Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Stone Medicine - het gebruik van stenen en mineralen volgens de TCM
ZO
26 MEI
2024

Stone Medicine - het gebruik van stenen en mineralen volgens de TCM


zo 26 mei 2024
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Jolanda Vaessen
Nederlands
€ 110,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG (in aanvraag), Zhong (6 NAP - Cat. 1)
TCM therapeut
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Stone Medicine
Het gebruik van stenen en mineralen volgens TCM

Bij traditionele Chinese geneeskunde wordt niet meteen gedacht aan het gebruik van edelstenen en mineralen. Toch is het gebruik hiervan niet onbekend binnen de TCM. De eerste naalden werden gemaakt van stenen zoals vuursteen, obsidiaan en opaal. In zijn werk het ‘Compendium of Materia Medicine’ heeft Li Shizen (1368-1644) de toepassing van maar liefst 355 edelstenen en mineralen beschreven. Enkele voorbeelden zijn het vermalen tot poeder om in te nemen, het poeder lokaal op de huid aanbrengen en het verwerken in elixers.
In de huidige kruidengeneeskunde wordt eveneens gebruikt gemaakt van diverse mineralen zoals Gips (Shi Gao), Talk (Hua Shi) en Calciet (Han Shui Shi). Als we een acupunctuurbehandeling begeleiden met Guasha, wordt bij voorkeur een Jade steen (Bao Yü) gebruikt. Jade staat bekend als een steen die zuivert, beschermd en het emotioneel evenwicht bevordert.
Edelstenen en mineralen kunnen in het verlengde van een groot aantal behandelingen gebruikt worden doordat ze ondersteunen in de doorstroming van Qi en Xue. In de praktijk kun je ze onder andere inzetten voor het verminderen van diverse pijnklachten, het balanceren van hormonen, het kalmeren van emoties, het versterken van de verbinding tussen de meridianen en littekenbehandeling. Je gebruikt ze op de meridianen of direct op een acupunctuurpunt. De Qi in de steen is vaak sterker dan de Qi van een naald die in een fabriek is gemaakt, daardoor kun je dit goed samen gebruiken om een nog diepere beweging te krijgen van Qi op bepaalde punten. De cliënt ervaart vaak een tintelend of zwaarder gevoel in het lichaam of bij dat deel wat je behandelt. Ook sensaties van warmte of koude gevoel komen vaak voor tijdens behandelingen waarbij stenen ingezet worden. Daarbij kunnen stenen worden ingezet op acupunctuurpunten die je niet makkelijk prikt of kunt prikken (b.v. na een bestraling of operatie). Als je kinderen in je praktijk behandelt, is een behandeling met stenen in de vorm van massage, legging of puntstimulatie een goede vervanging van naalden.
Deze bijscholing is een eerste kennismaking met edelstenen en mineralen. We gaan in op de geschiedenis ervan binnen de TCM. We behandelen de indeling van de stenen volgens de Chinese geneeskunde. Daarbij is speciaal aandacht voor de kwartskristallen (Shi Ying). Deze stenen vormen de basis van Stone Medicine, omdat ze al resoneren op het niveau van Yuan Qi. Naast de theorie gaan we ook oefenen hoe edelstenen en mineralen te gebruiken, zodat je dit direct kunt toepassen in de praktijk.