Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Engaging Vitality Programma module 1, 2 en 3
VR
25 OKT
2024 & ...

Engaging Vitality Programma module 1, 2 en 3


start vr 25 oktober 2024 - studiedagen: 8
Klik hier voor alle studiedagen
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
11:00-18:00 uur
Bart Wintjes, Felix de Haas, Rayen Anton
Engels
€ 1.345,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (56 NAP - Cat. 1)
Acupuncturist
Syllabus
Deelnamebewijs
Seirin J-Type 0.14 & 0.16 x 30 mm, naaldcontainer, watten, alcohol en twee handdoeken

PLAATS IN WINKELWAGEN

Engaging Vitality - Rayen Anton, Felix de Haas en Bart Wintjes
Basis Programma in 3 Modules

Een nieuwe benadering van acupunctuur met klassieke wortels

Engaging Vitality is gebaseerd op 3 pijlers: de klassieke medische acupunctuur literatuur, de osteopathie en de Interne Alchemie (Nei Dan). Deze benadering is ontwikkeld door Dan Bensky en Charles Chace, beiden grote namen in de acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde. Beiden leraren en beoefenaars met veel klinische ervaring gekoppeld met academische kennis van klassieke Chinese medische teksten.

Engaging Vitality is een benadering van acupunctuur die je palet aan diagnostische vaardigheden en behandeltechnieken enorm zal verbreden. Je leert een aantal palpatie technieken die ontleend zijn aan de osteopathie en de praktijk in de Oost Aziatische Geneeskunde. Ook zul je leren op een veel effectievere manier te behandelen. Enerzijds sterk geworteld in de klassieke traditie, anderzijds uitgebreid met nieuwe tools.

Wat is Engaging Vitality?

Engaging Vitality is een benadering die verdieping en verbreding kan bieden aan een ieder die acupunctuur gestudeerd heeft.

Het is een benadering die veel accent legt op praktische beoefening, waardoor de beoefenaar snel in staat is de geleerde technieken in de eigen praktijk te integreren.

Het is een benadering die niet gebaseerd is op een vast protocol zoals de meeste acupunctuur scholen. Dit biedt iedere beoefenaar de vrijheid om de materie op zijn of haar eigen wijze te integreren.

Belangrijke aspecten van Engaging Vitality zijn o.a.

 • Het direct leren voelen van de Qi d.m.v. palpatie. Dit is een diagnostische methode die je kan gebruiken naast het voelen van de pols, het zien van de tong of voelen van de hara (buik) etc. Informatie die je mogelijk mist via de gebruikelijke methoden kun je op deze wijze verkrijgen en daarom is het een diagnostische tool van onschatbare waarde. Ook geeft het je directe feedback tijdens de behandeling.
 • Het leren voelen van verschillende ritmes, deze zijn aan de osteopathie ontleend maar worden geïnterpreteerd vanuit de acupunctuur. Zo krijg je een nauwkeuriger beeld van de verschillende manifestaties van Qi, zoals de Yang Qi, Yin Qi, de "Fluid body" etc. Deze ritmes kunnen je o.a. ook helpen om te bepalen waar restricties in het lichaam zich bevinden. Andere technieken die je zult leren zoals “lokaal luisteren” kunnen je in staat stellen om een nauwkeurige positie van de restrictie te bepalen.
 • Je leert ook de fysiek anatomische kaart en de energetische acupunctuur kaart te integreren, waardoor je veel nauwkeuriger restricties in het systeem, kan waarnemen.
 • Het leren van het optimaal gebruiken van de naaldtechniek. In tegenstelling tot een meer mechanische benadering in de moderne acupunctuur, ligt in Engaging Vitality veel nadruk op de techniek van het prikken. Er is zowel aandacht voor de fysieke als mentale houding tijdens het prikken. Hierdoor wordt een acupunctuur behandeling vele malen effectiever. Je leert met minder naalden veel meer te bereiken.
 • Het leren van het gebruik van Manueel Thermische Diagnostiek, dit maakt het de beoefenaar mogelijk om veel diagnostische informatie te vergaren aan de hand van warmte en luchtdruk verschillen. Ook kan het helpen bij punt locatie en bij het bepalen van de diepte en hoek van insertie bij het prikken.
 • Een benadering van de Extra Meridianen gebaseerd op de interpretatie van Li Shizhen. Een van de grootste artsen uit de Chinese geneeskunde. Hier wordt kennis uit de acupunctuur traditie gecombineerd met de Nei Dan (interne alchemie ) traditie . Hierdoor ontstaat een veel breder begrip van de Extra Meridianen waardoor de therapeutische mogelijkheden ook sterk vergroot worden.
 • Het luisteren naar de meridianen, deze techniek leert ons hoe we kunnen bepalen of een meridiaan bijvoorbeeld open of geblokkeerd is, deze kennis is van groot belang in o.a. het kiezen van te behandelen meridianen.
 • Integratie van alle aspecten van acupunctuur zoals de hoofdmeridianen, luo vaten, tendino musculaire meridianen, divergente meridianen en de extra meridianen.
Dit is maar een greep uit het gehele scala van onderwerpen en technieken uit Engaging Vitality .

Wanneer deze modules zijn afgerond bestaat er de mogelijkheid om vervolg modules te volgen. Deze 3 modules vormen de basis van het Engaging Vitality Programma.

