Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Shiatsu Therapeuten > Zhineng QiGong - 2023-2024
2023
-
2024

Zhineng QiGong - 2023-2024


start za 14 oktober 2023 - studiedagen: 18
Klik hier voor alle studiedagen
start wo 18 oktober 2023 - studiedagen: 18
Klik hier voor alle studiedagen
12:00-18:00 uur
Anne Hering en Floor Nelissen
Nederlands
€ 2.293,00
Zhong
Geen specifieke vooropleiding vereist
Uitgebreide syllabus
Certificaat

PLAATS IN WINKELWAGEN

Zhineng Qigong

1-jarige opleiding

Wereldwijd beoefenen miljoenen mensen van alle leeftijden Zhineng Qigong en dat aantal groeit nog dagelijks doordat steeds meer mensen de positieve gevolgen ervan ontdekken: Het lichaam met rustige bewegingen losmaken en ontspannen. De geest tot rust brengen. Vitaal en energiek in het leven staan. Dat zijn de effecten van Zhineng Qigong. Deze Chinese gezondheidsoefeningen kunnen door iedereen in korte tijd geleerd en beoefend worden.

De opleiding is zowel theoretisch als praktisch van opzet. Centraal binnen de opleiding tot Zhineng Qigongleraar staat het activeren van je lichaams-Qi met als doel lang, gezond en gelukkig in het leven te staan. Naast het ontwikkelen van de eigen vaardigheid en het aanleren van de oefeningen aan anderen wordt er aandacht besteed aan de theoretische onderbouwing van Zhineng Qigong.
 • Zhineng Qigong is door de Chinese overheid als de meest effectieve van de elf erkende Qigongvormen aangewezen.
 • Het docententeam heeft meer dan 15 jaar ervaring in het opleiden van Zhineng-Qigongdocenten.
 • Het team volgt jaarlijks meerdere workshops bij leraren uit het Huaxia Center van Dr. Pang Ming waardoor zij van de laatste ontwikkelingen op de hoogte zijn.
 • Er wordt gewerkt in een besloten groep, die op hetzelfde moment start en ook op hetzelfde moment eindigt.
De opleiding is een unieke kans om gestructureerd Level 1 aangeleerd te krijgen, inclusief de handvatten om daarin zelf te gaan doceren.

Wat is het verschil tussen Zhineng Qigong en andere Qigong-vormen?

 • De meeste traditionele Qigong-vormen zijn gesloten vormen, waar je het Qi-niveau gaat verhogen door je vooral op Jing (lichaam), Qi en Shen (geest) te concentreren. Zhineng Qigong is een open Qigong-vorm. Dat wil zeggen dat je meteen begint met het uitwisselen van interne en externe Qi. Je verbindt je met het grotere geheel, met het Qi-veld en verhoogt zo het Qi-niveau in het lichaam.
 • Bij Zhineng Qigong ligt de nadruk op dynamische oefeningen. In de traditionele Qigong staan statische vormen op de voorgrond. Dynamische vormen worden vaak als minder effectief beschouwd. Zhineng Qigong gaat ervan uit dat zowel in de dynamische als in de statische vormen lage en hoge niveaus te vinden zijn. Een reden om bij voorkeur de dynamische vormen te beoefenen is, onder andere, dat het vaak in het begin moeilijk is om rust en leegte in statische vormen te vinden.
  • Om een hoger niveau van rust te bereiken moet er voldoende Qi en bloed vrij in het lichaam circuleren. Elke blokkade kan de rust in de geest verstoren. Vandaar dat het in het begin belangrijk is om de blokkades uit het lichaam weg te werken en de Qi-stroom te activeren. Dynamische vormen kunnen de Qi-stroom snel en effectief verbeteren.
 • Het creatief benutten van de geest door eigen initiatief is belangrijk. Concentratie, focus en ‘single-mindness’ (doelbewustheid) zijn nodig. Bij andere vormen van Qigong wordt meer aandacht geschonken aan de complete leegte van de geest.
Het beoefenen van Zhineng Qigong in groepen is belangrijk, omdat het effect wordt versterkt als je gebruik maakt van het groepsqiveld. Een Zhineng Qigongleraar kan een Qi-veld voor kleine of grote groepen opbouwen, waarbij alle deelnemers in dat Qi-veld met elkaar verbonden zijn. Het effect van Zhineng Qigong wordt daardoor enorm vergroot. Bij traditionele Qigong-vormen wordt minder aandacht besteed aan het groepsqiveld.

