Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Zhineng QiGong - 2020-2021
2020
-
2021

Zhineng QiGong - 2020-2021


start za 26 september 2020 - studiedagen: 18
Klik hier voor alle studiedagen
start wo 30 september 2020 - studiedagen: 18
Klik hier voor alle studiedagen
12:00-18:00 uur
Charlotte Cortooms, Anne Hering, Femke van den Heuvel
Nederlands
€ 2.045,00
Geen specifieke vooropleiding vereist
Uitgebreide Syllabus
Certificaat

PLAATS IN WINKELWAGEN

Zhineng Qigong

1-jarige opleiding

Wereldwijd beoefenen miljoenen mensen van alle leeftijden Zhineng Qigong en dat aantal groeit nog dagelijks doordat steeds meer mensen de positieve gevolgen ervan ontdekken: Het lichaam met rustige bewegingen losmaken en ontspannen. De geest tot rust brengen. Vitaal en energiek in het leven staan. Dat zijn de effecten van Zhineng Qigong. Deze Chinese gezondheidsoefeningen kunnen door iedereen in korte tijd geleerd en beoefend worden.
De opleiding is zowel theoretisch als praktisch van opzet. Centraal binnen de opleiding tot Zhineng Qigongleraar staat het activeren van je lichaamsqi met als doel lang, gezond en gelukkig in het leven te staan. Naast het ontwikkelen van de eigen vaardigheid en het aanleren van de oefeningen aan anderen wordt er aandacht besteed aan de theoretische onderbouwing van Zhineng Qigong.

Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?

 • Je wilt meer leren over de achtergronden van Qigong en Zhineng Qigong.
 • Je wilt je de basismethodes en theorieën van Zhineng Qigong eigen maken.
 • Je wilt je eigen gezondheidsniveau verbeteren.
 • Je wilt leren hoe je het aangeleerde doorgeeft aan jouw toekomstige studenten.
 • Je wilt ervaren wat de uitwisseling van lichaams- en Hunyuan Qi met je doet.
 • Je zoekt een omgeving met een veilig en betrouwbaar leerproces.
 • Je bent bereid om je persoonlijk te ontwikkelen.

Ook goed om te weten

 • Zhineng Qigong is door de Chinese overheid als de meest effectieve van de elf erkende Qigongvormen aangewezen.
 • Het docententeam heeft meer dan 15 jaar ervaring in het opleiden van Zhineng-Qigongdocenten.
 • Het team volgt jaarlijks meerdere workshop bij leraren uit het Huaxia Center van Dr. Pang Ming waardoor zij van de laatste ontwikkelingen op de hoogte zijn.
 • Er wordt gewerkt in een besloten groep, die op hetzelfde moment start en ook op hetzelfde moment eindigt.
De opleiding is een unieke kans om gestructureerd Level 1 aangeleerd te krijgen, inclusief de handvatten om daarin zelf te gaan doceren.
De opleiding tot Zhineng-Qigongleraar duurt 1 schooljaar. Tijdens het schooljaar komen de studenten 18 keer bij elkaar om de lessen te volgen. In het basisjaar wordt Level 1 van Zhineng Qigong aangeleerd, verdiept en beoefend. De basisoefeningen zijn de Lift Chi up Pour Chi down Methode, de Three Centers Merge Methode, Wallsquats en de La Chi Methode. Er is een uitgebreide manual over de basistheorie van Zhineng Qigong zodat de studenten niet alleen de oefeningen leren, maar ook de theorie achter de Zhineng Qigong ontdekken en zich eigen maken. De theoretische onderbouwing is even belangrijk als het goed uitvoeren van de meditatieve bewegingen.

Wat is het verschil tussen Zhineng Qigong en andere Qigong-vormen?

