Dhr. Rademakers bij Ky Lin. Module Basis Vakopleiding, 1 jaar bij Qing-Bai. 1 jaar Nan Jing acupunctuur door Dhr. Rademakers bij Qing-Bai. Daarna 1 jaar voeding door Dhr. Rademakers bij Qing-Bai. Hij studeerde Westers Medische Basis: Pathologie bij Qing-Bai en 1 jaar aan de school voor Homeopathie te Amersfoort.
Hij was 4 jaar praktijk-hoofddocent shiatsu opleiding Oost-West centrum in Arnhem. Daarna 5 jaar praktijk- en theorie-hoofddocent aan de shiatsu opleiding te Rotterdam.
Momenteel is hij praktijk-hoofddocent voor de shiatsu opleiding bij Qing-Bai en is lid van het hoofdteam.
In al die tijd is hij bezig geweest om samen met andere docenten de shiatsu en de TCM beter aan elkaar te koppelen. Wim Sanders heeft een praktijk in Ooij waar hij naast de behandelingen met acupunctuur en kruiden het meest gebruikt maakt van shiatsu massagetherapie.