Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Shiatsu Therapeuten > Voedingsleer: een introductie van voeding in de TCM-praktijk
ZA
6 NOV
2021 & ...

Voedingsleer: een introductie van voeding in de TCM-praktijk


za 6 november 2021 en zo 7 november 2021
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Anna van der Vlies
Nederlands
€ 210,00
LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (12 NAP - Cat. 3)
TCM therapeut of in afstudeerjaar
Deelnamebewijs

PLAATS OP WACHTLIJST

Voedingsleer
Een introductie van voeding in de TCM-praktijk

Yang Sheng wordt in oude Chinese teksten gebruikt om het voeden van lichaam en geest in het algemeen aan te duiden. Naast beweging, ademhaling en bewustzijn is voeding hier een belangrijk onderdeel van. Als iemand ziek werd, paste men in eerste instantie het dieet en de leefstijl aan en pas als dat niet voldoende balans bracht, werden acupunctuurbehandelingen, kruiden en massage ingezet. Hoewel Chinese kruiden, massage en acupunctuur bij ons veel bekender zijn, is TCM van origine gericht op het behoud van gezondheid.
Deze 2-daagse nascholing is een introductie in de Chinese voedingsleer. Onderwerpen die in dit weekend aan bod zullen komen zijn:
  • Je bent wat je verteert. Welke voeding en bereidingswijzen zijn het meest geschikt om het maag-milt systeem optimaal te ondersteunen?
  • Hoe je patiënten kunt helpen met eenvoudige voedingsadviezen die passen bij hun patronen/diagnose: de juiste voeding voor die persoon.
  • Welk effect hebben bepaalde smaken en hoe zet je die effectief in bij bepaalde patronen?

Praktijk

Er wordt veel aandacht besteed aan het praktijkgedeelte. Hier zie én proef je hoe bepaalde gerechten worden klaargemaakt. Je leert gerechten maken die eenvoudig zijn maar niet minder heilzaam. Zoals de Chinese filosoof Fei Bixiong het goed uitdrukt "There exist no miraculous methods in the world, only plain ones, but the perfection in the plain is miraculous".
De gerechten uit deze nascholing kun je zelf makkelijk maken en adviseren aan je cliënten. Allemaal zijn ze gericht op het ondersteunen van de Milt-qi.

Themadagen

Na deze introductie in de Chinese voedingsleer zullen meerdere themadagen vanuit de Chinese voedingsleer aangeboden worden. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:
  • Soepen en Congees
  • TCM verantwoord ontbijt
  • TCM en overgewicht
  • TCM verantwoord vegetarisch
  • Voeding met kruiden
  • Kinderen en voeding
  • Etc.

Docent

Anna van der Vlies ontdekte ruim 25 jaar geleden de kracht van voeding. Ze raakte gefascineerd door de effecten die het aanpassen van voeding op je gezondheid heeft. Zozeer zelfs dat ze zich sinds die tijd professioneel met voeding is gaan bezighouden. Anna: "Gelukkig is er tegenwoordig veel meer aandacht vanuit de medische wereld voor de goed meetbare resultaten die het aanpassen van voeding en leefstijl hebben op je gezondheid". Ze volgt de snelle ontwikkelingen op het gebied van dieet en merkt dat mensen vaak in verwarring komen door de tegenstrijdige informatie die vaak wordt gegeven. Daarom gaat ze primair uit van de eeuwenoude wijsheid van de Chinese geneeskunde.
Anna heeft de opleiding Acupunctuur, Medische basiskennis, Fytotherapie (kruidengeneeskunde), Natuurvoedingstherapeut en kok afgerond. Ze was mede-oprichter en kok van Spirit in Rotterdam, instellingskok bij een antroposofische zorgboerderij en twaalf jaar lang chef kok en floormanager van familievakantie verblijf Fontaines in Frankrijk.
Momenteel is Anna docente voedingsleer bij een TCM school in België en heeft ze een praktijk voor acupunctuur en voedingsadvies in Nederland. Daarnaast heeft ze samen met Betteke Visserman (voedingsdocent Qing-Bai) een kookcursus op dvd gemaakt.