 • De meeste traditionele Qigong-vormen zijn gesloten vormen, waar je het Qi-niveau gaat verhogen door je vooral op Jing (lichaam), Qi en Shen (geest) te concentreren. Zhineng Qigong is een open Qigong-vorm. Dat wil zeggen dat je meteen begint met het uitwisselen van interne en externe Qi. Je verbindt je met het grotere geheel, met het Qi-veld en verhoogt zo het Qi-niveau in het lichaam.
 • Bij Zhineng Qigong ligt de nadruk op dynamische oefeningen. In de traditionele Qigong staan statische vormen op de voorgrond. Dynamische vormen worden vaak als minder effectief beschouwd. Zhineng Qigong gaat ervan uit dat zowel in de dynamische als in de statische vormen lage en hoge niveaus te vinden zijn. Een reden om bij voorkeur de dynamische vormen te beoefenen is, onder andere, dat het vaak in het begin moeilijk is om rust en leegte in statische vormen te vinden.
  • Om een hoger niveau van rust te bereiken moet er voldoende Qi en bloed vrij in het lichaam circuleren. Elke blokkade kan de rust in de geest verstoren. Vandaar dat het in het begin belangrijk is om de blokkades uit het lichaam weg te werken en de Qi-stroom te activeren. Dynamische vormen kunnen de Qi-stroom snel en effectief verbeteren.
 • Het creatief benutten van de geest door eigen initiatief is belangrijk. Concentratie, focus en ‘single-mindness’ (doelbewustheid) zijn nodig. Bij andere vormen van Qigong wordt meer aandacht geschonken aan de complete leegte van de geest.
Het beoefenen van Zhineng Qigong in groepen is belangrijk, omdat het effect wordt versterkt als je gebruik maakt van het groepsqiveld. Een Zhineng Qigongleraar kan een Qi-veld voor kleine of grote groepen opbouwen, waarbij alle deelnemers in dat Qi-veld met elkaar verbonden zijn. Het effect van Zhineng Qigong wordt daardoor enorm vergroot. Bij traditionele Qigong-vormen wordt minder aandacht besteed aan het groepsqiveld.

Praktische informatie

Studiemateriaal

Tijdens de lessen wordt er een zeer uitgebreide Nederlandstalige syllabus gehanteerd. Deze syllabus krijgt de student in een ringband op papier, maar is daarnaast ook digitaal beschikbaar in PDF via het studenten portaal. Daarnaast is er een literatuurlijst met verplichte en aanbevolen literatuur.

Thuisstudie

Praktijk: Tijdens deze studie werk je aan drie gongs. De eerste gong die je doet, is de Lift Chi Up Pour Chi Down Methode. Een Lift Chi Up Pour Chi Down oefening voor een beginnend student duurt ca. 20 minuten. Er zijn voldoende hulpmiddelen (dvd’s, cd’s) om je in het begin van de gong te ondersteunen. Na de gong van de Lift Chi Up Pour Chi Down Methode doe je tegelijkertijd de gongs van de Wallsquats en de Three Centers Merge Methode. Deze gongs zijn een goede combinatie. Je begint met het staan in de Three Centers Merge Methode en aansluitend voer je de Wallsquats uit. De Wallsquats worden rustig opgebouwd. Het werken aan de gongs betekent dat je gedurende de studie ca. 30 minuten per dag met de praktijk van de Zhineng Qigong bezig bent. De gongformulieren lever je aan het einde van de studie samen met het portfolio in.
Theorie: Je bereidt de theorie voor de volgende les voor. De tijd die je er gemiddeld aan besteed is uiteraard per persoon verschillend. Wij schatten in dat een student hier gemiddeld 1 - 2 uur mee bezig is per les.

Theorietentamen en -examen

In januari wordt een halfjaarlijks tentamen afgenomen. Hierin wordt de lesstof bevraagd van het manual die tot dan in de lessen is behandeld. Indien minimaal 80% van de lessen is gevolgd, wordt tijdens de laatste studiedag de mogelijkheid geboden tot het afleggen van een examen. Het examen gaat over de gehele inhoud van het manual en de lessen. Indien aan alle voorwaarden is voldaan wordt een certificaat uitgereikt.

Praktijkexamen

Aan het einde van het schooljaar lever je de gongformulieren van de Lift Chi up Pour Chi down Methode, de Three Centers Merge Methode en de Wallsquats in. In les 16 en 17 zijn de praktijkexamens waar elke student 15 minuten les geeft. Het lesgeven wordt tijdens de opleiding goed voorbereid. In les 16 en 17 wordt ook de eigen vaardigheid van de basisoefeningen beoordeeld.

Vervolgstudie

Na de 1-jarige opleiding is het mogelijk deel te nemen aan een vervolg studie Zhineng Qigong level II of de Masterclass. Meer informatie hierover is te vinden op Zhineng Qigong Level 2.

