Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Zhineng QiGong - 2021-2022
2021
-
2022

Zhineng QiGong - 2021-2022


start za 25 september 2021 - studiedagen: 18
Klik hier voor alle studiedagen
start za 20 november 2021 - studiedagen: 3
Klik hier voor alle studiedagen
start wo 29 september 2021 - studiedagen: 18
Klik hier voor alle studiedagen
12:00-18:00 uur
Anne Hering, Charlotte Cortooms, Floor Nelissen, Wilma van Gelder
Nederlands
€ 2.045,00
KTNO, Zhong (108 NAP - Cat. 3)
Geen specifieke vooropleiding vereist
Uitgebreide Syllabus
Certificaat

Zhineng Qigong

1-jarige opleiding

Vernieuwde opleiding

Vanaf studiejaar 2021-2022 is de opleiding Zhineng Qigong vernieuwd. Deze vernieuwde opleiding legt de focust op het preventief bezig zijn met je eigen fysieke en mentale gezondheid. Je werkt dus vanuit de basis van Zhineng Qigong actief aan een gezonde leefstijl.
Tijdens de vernieuwde vervolgstudie Zhineng Qigong Health Coach (start vanaf studiejaar 2022-2023), leer je om als qigong-coach en -leraar aan de slag te gaan om deze gezonde leefstijl door te geven aan anderen.

Algemeen

Wereldwijd beoefenen miljoenen mensen van alle leeftijden Zhineng Qigong en dat aantal groeit nog dagelijks doordat steeds meer mensen de positieve gevolgen ervan ontdekken: het lichaam met rustige bewegingen losmaken en ontspannen, de geest tot rust brengen, vitaal en energiek in het leven staan. Dat zijn de effecten van Zhineng Qigong. Deze Chinese gezondheidsoefeningen kunnen door iedereen in korte tijd geleerd en beoefend worden. Zhineng Qigong is door de Chinese overheid als de meest effectieve van de elf erkende Qigongvormen aangewezen.

Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?

  • Je wilt meer leren over de achtergronden van Qigong en Zhineng Qigong.
  • Je wilt je de basismethodes uit Level 1 en delen van Level 2 van Zhineng Qigong eigen maken.
  • Je wilt kennis maken met de essentie van de Hunyuan Heelheid theorie van Dr. Pang Ming.
  • Je wilt je eigen gezondheidsniveau en welzijn verbeteren.
  • Je wilt leren hoe je deze Qigongleer door kunt geven.
Het basisjaar is een unieke kans om gestructureerd Level 1 en delen van Level 2 aangeleerd te krijgen. Naast het leren van krachtige Zhineng Qigong oefeningen maak je in het eerste jaar kennis met de Hunyuan Heelheidtheorie van Dr. Pang Ming. Ook leer je hoe je de principes van de Hunyuan Heelheid theorie toe past in de oefeningen. Je leert hoe je de oefeningen door kunt geven. Voorts kun je doorstromen naar het tweede jaar om gecertificeerd te worden tot Zhineng Qigong Health Coach.
Zhineng Qigong Level 1 wordt beoefend om de uitwisseling van de interne- en externe Qi te stimuleren, tevens om voldoende Qi in en om het lichaam te verzamelen. Door de uitwisseling van de interne- en externe Qi kan het lichaam meer Hunyuan Qi opnemen en ervaar je een verbetering van jouw vitaliteit.

Wat zijn de voordelen van Zhineng Qigong?

  • Bij Zhineng Qigong ligt de nadruk op rustige dynamische oefeningen. Bewegen is belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Voor een beginnend student is het makkelijker om direct actief te bewegen om zo het concentratievermogen te verbeteren. Meer rust komt als Qi en bloed vrij door het lichaam stromen.
  • Concentratie en focus zijn belangrijke tools bij het beoefenen van Zhineng Qigong. Het is belangrijk om je geest door eigen initiatief creatief te benutten.
  • Zhineng Qigong is veel meer dan een bewegingsleer. Door het toepassen van de wetten van de natuur die de basis vormen van de Hunyuan Heelheid theorie kun je actief werken aan een gezonde leefstijl.

