Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Shiatsu Therapeuten > Stress, overspannen en burn-out aanpakken vanuit de 5 elementen
ZA
17 FEB
2024 & ...

Stress, overspannen en burn-out aanpakken vanuit de 5 elementen


za 17 februari 2024
za 17 februari 2024
12:00-18:00 uur
Brechtje Sebregts
Nederlands
€ 125,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
TCM-therapeut
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Voorwaarden digitale live les

Om ervoor te zorgen dat de digitale les didactisch verantwoord blijft, is het van belang om een camera en microfoon te gebruiken. Het is daarom en voor je aanwezigheidsregistratie van belang dat de camera te allen tijde aanstaat. Je microfoon kun je gebruiken als je een vraag wil stellen aan de docent.

Stress, overspannen en burn-out aanpakken
vanuit de 5 elementen

Van spanningen, stress en vermoeidheid tot uitgeblust en opgebrand. Een burn-out heb je niet van de ene op de andere dag. Waarschuwingssignalen zijn van oranje op rood gegaan. En dan merkt de een het aan zijn gedrag en springt regelmatig uit z'n vel, terwijl de ander slecht slaapt en zich niet meer kan concentreren op z'n werk. Stress ervaart ieder op z'n eigen manier en elke burn-out is anders. Bedenk daarbij dat een burn-out echt niet altijd alleen maar veroorzaakt wordt op het werk of door omgang met collega’s.

Wat gaan we doen

In deze nascholing bekijken we stress, overspannen raken en een burn-out vanuit de theorie van de 5 elementen. Vanuit deze theorie bekeken is de combinatie van fysieke en mentaal-emotionele klachten per element verschillend. Bij elk element herken je ook specifieke triggers die uiteindelijk kunnen leiden tot een burn-out. Triggers kunnen bijvoorbeeld ongunstige werkomstandigheden en persoonlijkheidsfactoren zijn. Zo krijgt bijvoorbeeld een persoon met een disbalans in het Houtelement eerder stress doordat plannen niet lukt en de deadline eraan komt.
Stapsgewijs bespreek ik casussen uit de praktijk met uiteenlopende pathologie. Zo vertaal je een anamnese naar een diagnose. En op basis daarvan stel je een behandelplan op voor fysieke en mentaal-emotionele klachten. Daarin is de puntkeuze afgestemd op de disbalans in dat specifieke element.
Kenmerkend voor deze nascholing is de heldere structuur en de praktische inhoud die zich direct leent voor toepassing in de praktijk. Je leert hoe je mensen met stress- en burn-out klachten begeleidt naar veerkracht en plezier in de dingen die ze doen. Door gebruik te maken van casuïstiek en interactieve werkvormen sluit de lesstof goed aan bij jouw werk als acupuncturist of shiatsu-therapeut.

De docent

Na het afronden van mijn studie aan Qing Bai en TCMA ben ik continu op zoek naar verdieping van mijn vak. Naast het starten van mijn eigen praktijk in 2011 ben ik daarom eerst 2 jaar bij Josef Müller gaan studeren in Zwitserland. Daar heb ik mij gespecialiseerd in de constitutionele meridiaantherapie en de psychosomatiek. Ik heb veel met Josef samengewerkt, o.a. als (praktijk)begeleidster van zijn colleges in Nederland.
Twee jaar later heb ik de opleiding Japanse Acupunctuur, Toyohari, in Amsterdam afgerond. Deze opleiding voegde een heel mooie techniek en andere kijk op pols voelen en puntlokalisatie toe aan mijn kennisgebied.
Naast acupunctuurtechnieken en stijlen heb ik mij ook verdiept in coachingsvaardigheden door een scholing positieve psychologie te volgen. In de afgelopen jaren ontwikkelde ik mijn eigen werkwijze die ik toepas in mijn praktijk in Leiden. Daar combineer ik meerdere acupunctuurstijlen met de coachingsvaardigheden vanuit de positieve psychologie. Mijn specialisatie is het behandelen van psychosomatische klachten.
Acupunctuur vind ik een prachtig vak en ik pak elke de gelegenheid aan om kennis over te dragen. Doceren is ook een vak. De basis heb ik geleerd op de Hogeschool. Maar voor een groep staan is niet alleen techniek. Oefening, creativiteit en inzicht zijn ook essentieel. Ik geef inmiddels ruim 15 jaar les en heb al vele colleges geschreven en gegeven.
Met liefde voor het vak en aandacht voor de oorsprong daarvan laat ik je graag het enorme potentieel aan mogelijkheden zien dat Chinese geneeskunde allemaal in zich heeft.