Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Shiatsu Therapeuten > Medische Qigong - Bescherming tegen opname van pathogene factoren
ZA
23 SEP
2023 & ...

Medische Qigong - Bescherming tegen opname van pathogene factoren


za 23 september 2023 en zo 24 september 2023
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Ruud Raaijmakers
Nederlands
€ 220,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (12 NAP - cat. 3)
TCM therapeut
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Bescherming tegen opname van pathogene factoren

Voor wie is deze bijscholing

De cursus is in het bijzonder aan te bevelen voor therapeuten die gevoelig zijn voor de opname van pathogene factoren en die deze factoren via naalden of massage op hun cliënten overdragen.

Wat kun je na deze bijscholing

Na de cursus ken je de maatregelen waarmee je voorkomt dat je pathogene factoren opneemt van je cliënten en beheers je oefeningen waarmee je je lichaam snel en effectief kunt reinigen.

Inhoud lesstof

Veel therapeuten die ik spreek, zeggen dat zij niet goed weten hoe zij zichzelf en hun cliënten kunnen beschermen tegen de opname van pathogene factoren; van hun cliënten en van henzelf. De cursus beoogt deze leemte in kennis en vaardigheden op te vullen.
Het behandelen van cliënten met acupunctuur of massage is niet geheel vrij van het risico dat de therapeut pathogene factoren opneemt van de cliënt of dat de cliënt die opneemt van de therapeut.
De opname van deze factoren ondermijnt de conditie van de therapeut en maakt hem of haar nog gevoeliger voor de opname van deze factoren.

Onderwerpen

  • De locatie van de spirit in het lichaam en de (beschermende) rol die deze heeft tijdens het behandelen;
  • factoren die van invloed zijn op de vorm en doordringbaarheid van het externe qi-veld (het lichaam neemt pathogene factoren op daar waar het externe qi-veld is ingestulpt);
  • evenwichtige afstemming op- en betrokkenheid bij de cliënt;
  • omgevingsfactoren, zoals de inrichting van de praktijkruimte en de positie van de therapeut ten opzichte van de cliënt.

Oefeningen

Medische Qigongoefeningen waarmee je de spirit in je lichaam kunt herkennen en inzicht geven in de rol van de spirit bij het behandelen en het beschermen van je lichaam.

De Docent

Ruud Raaijmakers is docent Taiji en Qigong en heeft een medische Qigong praktijk in Vught. Beide disciplines beoefent hij inmiddels meer dan vijfendertig jaar. Zijn belangrijkste leraren waren Dr. Shen Hongxun en Shen Jin. Bij hen bekwaamde hij zich in diverse qigongmethoden (Taijiwuxigong, E Mei, Wu Qin Xi, Yi Jin Jing), taiji (Tong Jia en Xiao Jia) en medische qigong (Buqi).

Ruud is een van de weinige qigongbeoefenaars die zich in het bijzonder heeft gericht op het ontwikkelen van externe qi. Deze kracht gebruikt hij voor behandeldoeleinden. Externe qi is vibratiekracht met gezondheidsinformatie (vibratie geleidt gezondheidsinformatie). Deze draagt Ruud over op het lichaam van zijn cliënten. Hij doet dit vanaf enige afstand of via huidcontact. Door zijn scherp ontwikkelde vermogen de qi in het lichaam van een ander te kunnen waarnemen, is zijn gebruik van externe qi zeer nauwkeurig en verfijnd.

Het voor therapeutische doeleinden toepassen van externe qi, is een van de weinige betrouwbare mogelijkheden voor de qigongbeoefenaar zijn vaardigheden en capaciteiten te toetsen: behandelresultaten zijn immers een reflectie van de kwaliteiten van de qigongbeoefenaar. Het combineren van qigongbeoefening en het therapeutisch toepassen van externe qi, heeft Ruud diepgaand inzicht gegeven in beide disciplines en in de factoren die gezondheid bevorderen en schaden.