Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Shiatsu Therapeuten > Kruiden Formules (voor TCM therapeuten) 2023-2024
2023
-
2024

Kruiden Formules (voor TCM therapeuten) 2023-2024


start zo 8 oktober 2023 - studiedagen: 10
Klik hier voor alle studiedagen
start zo 8 oktober 2023 - studiedagen: 10
Klik hier voor alle studiedagen
12:00-18:00 uur
Alexandre Djukanovic, Amber Roodbergen, Chunhui Lin, Mayriam Buitenhek-Stijns
Nederlands
€ 1.093,00
FAGT, LVNT, NVA (ATK), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (60 NAP - Cat. 1)
TCM therapeut of in afstudeerjaar
Uitgebreide Syllabus
Certificaat

PLAATS IN WINKELWAGEN

Kruiden Formules

1-jarige bijscholing

Inleiding

Als je als TCM-therapeut wel kruiden­formules wilt voorschrijven, maar ze niet wilt modificeren, is dit de perfecte vervolgopleiding voor je.

Kruidentherapie, acupunctuur, tuina of shiatsu is natuurlijk een prachtige combinatie. Er zijn gelukkig veel ‘standaard’ kruidenformules op de markt voor veel voorkomende patronen die acupuncturisten kunnen gebruiken. De vraag is alleen welke van die formules je dan dient voor te schrijven. Welke kruiden zitten er bijvoorbeeld in en welke werking hebben ze? Hoe zit het met de dosering en inname? En hoe zit het met de leveranciers, want een formule met dezelfde naam betekent niet altijd dat er ook dezelfde kruiden in zitten.
Dit alles leer je in deze 10-daagse vervolgopleiding, zodat je in je praktijk met een gerust hart de juiste kruiden kunt voorschrijven. Patiëntveiligheid staat immers altijd voorop.

(NB Wil je kruiden modificeren voor complexe ziektes, volg dan onze 2-jarige beroepsopleiding Kruiden therapie).

Chinese Kruiden in de TCM-praktijk

In het Westen krijgen we in de moderne praktijk steeds meer te maken met klachten waarvoor Chinese kruiden een oplossing bieden. Denk bijvoorbeeld aan huidaandoeningen (acne, eczeem, psoriasis), ondersteuning bij IVF, burn-out, fibromyalgie, ME, MS, migraine, psychische klachten, insomnia, constipatie, PMS en menopausale klachten. Voor deze klachten biedt de Chinese kruidentherapie een belangrijke ondersteuning die leidt tot betere resultaten.

Lesinhoud

We hebben de 10-daagse vervolgopleiding speciaal toegespitst op de professionele TCM-therapeut die zijn/haar TCM ‘gereedschapskist’ wil uitbreiden met Chinese kruidenformules. De rode draad van deze bijscholing is klinische toepasbaarheid met de nadruk op veiligheid en effectiviteit. We bespreken de belangrijkste Chinese kruidenformules via zogenaamde onderwerp-lessen.
De stappen die nodig zijn om van hoofdklacht tot behandeling te komen, doen we volgens de ‘TCM Proces Beschrijving’. Overigens worden deze momenteel als onderdeel van de ISO kwaliteitsnormen opgesteld. Een welkome bijdrage om te komen tot klinische professionaliteit. Academie Qing-Bai werkt actief mee met het opzetten van ISO kwaliteits­normen voor de TCM in Nederland.

De lessen zijn competentie- en casegericht. Dat wil zeggen dat je kennis verwerft met een beroepsprobleem als uitgangspunt. Uiteindelijk moet je Chinese kruidenformules kunnen inzetten zoals we die in deze opleiding definiëren.
We beginnen elke les met theoretische achtergrond en eventueel aanvullende diagnostische vaardigheden. Daarna behandelen we de formules met de ingrediënten en werk je aan praktische cases.

De volgende onderwerpen komen hierbij onder meer aan bod:
 • Klachten bij griep, verkoudheid en hooikoorts
 • Dermatologische klachten
 • Gynaecologische klachten
 • Psychische klachten
 • Klachten m.b.t. de spijsvertering
 • Klachten m.b.t. slaap
 • Klachten bij kinderen (pediatrie)
 • Klachten bij ouderen (geriatrie)
 • Bi syndromen (bewegingsapparaat, fybromyalgie)
 • Vermoeidheid (CVS) en burnout klachten
 • Externe applicaties

Verdere Informatie

Digitale live les

In studiejaar 2023-2024 zijn de lessen van de 10-daagse bijscholing Kruiden Formules zowel fysiek als digitaal te volgen. De fysieke lessen vinden plaats op onze vaste leslocatie in Amersfoort. De Kruiden Formules lessen worden vanuit daar live uitgezonden. Tijdens deze live les kan een student vanuit thuis de les volgen en direct een vraag stellen.

Alle studenten krijgen de mogelijkheid om de les fysiek of digitaal bij te wonen. Wanneer je bijvoorbeeld ingeschreven staat voor de Digitale live les, dan sta je standaard ingeschreven voor de online lessen. Als je een les dan fysiek wilt volgen, kun je voorafgaand aan de les een locatiewijziging doorvoeren naar de fysieke les. De student kan dus zelf per les besluiten of hij fysiek of digitaal wil deelnemen.

Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

Studiemateriaal

Je maakt gebruik van een syllabus die je op de eerste lesdag krijgt. Deze krijg je op papier, maar kun je ook als PDF down­loaden in het studentenportaal.

Examen

Aan het einde van het jaar maak je een multiple choice examen. Je mag deelnemen aan het examen als je minimaal 80% aanwezig bent geweest.
Mocht je onverhoopt het examen niet halen of niet kunnen maken, dan is er een mogelijkheid tot herkansing. Daar zijn voor ons extra kosten aan verbonden in verband met organisatie en docent. Daarom brengen wij per herkansing € 55,- in rekening.

Certificering

Bij voldoende resultaat van alle onderdelen krijg je het certificaat ‘Chinese Kruidenformules’.