Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Shiatsu Therapeuten > Luo-vaten: de opslagplaats voor pathogenen
ZA
19 NOV
2022 & ...

Luo-vaten: de opslagplaats voor pathogenen


za 19 november 2022
za 19 november 2022
12:00-18:00 uur
Brechtje Sebregts
Nederlands
€ 125,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
Acupuncturist of in afstudeerjaar en shiatsu therapeuten
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Voorwaarden digitale live les

Om ervoor te zorgen dat de digitale les didactisch verantwoord blijft is het verplicht om een camera en microfoon te gebruiken. Het is daarom en voor je aanwezigheidsregistratie van belang dat de camera ten allen tijde aanstaat. Je microfoon kun je gebruiken als je een vraag wil stellen aan de docent.

Luo-vaten: de opslagplaats voor pathogenen

De klinische toepassing voor fysieke en psychosomatische klachten

Het meridiaanstelsel is als een reeks barrières die als doel hebben om de diepere penetratie van pathogene factoren te voorkomen. Lukt het de tendinomusculaire meridianen niet om de pathogeen buiten te houden of gaat het om een interne pathogene factor, dan komen de luo-vaten of de divergente trajecten in actie.
In dit college zoemen we in op de luo-vaten. Het luo-vat probeert de pathogeen latent te houden totdat het lichaam de mogelijkheid heeft om de pathogeen uit het lichaam te verwijderen of latentie niet meer behouden kan worden. En bij dat latent houden, speelt bloed een belangrijke rol. Ieder van ons herkent de spider-vaatjes. Pathogenen, waaronder dus ook ervaringen en emoties worden zo opgeslagen, tot het moment dat we er beter mee om kunnen gaan. Het systeem geeft ons de tijd om onze middelen te verzamelen, de latentie los te laten en de uitdagende ervaringen en emoties aan te pakken.
Leerdoelen:
  • je kent de achtergronden van de luo-vaten zoals beschreven in de Ling Shu en Su Wen;
  • je kent het verloop van de 16 luo-vaten;
  • je kent de functies van de luo-vaten;
  • je weet hoe je pathologie van de luo-vaten kunt herkennen en behandelen;
  • je verdiept jou begrip van latentie en de associatie met emoties;
  • je kunt de luo-punten gebruiken voor fysieke en psychosomatische klachten.
Kenmerkend voor deze nascholing is de heldere structuur en de praktische toepassing in de praktijk. Je leert hoe je de luo-vaten als onderdeel van het meridiaanstelsel kunt gebruiken. Casussen uit de praktijk met uiteenlopende pathologie bespreek ik stap voor stap en de gemaakte keuzes licht ik toe. Zo kun je een anamnese vertalen naar een diagnose. En op basis daarvan stel je een behandelplan op voor de fysieke en psychosomatische klachten. Door gebruik te maken van casuïstiek en interactieve werkvormen sluit de lesstof nauw aan bij jouw werk als acupuncturist of shiatsu-therapeut.

Brechtje Sebregts

Na het afronden van mijn studie aan Qing Bai en TCMA ben ik continu op zoek naar verdieping van mijn vak. Naast het starten van mijn eigen praktijk in 2011 ben ik daarom eerst 2 jaar bij Josef Müller gaan studeren in Zwitserland. Daar heb ik mij gespecialiseerd in de constitutionele meridiaantherapie en de psychosomatiek. Ik heb veel met Josef samengewerkt, o.a. als (praktijk)begeleidster van zijn colleges in Nederland.
Twee jaar later heb ik de opleiding Japanse Acupunctuur, Toyohari, in Amsterdam afgerond. Deze opleiding voegde een heel mooie techniek en andere kijk op pols voelen en puntlokalisatie toe aan mijn kennisgebied.
Naast acupunctuurtechnieken en stijlen heb ik mij ook verdiept in coachingsvaardigheden door een scholing positieve psychologie te volgen. In de afgelopen jaren ontwikkelde ik mijn eigen werkwijze die ik toepas in mijn praktijk in Leiden. Daar combineer ik meerdere acupunctuurstijlen met de coachingsvaardigheden vanuit de positieve psychologie. Mijn specialisatie is het behandelen van psychosomatische klachten.
Acupunctuur vind ik een prachtig vak en ik pak elke de gelegenheid aan om kennis over te dragen. Doceren is ook een vak. De basis heb ik geleerd op de Hogeschool. Maar voor een groep staan is niet alleen techniek. Oefening, creativiteit en inzicht zijn ook essentieel. Ik geef inmiddels ruim 15 jaar les en heb al vele colleges geschreven en gegeven.
Met liefde voor het vak en aandacht voor de oorsprong daarvan laat ik je graag het enorme potentieel aan mogelijkheden zien dat Chinese geneeskunde allemaal in zich heeft.