Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Effectief pijn behandelen met Acupunctuur deel I
ZA
4 FEB
2023 & ...

Effectief pijn behandelen met Acupunctuur deel I


za 4 februari 2023 en zo 5 februari 2023
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Kris Oosting
Nederlands
€ 270,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (12 NAP - Cat. 1)
Acupuncturist of in afstudeerjaar
Cursusboek Balance Method Acupuncture for the Treatment of Pain and Discomfort (Deel 1)
Syllabus
Deelnamebewijs
Acupunctuurbenodigdheden (naalden, container, watten, alcohol, handdoek)

PLAATS OP WACHTLIJST

Balans Methode – fundament, matrix, spiegelprojectie, behandelen armen en benen

Voor wie is deze bijscholing

Deel 1 van deze 4-daagse bijscholing is voor acupuncturisten die regelmatig cliënten met pijnklachten ontvangen en deze pijnklachten effectief willen behandelen met direct merkbaar resultaat.

Wat kun je na deze bijscholing

Na het volgen van deze bijscholing kun je pijnklachten (en ongemak) van de ledematen effectief behandelen met acupunctuur op een cliëntvriendelijke wijze.
Je leert een methodische aanpak. Hierdoor kun je bij iedere pijnklacht zelf bepalen hoe effectief te behandelen.
Verder heb je een stevige basis voor de Balans Methode voor verdere bijscholingen. Na deze bijscholing kun je dan ook direct aan de slag.

Waarom deze bijscholing

In onze huidige maatschappij lijden steeds meer mensen aan pijn en als acupuncturist heb je dan ook dagelijks te maken met de meest uiteenlopende pijnklachten. Daarnaast hebben ook veel mensen last van ongemak, wat zich nog niet tot het niveau pijn heeft ontwikkeld.
Je wilt deze klachten behandelen op een manier dat het duidelijk is dat de acupunctuur een significante bijdrage heeft geleverd in pijnreductie.
M.a.w. een paar seconden na naaldinsertie is een reductie van de pijn gewenst.
Dit leidt meestal tot verbaasde cliënten die zeggen: “ja de pijn is minder heftig, maar kan dat zo snel?”
De docent behandelt dagelijks cliënten met pijnklachten met de in deze bijscholing aangeboden methoden. Veel studenten van Academie Qing-Bai, die bij hem stage hebben gelopen, hebben tot hun grote verbazing ervaren hoe effectief deze aanpak werkt. Zij hebben meerdere malen hun wens voor deze bijscholing kenbaar gemaakt.

Opzet van de bijscholing

Om deze lesstof nauw aan te laten sluiten bij je dagelijks werk als acupuncturist, zal de docent, middels casuïstiek en interactieve onderwijsvormen, ingaan op de praktische toepassingsmogelijkheden van de besproken methoden.
Er wordt in kleine groepjes gewerkt en in overleg met de docent kunnen cliënten met pijnklachten worden meegenomen voor behandeling.
Deze bijscholing onderscheidt zich door zijn rijkdom aan praktijkvoorbeelden.
De methoden dr. Tan’s Balance Method en master Tung’s Pain Treatments worden gebruikt. Deze methoden zijn systematisch en ideaal voor het behandelen van zowel acute en chronische pijnklachten als ongemak.
Het interessante van deze methoden is dat in de pijnplek zelf geen naalden worden geplaatst. Dit is plezierig, omdat mensen met (erge) pijn geen behoefte hebben aan meer pijnprikkels in het pijngebied.
De werkwijze is interactief wat leidt tot betere samenwerking en betrokkenheid tussen cliënt en acupuncturist.
Bijvoorbeeld, wanneer een naald is geplaatst, wordt de cliënt gevraagd de pijnlijke ledemaat of gewricht te bewegen en te vertellen waar de pijn nu zit. De acupuncturist kan dan bepalen waar de volgende naald geplaatst dient te worden. Dan geeft de cliënt weer aan waar en hoe de verandering is.
Het is iedere keer weer fijn om te beleven hoe effectief deze methoden zijn. Dit verhoogd voor de acupuncturist zijn/haar plezier in het vak en voor de cliënt het vertrouwen in acupunctuur.
In deze bijscholing worden pijnklachten op één locatie tegelijkertijd besproken. In deel 2 van deze bijscholing wordt ingegaan op het behandelen van pijnklachten op meerdere locaties tegelijkertijd en van complexe pijnklachten.