Lesinhoud

Het basisjaar Zhineng Qigong is zowel theoretisch als praktisch van opzet. Centraal binnen het jaarprogramma staat het activeren van je lichaams-Qi met als doel lang, gezond en vitaal in het leven te staan. Naast het ontwikkelen van de eigen vaardigheid besteden we aandacht aan de theoretische onderbouwing van Zhineng Qigong.
Tijdens het basisjaar kom je 18 keer bij elkaar en werk je vooral aan je eigen gezondheid, well-being en persoonlijke groei. In het basisjaar beoefenen we de methodes van Zhineng Qigong Level 1: ‘Lift Chi up Pour Chi down’, ‘Three Centers Merge’, ‘Squats’, ‘La Chi’ en de Health Gong Volume 1. Ook maak je vast kennis met een aantal oefeningen van de Body & Mind Methode (Zhineng Qigong Level 2).
Je krijgt een uitgebreide handleiding over de theorie van Zhineng Qigong, zodat je niet alleen de oefeningen leert, maar ook de theorie achter de Zhineng Qigong ontdekt en je eigen kunt maken. De theoretische onderbouwing is even belangrijk als het goed uitvoeren van de bewegingen.

Thuisstudie

praktijk
In het eerste jaar zul je dagelijks 20 - 30 minuten met de praktijk van Zhineng Qigong bezig zijn waarin je voornamelijk met de gongs aan de slag gaat. Een gong betekent dat je 100 dagen achter elkaar dezelfde methode beoefent. In het basisjaar werk je aan drie gongs: De eerste gong die je doet, is de ‘Lift Chi Up Pour Chi Down Methode’. Een ‘Lift Chi Up Pour Chi Down’ voor een beginnend student duurt ca. 20 minuten. Er zijn voldoende hulpmiddelen (films en audio files) om je in het begin te ondersteunen. Je gaat door met een gong van de ‘Squats’ en de ‘Three Centers Merge.’ De gongformulieren lever je aan het einde van het schooljaar samen met je portfolio in.

theorie
Van jou als student verwachten we dat je het opgegeven lesmateriaal voorafgaand aan de les bestudeert. Hierdoor kunnen we in de les de stof verder verdiepen.
De tijd die je er gemiddeld aan besteedt, is uiteraard per persoon verschillend. Gemiddeld ben je 1 á 2 uur bezig per les.

Studiemateriaal

Tijdens de lessen gebruik je een uitgebreide Nederlandstalige handleiding. Verder worden er verschillende digitale bestanden beschikbaar gesteld via het Studentenportaal waar je thuis mee aan de slag kan gaan.

Theorietentamen en -examen

Na de eerste helft van het studiejaar maak je een theorie tentamen dat gaat over de lesstof die je tot dan hebt behandeld. Het einde van het studiejaar sluit je af met een examen. Het examen gaat over de hele inhoud van de lesstof. Het examen vindt plaats in de vorm van het schrijven van een verslag. Je mag examen doen als je minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd.

Praktijkexamen

Aan het einde van het basisjaar lever je de gongformulieren van de ‘Lift Chi up Pour Chi down’, de ‘Three Centers Merge’ en de ‘Squats’ en in. In les 16 en 17 beoordelen we je eigen vaardigheid van de basisoefeningen.

Certificering

Bij voldoende resultaat van alle onderdelen, wordt het certificaat ‘Zhineng Qigong de basis’ uitgereikt.

Vereiste vooropleiding

Geen specifieke vooropleidingseisen.

Vervolgstudie

Om door te kunnen stromen naar het vervolgjaar Zhineng Qigong Health Coach, dien je tijdens het basisjaar een les- en begeleidingsplan te schrijven waarin je verslag legt van 3 lessen/sessies. Na het afronden van het basisjaar, kun je als Qigong coach en leraar in de opleiding je eerste cliënten en leerlingen begeleiden. In dit vervolgjaar gaan we dieper in op de methodes van Level 2 en leer je hoe je de oefeningen door kunt geven.