Docenten

Alle docenten verbonden aan Academie Qing-Bai zijn vakbekwaam en didactisch geschoold. Elke docent heeft een eigen praktijk en geeft les vanuit deskundigheid en ervaring.
 • Amersfoort: Anne Hering (hoofddocent), Berthy van der Kwaak en Floor Nelissen
 • Nijmegen: Anne Hering (hoofddocent), Charlotte Cortooms en Rianne Brouwer-Mulder
Anne Hering beoefent Zhineng Qigong sinds 1999. Toen zij Zhineng Qigong leerde kennen, heeft zij er bewust voor gekozen die bewegingsleer te gaan beoefenen en aan zoveel mogelijk mensen door te geven. Geïnspireerd door de jaarlijkse training in China en haar nauwe samenwerking met Chinese Masters is zij erin geslaagd Zhineng Qigong tot het middelpunt van haar werkzame leven te maken. In 2000 richtte zij in Duitsland het Zhigong Instituut op, dat sinds 2006 ook in Nederland actief is. Inmiddels heeft zij samen met het team van het Zhigong Instituut in Europa meer dan 300 leraren gecertificeerd. Sinds september 2008 geeft zij de opleiding tot Zhineng Qigong leraar aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai.
Charlotte Cortooms heeft een IT-achtergrond, is masseur en Zhineng Qigong docent. Tijdens haar studie voor shiatsu-therapeut in 2004 is ze begonnen met de Wudang qigong. In 2009 besloot ze om de leraren opleiding Zhineng Qigong te gaan volgen omdat ze deze bewegingsleer, gebaseerd op onder andere de holistische benadering van de Traditionele Chinese Geneeswijze, in al zijn eenvoud en diepgang wilde delen met anderen. Ze volgt elke jaar een workshop Zhineng Qigong en gaat 2x naar China. Vanaf 2014 neemt ze deel aan de 3-jarige Masterclass. Een intensieve training in Zhineng Qigong onder begeleiding van Master Yuantong Liu met veel aandacht voor praktijk en theorie. Het heeft haar gevormd tot wie ze nu is.
Charlotte geeft met veel plezier en enthousiasme Zhineng Qigong lessen in Kerkrade en bij de Qing-Bai Academie.
Rianne Brouwer-Mulder heeft een achtergrond in de sport en beoefent vanaf 2017 Zhineng Qigong. Na het afronden van de Academie voor Lichamelijke Oefening in 2002 was zij jarenlang werkzaam in de sportsector en de laatste jaren bij sportkoepel NOC*NSF. Tijdens haar carrière doet ze ervaring op in coaching, advies en training en vervult ze diverse interim-functies. Gelijktijdig is ze op persoonlijk vlak geïnteresseerd in, beoefent en ontwikkelt ze zich op het gebied van mindfulness, meditatie en energiewerk. Enige jaren geleden maakte Rianne bewust de keuze om haar leven een andere wending en invulling te geven. Zhineng Qigong is inmiddels onderdeel van haar levensstijl geworden en de opgedane kennis, kunde en ervaring deelt ze graag met anderen zodat zoveel mogelijk mensen er hun voordeel mee kunnen doen.
Floor Nelissen realiseerde zich al op jonge leeftijd, dat zij zich bezig wilde houden met de wezenlijke vragen van het leven. "Hoe kan ik het wonder dat het leven is ten volle ervaren?" "Hoe kan ik mijzelf, mijn denken, gevoel en mijn lichaam werkelijk leren kennen?" Floor heeft voor langere tijd in India en Nepal gereisd om meditatie en yoga te studeren en te beoefenen. Met haar man startte zij in 2002 het bedrijf 'Alles is Goed'. Daar werkt zij als massage- en bewegingstherapeut. Zij begeleidt mensen in het proces van leren en bewust worden van jezelf via het voelen van je lichaam. Zij is gespecialiseerd in het bieden van ruimte om ouders en kinderen onverdeelde aandacht voor elkaar te laten hebben en zo werkelijk contact met elkaar te kunnen laten maken. Sinds 2015 heeft Floor het Zhineng Qigong pad omarmd als een geweldige manier om meer over zichzelf en het leven te leren. Haar ervaring van twintig jaar als docent in combinatie met haar vermogen om individuele processen van deelnemers te begeleiden, gebruikt zij nu om deze liefde met anderen te kunnen delen. Zij geeft Zhineng Qigong lessen in Harderwijk en bij de Qing Bai Academie.
Berthy van der Kwaak geeft vol enthousiasme en passie Zhineng-Qigongles. Zij is samen met Anne verantwoordelijk voor de opleiding tot Zhineng-Qigongleraar aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai in Nederland. In 1968 studeerde zij af aan het C.I.O.S te Arnhem. Daarna is zij jarenlang op hoog niveau intensief met Ritmische Sport Gymnastiek bezig geweest. In 1997 kwam ze in aanraking met Taiji. Onder leiding van Sifu Kong Mien Ho maakte ze kennis met de 5 klanken Qigong en de meester medicijn Boeddha Qigong. Hier is haar passie voor Qigong ontstaan. Vanaf 2001 beoefent zij alleen nog Zhineng Qigong.