Leerdoelen

 • Je leert in direct contact met de Qi van je patiënt te komen en verschillende kwaliteiten van de Qi waar te nemen. Op deze wijze krijg je meer exacte informatie dan gewoonlijk via pols, tong en/of hara.
 • Je leert verschillende manifestaties van Qi te voelen en te interpreteren.
 • Je leert blokkades te voelen en exact te lokaliseren.
 • Je leert (levende) acupunctuurpunten exact te lokaliseren.
 • Je leert op een veel diepgaandere en effectievere manier te prikken.
 • Door interpretatie van alle diagnostische informatie leer je ook welke benadering en welke dosis het beste bij een specifieke behandeling past. Deze informatie geeft je tevens feedback zodat je ook tijdens een behandeling kan anticiperen en je behandeling kan aanpassen.
 • Je ontwikkelt een dieper begrip van de Chinese geneeskunde en leert deze kennis toe te passen in je praktijk. Ook leer je alle reeds vergaarde kennis over acupunctuur te integreren en optimaal te benutten.
 • Je leert als het ware te luisteren met je handen. Een van de belangrijkste eigenschappen van Engaging Vitality is het ontwikkelen van het vermogen om te voelen met je handen.
 • Je leert te werken zonder een protocol, je leert het inherente behandelingsplan van de patiënt te volgen.
Dit zijn een paar voorbeelden van zaken die je zult leren in dit programma.

De workshops zijn zo opgezet dat er veel praktijk is. We werken in kleine groepjes met directe feedback van de docenten en table trainers.

Docenten

Module 1 - leraren: Felix de Haas/ Bart Wintjes

Module 2 - leraren: Felix de Haas/ Bart Wintjes

Module 3 - leraar: Rayen Anton

Felix de Haas

Acupuncturist en herbalist met meer dan 25 jaar klinische ervaring. Hij heeft verschillende stijlen van acupunctuur gestudeerd waaronder Chinese en Japanse vormen. Ook heeft hij zich verdiept in de achterliggende Chinese filosofie en de geschiedenis van de Chinese Geneeskunde. Daarnaast heeft hij ook andere traditionele Aziatische geneeswijzen en filosofieën bestudeerd. Sinds 2011 neemt hij deel aan het Engaging Vitality programma. Sinds 2014 is hij teaching assistant en docent in deze benadering. Felix de Haas is mede oprichter van de beroepsvereniging Zhong. Hij heeft oorspronkelijk gestudeerd aan Academie Ars Medica (1989 Master Degree) en heeft later intensief met Francois Ramakers gestudeerd bij verschillende scholen waaronder ITM/EUTCM en Ky Lin.
Later heeft hij onder Steven Birch en Junko Ida, de Manaka , Toyo Hari en Toyohari Advanced programma’s gevolgd. Ook heeft hij gestudeerd met Japanse meesters als Yanagista Sensei en Takai Sensei. Hij heeft de verschillende stijlen die hij geleerd heeft weten te integreren met het model van Engaging Vitality en past dat ook toe in de praktijk. Felix de Haas heeft een praktijk in Voorburg en Haarlem.

Bart Wintjes

Acupuncturist met meer dan 25 jaar klinische ervaring. Is 30 jaar geleden begonnen als fysiotherapeut/manueeltherapeut. Oorspronkelijk heeft Bart Wintjes het Anglo Dutch programma onder Ted Kaptchuk gevolgd voor acupunctuur en kruiden. Na zich eerst verder verdiept te hebben in de orthomoleculaire voedingsleer, heeft hij zich verder bekwaamd in verschillende Japanse acupunctuur stijlen als Toyohari en Manaka , hij heeft onder Steven Birch en Junko Ida, de Manaka , Toyo Hari en Toyohari Advanced programma’s gevolgd. Ook heeft hij frequent gestudeerd met Japanse meesters als Yanagista Sensei en Takai Sensei. Uiteindelijk heeft hij al zijn geleerde materie weten te integreren en te appliceren in de praktijk. Evenals Felix de Haas sinds 2011 gestart met het studeren met Charles Chace en later Dan Bensky. Sinds 2014 teaching assistant en docent in de Engaging Vitality benadering. Bart heeft een praktijk in Wolvega, Friesland. Naast het voeren van een drukke praktijk is hij ook actief in het doorgeven van Engaging Vitality.

Rayén Antón

Rayén Antón started her path into Chinese Medicine in 2002 and then graduated as TCM practitioner in the Fundación Europea de Medicina Tradicional China in Barcelona. Later she continued studying various types of Japanese acupuncture with Stephen Birch learning Manaka style, Meridian Therapy and Shonishin, and graduated in 2007 as Toyohari practitioner with the European Branch of Toyohari Association. In 2011 started her path with Engaging Vitality studying with Charles Chace and Dan Bensky, and she fully integrated the Engaging Vitality approach into her practice ever since. She now runs the Engaging Vitality Spanish study groups and also teaches the introductory module in Spain. Currently she is teaching Engaging Vitality basic modules and intermediate classes at different locations in Europe.
She has been working as well with Prof. Manuel Rodríguez in Barcelona for his TCM, Manaka, Meridian Therapy and Pediatric trainings since 2005, and was part of his clinic team since 2003 and since 2010 she added running her private acupuncture practice in Barcelona.