Praktijk

Tijdens de tweede dag van deze bijscholing is er praktijk om eigen cliënten met pijnklachten onder begeleiding te behandelen. Hierdoor kun je de theorie direct aan de praktijk toetsen.

Cursusboek van de bijscholing

Het cursusboek dat wordt gebruikt bij deel 1, 2 en 3 van deze bijscholing is: Balance Method Acupuncture for the Treatment of Pain and Discomfort.
Deze dient voor aanvang van de bijscholing te worden aangeschaft via www.thewaytoperfectbalance.com.

Programma

In deze bijscholing komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
 • De Yi Jing – blauwdruk van het universum.
 • Relevante passages uit de Huang Di Nei Jing en Nan Jing – de bron.
 • De orgaanklok anders bekeken.
 • Jing-Luo diagnose en patroondifferentiatie – de weg van de acupuncturist.
 • Het systeem: Dr. Tan’s Balance Method en master Tung’s Pain Treatments.
 • Mirror en Image Projectie – wat doe ik waar en waarom.
 • Anatomical Structure Similarity Principle – de juiste naalddiepte en naaldtechniek.
 • Behandelstrategie – van aangedane meridiaan tot behandeling – een duidelijk stappenplan.
 • Pijnklachten op één locatie.
 • Speciale punten voor effectieve pijnreductie.
 • Meten is weten – pijnschalen voor volwassenen en kinderen.
 • Acupunctuurprotocollen voor de besproken pijnklachten.
 • Het verschil met trigger point needling/dry needling.
 • Schema’s en overzichten.
 • Vragen van deelnemers.
 • En natuurlijk praktijk. Tijdens de cursus zal worden geoefend.
De pijnklachten die o.a. de revue passeren in deel 1 zijn:
 • Gewrichten: nek, schouder, elleboog, pols, vingers, rug, heup, lies, knie, enkel, tenen. Bijvoorbeeld, frozen schoulder, tennis-/golferselleboog, carpaaltunnelsyndroom, etc.
 • Ledenmaten: armen, handen, benen, voeten.
In deel 2 gaan we o.a. verder met:
 • Epigastrische en abdominale pijn, pijn van het diafragma.
 • Hoofdpijn, oogpijn, oorpijn.
 • Pijn bij fybromyalgie.
 • Pijn bij fybromyalgie.
 • Neuropathie t.g.v. chemokuur.
 • Post-operatieve pijn.
 • Menstruele pijn.
 • Pijn op meerdere locaties tegelijkertijd.
 • Schedelacupunctuur.
 • Etc.

De Docent

Kris Oosting heeft sinds 2003 een praktijk in acupunctuur en Chinese fytotherapie. Hij heeft de succesvolle acupunctuur pijnkliniek opgezet waar volledig wordt gewerkt volgens dr. Tan’s balans methode. Nadat hij de lessen bij dr. Tan heeft gevolgd, past hij de Tan Balance Method iedere dag met succes en veel plezier toe in de praktijk. Via onderzoek, praktijk en stages in China heeft hij zijn ervaring opgebouwd en deelt dat graag via zijn bijscholingen.

In oktober 2020 heeft Kris zijn eerste boek gepubliceerd met titel Balance Method Acupuncture for the Treatment of Pain and Discomfort.
In oktober 2021 is zijn tweede boek gepubliceerd met titel Balance Method Acupuncture for the Treatment of Pain and Discomfort - Volume 2.
Zijn derde boek wordt verwacht in het voorjaar van 2023.

Kris is vice-voorzitter van de NEN-ISO normcommissie m.b.t. het opstellen van kwaliteitsnormen voor TCM. Van 2010 tot heden is hij de vertegenwoordiger van Academie Qing-Bai in deze normcommissie. Hij is als expert verbonden aan de werkgroep Health Informatics. Voor hem is de professionalisering van het vakgebied TCM essentieel.

Sinds 2005 volgt Kris studies in de TCM-klassieken, zoals de Huang Di Nei Jing Suwen en Lingshu, de Nan Jing, Sun Simiao, Shang Han Lun en Jin Gui Yao Lüe.
In 2010 heeft hij bij de Shandong TCM Universiteit in Jinan (China) een 2-jarige opleiding Shang Han Lun en Jin Gui Yao Lüe met succes afgerond.
Net als andere docenten bij Academie Qing-Bai heeft Kris de basisopleiding HBO docent gevolgd bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, welke een didactische verantwoorde cursus verzekert.