Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Palpatie als belangrijke tool in Diagnostiek en Behandeling
ZO
10 APR
2022

Palpatie als belangrijke tool in Diagnostiek en Behandeling


zo 10 april 2022
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Felix de Haas
Nederlands
€ 110,00
FAGT (in aanvraag), LVNT, NVA (ATK), NVST, NWP, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
TCM therapeut of in afstudeerjaar
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Palpatie als belangrijke tool in Diagnostiek en Behandeling

Een van de belangrijkste aspecten van de Oost Aziatische geneeskunde is palpatie. In de klassieke teksten wordt het belang duidelijk gesteld. Helaas is in het moderne TCM-onderwijs weinig aandacht voor palpatie. Hoewel de polsdiagnose een van de belangrijkste diagnostische tools is, blijft de kennis bij vele beoefenaars toch beperkt. Andere vormen van palpatie worden vaak niet eens onderwezen. Toch is palpatie essentieel in het stellen van de juiste diagnose, en het verkrijgen van feedback tijdens de behandeling. Als je diagnose enkel is gebaseerd op symptomen en tekenen, en op basis daarvan een patroon differentiatie wordt gesteld is het mogelijk dat je belangrijke elementen mist. Palpatie kan daarom van vitaal belang zijn.

Gelukkig is er de laatste tijd wat meer aandacht voor palpatie, zo zien we een toegenomen aandacht voor stijlen van acupunctuur die wel palpatie gebruiken, denk aan Japanse meridiaan therapie, Toyohari en de stijl van de Chinese arts Wang Ju-Yi .

Engaging Vitality is een benadering die ontwikkeld is door Dan Bensky, Charles Chace en Margueritte Dinkins. Deze is gebaseerd op een synthese van palpatie technieken uit de Osteopathie en de Oost Aziatische geneeskunde. Het is niet zozeer een stijl als wel een pallet aan palpatie technieken die een grote meerwaarde kunnen bieden in de diagnostiek en behandeling.

Palpatie kan ons veel meer informatie geven dan patiënten ons kunnen vertellen. Natuurlijk is een goede anamnese ook heel belangrijk, maar palpatie staat ons in staat veel meer te voelen.

Wat gebeurt er in deze bijscholing

In deze workshop zullen we allereerst aandacht hebben voor het belang van palpatie en vervolgens zullen we studenten introduceren in een aantal palpatie technieken die makkelijk toe te passen zijn en ook makkelijk in de praktijk te integreren zijn. Dit moet gezien worden als een introductie in een benadering waarin palpatie centraal staat.

Zie het als een soort “wine tasting”, je komt op deze dag in aanraking met nieuwe benaderingen die je praktijk enorm kunnen verrijken en je veel effectiever kunnen maken. Besef wel dat je deze technieken niet in een dag meester bent, we introduceren je in een paar toegankelijke technieken en hoe je in staat bent feedback te verkrijgen. Maar bij al deze technieken is het van groot belang het veel te doen en feedback van trainers te hebben. We bieden daarom voor de geïnteresseerden regelmatig bij Qing Bai modules aan waarin we studenten verder helpen in deze technieken.

Voor wie is deze bijscholing

Deze workshop is voor eenieder die acupunctuur en/of kruiden heeft gestudeerd. Voor mensen die geen ervaring met Engaging Vitality hebben kan dit een interessante introductie zijn, voor diegenen die al Engaging Vitality met ons gestudeerd hebben, is dit een unieke kans om je verder te verdiepen en ervaring op te doen.

Extra informatie

Deze nascholingsdag staat in relatie met de bijscholing Tong: Eén van de meest belangrijke concepten in de Chinese Geneeskunde , echter zijn ze wel afzonderlijk van elkaar te volgen. Klik op de titel voor meer informatie.

De docent

Felix de Haas heeft zich vanaf zijn jeugd verdiept in de Chinese Filosofie en Cultuur. Dit heeft hem ook tot de Chinese Geneeskunde gebracht. Hij begon zijn studie in de jaren tachtig en had de mogelijkheid om te studeren met grote leraren als Francois Ramakers en Bob Flaws. Hij studeerde acupunctuur en kruidengeneeskunde. Vervolgens heeft hij zich lang verdiept in verschillende stijlen van de Japanse acupunctuur, waarin palpatie een belangrijke rol speelt. Hij studeerde o.a. met Stephen Birch, Junko Ida, Sensei Yanagista en Sensei Takai. Ook heeft hij zich verder verdiept in de Chinese kruidengeneeskunde onder Professor Volker Scheid. De laatste tien jaar heeft hij zich in Engaging Vitality verdiept en geeft samen met Dan Bensky, Margueritte Dinkins en een aantal Europese collega’s les in de Engaging Vitality benadering tot acupunctuur. Engaging Vitality is een benadering waarin palpatie centraal staat.

Felix geeft al een aantal jaar les in Engaging Vitality in Nederland en Europa, daarnaast geeft hij ook nascholingen die aandacht geven aan belangrijke aspecten achter de Chinese Geneeskunde, zoals de filosofie en de geschiedenis.

Naast Felix, zullen er ook een paar ervaren trainers van Engaging Vitality bij zijn om jullie te begeleiden en feedback te geven gedurende de praktijk.