Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > De Kunst van het Prikken
ZA
23 NOV
2024 & ...

De Kunst van het Prikken


za 23 november 2024 en zo 24 november 2024
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
11:00-18:00 uur
Felix de Haas
Nederlands
€ 240,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (14 NAP - Cat. 1)
TCM-therapeut
Syllabus
Deelnamebewijs
2 handdoeken, acupunctuurbenodigdheden en seirin type-J 0.16 x 30 mm en 0.14 x 30 mm

PLAATS IN WINKELWAGEN

De Kunst van het Prikken

Acupunctuur is een van de belangrijkste pijlers van de Oost Aziatische Geneeskunde. Het vormt vaak de basis van alle opleidingen op dit gebied. Toch ontbreken in het huidige onderwijs belangrijke elementen van de kunst van acupunctuur. Dit komt ten dele door sociale en politieke ontwikkelingen in de meer recente geschiedenis van Oost Azië. Hierdoor zijn belangrijke aspecten van het prikken verloren gegaan.

Wanneer we echter de acupunctuur klassieken als de Neijing en de Nan Jing lezen en de talloze commentaren door de eeuwen heen, zien we dat acupunctuur veel meer is dan een mechanische handeling van het inbrengen van een naald op een specifiek punt.

Alleen al in het eerste hoofdstuk van de Ling Shu wordt duidelijk hoe belangrijk de staat van de beoefenaar is als het om acupunctuur gaat. Er wordt benadrukt dat de beoefenaar in een staat van stilte moet zijn en vol aandacht voor de subtiele dynamiek van de Qi. Zowel voor het actuele prikken, als wel gedurende de handeling als wel na het zetten van de naald, dient de beoefenaar aanwezig te zijn en nauwkeurig de dynamiek van de Qi te observeren.

Als we in staat zijn om optimaal te prikken is de effectiviteit van one behandeling vele malen groter.
We kunnen dan vaak met weinig naalden veel meer bereiken dan we gewoonlijk doen.

Naast het prikken zelf, is een juiste selectie van levende kanalen (versus vastliggende meridianen zoals ze beschreven zijn in de atlas)noodzakelijk. Eveneens moeten we in staat zijn de levende punten te onderscheiden (punten kunnen dus afwijken van in de boeken omschreven locaties).
Ook dienen we in staat te zijn om te zien welke kanalen en punten op dat moment actief zijn.

Wanneer we prikken moeten we kunnen voelen wat het met de Qi doet, hoe de Qi dynamiek reageert, we leren als het ware te luisteren door de naald heen. Ook de hoek van de naald en de diepte, liggen niet vast, maar kunnen aangepast worden aan de hand van onze bevindingen.

In de afgelopen jaren waarin ik bij/na scholingen op het gebied van acupunctuur heb gegeven, is het mij opgevallen dat zelfs vele ervaren acupuncturisten op een mechanische manier prikken. Ik ben mij door de jaren heen steeds meer gaan realiseren dat de kunst van het prikken bij velen onbekend of onvolledig is, hoewel het mogelijk het belangrijkste element is in een effectieve behandeling.

Hoewel ik vaak in mijn na scholingen aandacht geef aan dit punt, heb ik tot nog toe geen hele workshop eraan gewijd. Deze nascholing is erop gericht om dit als centraal uitgangspunt te nemen.

Dag een van dit weekend zullen we inzoomen op de klassieke literatuur, met name het eerste hoofdstuk van de Ling Shu wat de essentie van het prikken omschrijft. Ook zullen we voorbereidende oefeningen doen als het direct voelen van de Qi, het voelen van de levende meridianen en punten.

Dag twee zal geheel gewijd zijn aan naaldtechniek. Alle aspecten van het effectief prikken zullen in de praktijk gebracht worden.

Beiden dagen zullen jullie ondersteund worden door een aantal ervaren Tafel assistenten die je feedback zullen geven bij de oefeningen als wel de naaldtechniek zelf.

In dit weekend leer je

  • Levende meridianen te vinden (dus je leert te meridianen te voelen)
  • Levende punten te vinden
  • Hoe je in een staat van stilte en optimale aandacht komt
  • Hoe je de Qi dynamiek kan voelen
  • Hoe je door de naald kan luisteren (naar de Qi dynamiek)
  • Hoe je als beoefenaar het verkrijgen van (de) Qi en arriveren van Qi (zhi) kunt voelen
  • Hoe je directe feedback tijdens de behandeling kan gebruiken
  • Hoe je op een optimale manier kan prikken zonder dat de patiënt iets voelt
  • Hoe je je behandeling vele malen effectiever kan maken

Meenemen

Voor deze bijscholing neem je de volgende materialen zelf mee:
  • Seirin J-Type: rood (0.16 x 30 mm) en lichtgroen (0.14 x 30 mm). Klik hier.
  • Verdere acupunctuurbenodigdheden zoals naaldcontainer, watten etc.
  • 2 handdoeken.
  • Docent

    Felix de Haas studeert en praktiseert Oost Aziatische Geneeskunde sinds de jaren 80. Naast verschillende stijlen van acupunctuur, inclusief Japanse stijlen, beoefent hij ook Chinese Kruidengeneeskunde. Sind de laatste 12 jaar heeft hij zich verder ontwikkeld in Engaging Vitality, een benadering van acupunctuur waarin ook aspecten van de Osteopathie geïntegreerd zijn. Inmiddels geeft hij les in deze benadering in Nederland en andere Europese landen.

    Hij heeft gestudeerd met vooraanstaande leraren op deze gebieden, waaronder Francois Ramakers, Bob Flaws, Steven Birch, Sensei Takai, Sensei Yanagista, Charles Chace, Dan Bensky en Volker Scheid.

    Naast zijn interesse in de Oost Aziatische Geneeskunde heeft hij zich ook meer dan 40 jaar verdiept in interne cultivatie technieken als Neidan (Interne Alchemie) , Daoistische en Boeddhistische meditatie technieken.

    Met name de kruisbestuiving tussen interne cultivatie en geneeskunde heeft lang zijn belangstelling gehad en heeft er toe geleid dat hij veel onderzoek is gaan doen in dit veld.

    Daarnaast is Félix geïnteresseerd in de historische context waarin ideeën zich in de geneeskunde ontwikkeld hebben als wel de interactie met andere Traditionele Geneeskundige systemen . In zijn lessen benadrukt hij altijd een meervoudige zienswijze. De Oost Aziatische geneeskunde is een palet aan verschillende ideeën en benaderingen. Hoe meer je kent en hoe flexibeler je er mee omgaat, hoe groter je therapeutische capaciteit .

    Felix de Haas is gast docent in Qing Bai en verzorgt samen met Collega’s het Engaging Vitality programma. Ook geeft hij bij/na scholingen op het gebied van de acupunctuur, met name ook in een historische en filosofische context. Hij streeft in zijn seminars naar een goede balans tussen theorie en praktijk.