Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Shiatsu Therapeuten > Het gebruik van etherische olie binnen TCM Part I
ZA
25 FEB
2023

Het gebruik van etherische olie binnen TCM Part I


za 25 februari 2023
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Jolanda Vaessen
Nederlands
€ 110,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong
TCM therapeut
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS OP WACHTLIJST

Het gebruik van etherische olie binnen TCM Part I

De laatste jaren is het gebruik van etherische olie of aromatherapie gegroeid aan bekendheid en daarmee populairder geworden. Op internet is een heel scala te vinden aan cursussen, oliesoorten en -recepten, en hoe deze te gebruiken en te mengen.
Mensen vinden het gebruik van etherische olie om diverse redenen fijn; het kan helpen bij diverse fysieke klachten (o.a. verkoudheid en darmkrampen), het werkt ontspannend en het heeft een aangename geur. Voor jou als TCM therapeut kan het gebruik van etherische olie een hele mooie aanvulling zijn op de behandelingen die je geeft.
Het gebruik van etherische olie kent in China een lange geschiedenis, waarbij dezelfde indeling wordt gebruikt als bij Chinese kruiden. Dit heeft als voordeel dat je met je kennis van TCM, de diagnose van het pols- en tongbeeld, de juiste olie kunt kiezen of een olie formule kunt samenstellen. Dit kun je dan als ondersteuning gebruiken tijdens je consult of je kan het bijvoorbeeld in een flesje/roller meegeven. Etherische olie kan een toevoeging zijn aan een acupunctuur behandeling, shiatsu/tuina behandeling of kruidenconsult. Zelfs bij Taichi of Qigong kun je gebruik maken van olieverdamping in de ruimte of druppels op een paar acupunctuurpunten.
Etherische olie representeren de Jing van de plant. De olie die aanwezig is in een plant, draagt de voedingstoffen en de genetische eigenschappen naar elk deel van die plant (bladeren, wortel, bloem, vrucht). Als we deze olie uit de plantdelen extraheren, krijgen we dus een compacte en krachtige substantie die de Jing van de plant bevat. De Jing van de plant in de olie resoneert met de Jing van het lichaam en kan zo ondersteuning bieden op fysiek en emotioneel gebied.

Wat gaan we doen?

In deze bijscholing ga je je verdiepen in het gebruik van etherische olie volgens TCM en hoe je deze snel en effectief kunnen inzetten in je praktijk.

Omdat deze bijscholing in de winter plaatsvindt en we langzaam richting het lente seizoen bewegen, gaan we het hebben over etherische oliën die horen bij de pathologie die we vaak in deze perioden tegenkomen (o.a. verkoudheden, sinusitis, longproblematiek, hooikoorts, vermoeidheid).
Globale indeling cursus:
  • Praktijk: het ruiken, waarnemen, mengen en voelen/ervaren van diverse oliën.
  • Indeling etherische olie naar Wei Qi, Jing Qi en Yuan Qi.
  • Indeling etherische olie volgens TCM (smaak, temperatuur, gekoppelde meridiaan, hoeveelheid, functie, parfum note).
  • Hoe maak je een olie formule, welke verdunning gebruik je en wat gebruik je als draagolie.
  • Bespreken van de diverse pathologie volgens TCM, gerelateerd aan de winter en lente en welke olie of formule van olie je kunt maken, inzetten en hoe deze te gebruiken.
  • Het toepassen van etherische olie op acupunctuurpunten, meridianen en puntkeuze.