Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Shiatsu Therapeuten > Medische Qigong - De zes helende klanken, Liu Zi Jue
ZA
3 JUN
2023 & ...

Medische Qigong - De zes helende klanken, Liu Zi Jue


za 3 juni 2023 en zo 4 juni 2023
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Ruud Raaijmakers
Nederlands
€ 220,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (12 NAP - Cat. 3)
TCM therapeut
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Medische Qigong: de zes helende klanken

Voor wie is deze bijscholing

De bijscholing is in het bijzonder gericht op TCM therapeuten die hun energiehuishouding willen reguleren met behulp van ademhaling en klank.

Wat kun je na deze bijscholing

Na de bijscholing kan de therapeut de qi in zijn/haar energiehuishouding reguleren met behulp van de ademhaling en klank en kan deze oefeningen onderwijzen aan cliënten als zelfhulpoefeningen.

De zes helende klanken

Klankoefeningen maken deel uit van de medische qigong. Zij intensiveren de qi in het lichaam waardoor deze voelbaar wordt en vervolgens gevolgd en geleid kan worden.

In China kent de beoefening van klankoefeningen een lange en rijke traditie. De Liu Zi Jue, de Zes Helende Klanken, zijn wellicht de meest bekende en meest gedetailleerd beschreven klankoefeningen. De methode is gebaseerd op de theorie van yin en yang, de Vijf Veranderingsfasen en de eenheid van mens en natuur.
De basis voor de klankoefeningen is de buikademhaling. De mogelijkheden van de ademhaling om de qi te reguleren, worden door de toevoeging van klank aanzienlijk uitgebreid. Bij een volledige buikademhaling kunnen klankvibraties zich vrij in het lichaam ontplooien.
De Zes Helende Klanken bestaat uit zes eenlettergrepige klanken die corresponderen met de Zang organen en een Fu orgaan: de Driewarmer. De vibraties die de klanken wekken, worden in het lichaam geleid van de voeten naar de vingertoppen en het hoofd en volgen specifieke meridianen.
Het onderste dantian, een qi-centrum in de onderbuik, functioneert hierbij als pomp: deze pompt de qi door het lichaam. Bij de Zes Helende Klanken wordt de qi op subtiele wijze beïnvloed door steeds een specifiek deel van de voet lichtjes de grond in te drukken, de activiteit van het onderste dantian te intensiveren en te spelen met de vorm van de tong, mondholte en lippen.

De Zes Helende Klanken stimuleren de circulatie van qi, bloed en lichaamsvochten, maken het lichaam vrij van stase en stagnatie en zuiveren het van pathogene factoren. De oefeningen reguleren deficiëntie, revitaliseren het lichaam en vergroten de fysieke- en mentale gezondheid.

De docent

Ruud Raaijmakers is docent taiji en qigong en heeft een medische qigong praktijk in Vught. Beide disciplines beoefent hij inmiddels meer dan vijfendertig jaar. Zijn belangrijkste leraren waren Dr. Shen Hongxun en Shen Jin. Bij hen bekwaamde hij zich in diverse qigongmethoden (Taijiwuxigong, E Mei, Wu Qin Xi, Yi Jin Jing), taiji (Tong Jia en Xiao Jia) en medische qigong (Buqi).

In zijn beoefening heeft Ruud zich in het in het bijzonder gericht op het ontwikkelen van externe qi om die voor behandeldoeleinden te gebruiken. Externe qi is een amalgaam van vibratiekracht en gezondheidsinformatie (vibratie is de geleider van gezondheidsinformatie). Ruud draagt deze kracht over op zijn cliënten vanaf enige afstand of via huidcontact. Door zijn scherp ontwikkeld vermogen de qi in het lichaam van een ander te kunnen waarnemen, is zijn toepassing van externe qi uiterst nauwkeurig en doeltreffend.