Docenten

Al onze docenten zijn vanzelfsprekend vakbekwaam en didactisch geschoold. Elke docent heeft een eigen praktijk en geeft les vanuit zijn of haar deskundigheid en ervaring.
  • Amersfoort: Anne Hering (hoofddocent), Floor Nelissen en Wilma van Gelder
  • Nijmegen: Anne Hering (hoofddocent), Charlotte Cortooms en Rianne Brouwer-Mulder
Anne Hering beoefent Zhineng Qigong sinds 1999. Toen zij Zhineng Qigong leerde kennen, heeft zij er bewust voor gekozen die bewegingsleer te gaan beoefenen en aan zoveel mogelijk mensen door te geven. Geïnspireerd door de jaarlijkse training in China en haar nauwe samenwerking met Chinese Masters is zij erin geslaagd Zhineng Qigong tot het middelpunt van haar werkzame leven te maken. In 2000 richtte zij in Duitsland het Zhigong Instituut op, dat sinds 2006 ook in Nederland actief is. Inmiddels heeft zij samen met het team van het Zhigong Instituut in Europa meer dan 300 leraren gecertificeerd. Sinds september 2008 geeft zij de opleiding tot Zhineng Qigong leraar aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai.
Charlotte Cortooms heeft een IT-achtergrond, is masseur en Zhineng Qigong docent. Tijdens haar studie voor shiatsu-therapeut in 2004 is ze begonnen met de Wudang qigong. In 2009 besloot ze om de leraren opleiding Zhineng Qigong te gaan volgen omdat ze deze bewegingsleer, gebaseerd op onder andere de holistische benadering van de Traditionele Chinese Geneeswijze, in al zijn eenvoud en diepgang wilde delen met anderen. Ze volgt elke jaar een workshop Zhineng Qigong en gaat 2x naar China. Vanaf 2014 neemt ze deel aan de 3-jarige Masterclass. Een intensieve training in Zhineng Qigong onder begeleiding van Master Yuantong Liu met veel aandacht voor praktijk en theorie. Het heeft haar gevormd tot wie ze nu is.
Charlotte geeft met veel plezier en enthousiasme Zhineng Qigong lessen in Kerkrade en bij de Qing-Bai Academie.
Rianne Brouwer-Mulder heeft een achtergrond in de sport en beoefent vanaf 2017 Zhineng Qigong. Na het afronden van de Academie voor Lichamelijke Oefening in 2002 was zij jarenlang werkzaam in de sportsector en de laatste jaren bij sportkoepel NOC*NSF. Tijdens haar carrière doet ze ervaring op in coaching, advies en training en vervult ze diverse interim-functies. Gelijktijdig is ze op persoonlijk vlak geïnteresseerd in, beoefent en ontwikkelt ze zich op het gebied van mindfulness, meditatie en energiewerk. Enige jaren geleden maakte Rianne bewust de keuze om haar leven een andere wending en invulling te geven. Zhineng Qigong is inmiddels onderdeel van haar levensstijl geworden en de opgedane kennis, kunde en ervaring deelt ze graag met anderen zodat zoveel mogelijk mensen er hun voordeel mee kunnen doen.
Floor Nelissen realiseerde zich al op jonge leeftijd, dat zij zich bezig wilde houden met de wezenlijke vragen van het leven. "Hoe kan ik het wonder dat het leven is ten volle ervaren?" "Hoe kan ik mijzelf, mijn denken, gevoel en mijn lichaam werkelijk leren kennen?" Floor heeft voor langere tijd in India en Nepal gereisd om meditatie en yoga te studeren en te beoefenen. Met haar man startte zij in 2002 het bedrijf 'Alles is Goed'. Daar werkt zij als massage- en bewegingstherapeut. Zij begeleidt mensen in het proces van leren en bewust worden van jezelf via het voelen van je lichaam. Zij is gespecialiseerd in het bieden van ruimte om ouders en kinderen onverdeelde aandacht voor elkaar te laten hebben en zo werkelijk contact met elkaar te kunnen laten maken. Sinds 2015 heeft Floor het Zhineng Qigong pad omarmd als een geweldige manier om meer over zichzelf en het leven te leren. Haar ervaring van twintig jaar als docent in combinatie met haar vermogen om individuele processen van deelnemers te begeleiden, gebruikt zij nu om deze liefde met anderen te kunnen delen. Zij geeft Zhineng Qigong lessen in Harderwijk en bij de Qing Bai Academie.
Wilma van Gelder is na haar studie gaan werken in managementfuncties in de zorg. De overgang van studie naar werk had op haar een grote impact. Tijdens die periode ontstond, door haar eigen persoonlijke ontwikkeling, een fascinatie voor bewustzijnsontwikkeling van lichaam en geest ontstaan. Ze verdiepte zich in verschillende stromingen en ontwikkelde een energetisch en holistische mensbeeld. Wilma voelde ze zich in 2006 thuiskomen bij de Traditionele Chinese Geneeswijze. Ze volgde een aantal jaren opleiding van de Shiatsu en Accupunctuur opleiding bij Qingbai. In 2013 ontdekte ze tijdens een workshop met Chinese leraren Zhineng Qigong. Deze ontdekking groeide uit in een passie. Wilma volgde de lerarenopleiding en maakte een reis naar China om te trainen met Chinese leraren. Op dit moment neemt ze deel aan de Masterclass. De uitwisseling met de natuur, de samenhang van alles “zien” en de mogelijkheid om lichaam, geest en energie bewust te verfijnen zijn “a way of live” geworden. Met veel plezier draagt Wilma de wijsheid van Zhineng Qigong uit aan anderen, in de rol van leraar en coach.