Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Gelaatsdiagnostiek
VR
19 APR
2024 & ...

Gelaatsdiagnostiek


vr 19 april 2024 en za 20 april 2024
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Dianne Sommers
Nederlands
€ 260,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (12 NAP - Cat. 1)
TCM Therapeut of in afstudeerjaar
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Gelaatsdiagnostiek

Gelaatsdiagnostiek kent zowel in Europa als in China een lange geschiedenis. Vanaf de oudheid werd het in de geneeskunde, maar ook in het dagelijks leven veel toegepast. Zo was het in China heel gebruikelijk om de gelaatstrekken te bestuderen van een beoogde huwelijkskandidaat, een politieke rivaal of zakenpartner. Via de gezichtsobservatie kon men de persoon beter inschatten en kreeg men inzicht in zijn of haar sterke en zwakke kanten.
In het gezicht is af te lezen wat de constitutionele tendensen zijn, wat zich op dit moment in het lichaam afspeelt maar ook wat in het verleden is doorgemaakt. Hieruit kan worden afgeleid waar het in de toekomst naar toe gaat als deze lijn wordt voortgezet. Het gezicht kan indicaties geven voor zwakke of zieke organen en kunnen signalen worden opgemerkt voordat testen uitwijzen dat er wat mis is met een bepaald orgaan.

Inhoud

Tijdens de cursus worden de constitutionele vormen van het gelaat besproken en gaan we in op de betekenis van de belangrijkste kenmerken en veranderingen in het gezicht. Er wordt een koppeling gemaakt met de klassieke filosofie, met de wuxing (Vijf Fasen) en met de zangfu (Organen). De uitleg volgt de denklijnen van de Chinese en Japanse geneeskunde, met kleine uitstapjes naar de westerse visie.
Door de cursus wordt de ‘diagnostiek van het kijken’ sterk verbeterd: persoonlijkheidskenmerken worden beter herkend en tekens van stoornissen kunnen worden opgemerkt. De zwakke en sterke aspecten van de constitutie en huidige conditie worden zichtbaar. Zo vormt het een praktisch én interessant hulpmiddel voor zowel de medische praktijk als bij zakelijke en persoonlijke relaties.

Docent

Dianne Sommers is fysiotherapeut, acupuncturist en filosoof.
Na haar opleiding tot fysiotherapeut studeerde zij acupunctuur bij de Pakua en de EUTCM in Nederland en België. Door training en stages in China en Japan werd ze opgeleid in meerdere methodieken en behandelstijlen van de acupunctuur. Ze is manueel therapeut (NAOG), studeerde elektrodiagnostiek volgens Voll en Chinese kruidengeneeskunde. Specifiek interessegebied is de auriculotherapie in zijn vele facetten, maar ook het werken met toyohari, een subtiele behandelstijl uit de Japanse acupunctuur die gericht is op het herstel van een authentiek en constitutioneel evenwicht voor het lichaam.
Aan de Universiteit van Amsterdam en het Sinologisch Instituut Leiden studeerde ze filosofie en klassiek Chinees. In 2007 publiceerde ze de eerste Nederlandse vertaling met filosofisch commentaar van het klassieke werk Neiye (De werking van het Innerlijk) uit de 4e eeuw vC. Deze tekst is de oudst bekende Chinese historische referentie naar de mens die zelfstandig zijn verantwoordelijkheid draagt voor zijn functioneren hier op aarde. Degene die zijn innerlijk kent, doorgrondt het geheim waarmee het interne evenwicht bewaakt kan worden.
In 2016 verscheen de eerste druk van een groot drieluik over de vele facetten van de ooracupunctuur. Auriculotherapie I vormt hierin het basisboek en bespreekt de grondslagen voor theorie en praktijk. Auriculotherapie II is een naslagwerk dat bijna 100 ziektebeelden met bijbehorende behandelstrategieën bespreekt. Het derde deel, Auriculotherapie III is de atlas en geeft een zeer ruime bespreking van veel oorpunten.
Dianne verzorgt lessen en nascholingen in de (Chinese) filosofie en energetische geneeskunde.