Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Dermatologie voor acupuncturisten
ZA
14 MRT
2020 & ...

Dermatologie voor acupuncturisten


za 14 maart 2020 en zo 15 maart 2020
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Ineke van der Ham
Nederlands
€ 250,00
FAGT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, VNT, Zhong (12 NAP - Cat. 1)
Afgestudeerd acupuncturist
Deelnamebewijs

PLAATS OP WACHTLIJST

Dermatologie voor acupuncturisten

De huid is het grootste orgaan van het lichaam: het huidoppervlak van de mens bedraagt gemiddeld 2 m en de huid weegt ongeveer 4 kg. Meer dan 2 miljoen mensen in Nederland hebben langdurig of blijvend problemen met hun huid, 10 % van de consulten in de huisartsenpraktijk betreft huidziektes en gemiddeld 20 tot 25 % van de mensen in jouw praktijk hebben een huidaandoening, al is dat misschien niet het probleem waarvoor ze consulteren.
In de moderne TCM worden huidziektes vooral met kruiden behandeld. In de klassieke Chinese Geneeskunde werden huidziektes, als externe aandoening, primair benaderd vanuit het Externe: met acupunctuur en externe applicaties als zalven en tincturen.
Tijdens deze 2 daagse cursus worden de in Nederland meest voorkomende huidziektes besproken met hun symptomen, de TCM differentiaal diagnose en daaraan gekoppeld acupunctuur, voedings- en lifestyle adviezen en externe applicaties.

Dag 1

 • Anatomie en fysiologie van de huid
 • Anamnese en onderzoek van huidziektes
 • Jeuk
 • Atopisch eczeem
 • Acrovesiculeus eczeem
 • Melasma & vitiligo

Dag 2

 • Externe applicaties
 • Acne
 • Rosacea
 • Psoriasis
 • Alopecia
 • Wratten

De docente

Nadat Ineke van der Ham op 21 jarige leeftijd afstudeerde als fysiotherapeut, specialiseerde zij zich in de sportfysiotherapie en rondde de opleiding manuele therapie af, evenals verschillende trainers- en coachingsopleidingen. Vervolgens werkte ze ongeveer 20 jaar in de internationale topsport waarbij ze onder meer het Nederlandse dames- en herenvolleybalteam, de KNSB Shorttrackselectie en in Japan de fabrieksteams van Daiei en Pioneer begeleidde. In die periode werd voor haar de eenheid van lichaam en geest duidelijk, waarop ze besloot acupunctuur te gaan studeren. In 1994 studeerde ze af als acupuncturist en startte haar eigen acupunctuurpraktijk,een jaar later rondde ze een tuina opleiding af. Vanaf 1995 reist ze vrijwel jaarlijks voor stages naar China onder andere naar Qing Dao, Beijing en Jinan.
In 1998 was Ineke een van de docenten die de opleiding acupunctuur bij de Academie Qing-Bai opstartte en vanaf dat jaar geeft ze er les en is actief betrokken bij het ontwikkelen van het curriculum van de Academie.
In 2004-2005 volgt ze de opleiding Chinese fytotherapie aan Academie Qing-Bai, de eenjarige opleiding dermatologie van Mazin Al Khafadji en in 2006 de opleiding pediatrie van Alex Tiberi in combinatie met een specialisatie in klassieke teksten. In 2010 rondde ze succesvol een 2-jarige opleiding Shang Han Lun en Jing Gui Yao Le af aan de Shandong Universiteit in Jinan, China. De laatste jaren volgt Ineke zowel in Europa als in China lessen bij dr. Wang Ju-yi.