Lesinhoud

Waarom zou je voor deze opleiding kiezen

 • Je wilt meer leren over de achtergronden van Qigong en Zhineng Qigong.
 • Je wilt je de basismethodes en theorieën van Zhineng Qigong eigen maken.
 • Je wilt je eigen gezondheidsniveau verbeteren.
 • Je wilt leren hoe je het aangeleerde doorgeeft aan jouw toekomstige studenten.
 • Je wilt ervaren wat de uitwisseling van lichaams- en Hunyuan Qi met je doet.
 • Je zoekt een omgeving met een veilig en betrouwbaar leerproces.
 • Je bent bereid om je persoonlijk te ontwikkelen.
De opleiding tot Zhineng-Qigongleraar duurt 1 schooljaar. Tijdens het schooljaar komen de studenten 18 keer bij elkaar om de lessen te volgen. In het basisjaar wordt Level 1 van Zhineng Qigong aangeleerd, verdiept en beoefend. De basisoefeningen zijn de Lift Chi up Pour Chi down Methode, de Three Centers Merge Methode, Wallsquats en de La Chi Methode.
Er is een uitgebreide manual over de basistheorie van Zhineng Qigong zodat de studenten niet alleen de oefeningen leren, maar ook de theorie achter de Zhineng Qigong ontdekken en zich eigen maken. De theoretische onderbouwing is even belangrijk als het goed uitvoeren van de meditatieve bewegingen.

Thuisstudie

praktijk
Tijdens deze studie werk je aan drie gongs. De eerste gong die je doet, is de Lift Chi Up Pour Chi Down Methode. Een Lift Chi Up Pour Chi Down oefening voor een beginnend student duurt ca. 20 minuten. Er zijn voldoende hulpmiddelen om je in het begin van de gong te ondersteunen. Na de gong van de Lift Chi Up Pour Chi Down Methode doe je tegelijkertijd de gongs van de Wallsquats en de Three Centers Merge Methode. Deze gongs zijn een goede combinatie. Je begint met het staan in de Three Centers Merge Methode en aansluitend voer je de Wallsquats uit. De Wallsquats worden rustig opgebouwd. Het werken aan de gongs betekent dat je gedurende de studie ca. 30 minuten per dag met de praktijk van de Zhineng Qigong bezig bent. De gongformulieren lever je aan het einde van de studie samen met het portfolio in.

theorie
Je bereidt de theorie voor de volgende les voor. De tijd die je er gemiddeld aan besteed is uiteraard per persoon verschillend. Wij schatten in dat een student hier gemiddeld 1 á 2 uur mee bezig is per les.

Praktische informatie

Studiemateriaal

Tijdens de lessen gebruik je een uitgebreide Nederlandstalige handleiding. Verder worden er verschillende digitale bestanden beschikbaar gesteld via het Studentenportaal waar je thuis mee aan de slag kan gaan. Een overzicht van de literatuurlijst met de verplichte en aanbevolen literatuur vind je op onze website: literatuurlijst.

Thuisopdrachten

Na de eerste helft en aan het einde van het studiejaar schrijf je een thuisopdracht. De eerste thuisopdracht gaat over de lesstof die je tot dan hebt behandeld. Het einde van het studiejaar sluit je af met een thuisopdracht dat gaat over de hele inhoud van de lesstof.
Mocht je onverhoopt de thuisopdracht niet halen of niet kunnen maken, dan is er een mogelijkheid tot herkansing. Daar zijn voor ons extra kosten aan verbonden in verband met organisatie en docent. Daarom brengen wij per herkansing € 93,- in rekening.

Praktijkexamen

Aan het einde van het basisjaar lever je de gongformulieren van de ‘Lift Chi up Pour Chi down’, de ‘Three Centers Merge’ en de ‘Squats’ in. Tijdens de lessen beoordelen we je eigen vaardigheid van de basisoefeningen.

Certificering

Bij voldoende resultaat van alle onderdelen, wordt het certificaat ‘Zhineng Qigong’ uitgereikt.

Vereiste vooropleiding

Geen specifieke vooropleidingseisen.

Vervolgstudie

Als je de basisopleiding hebt afgerond, kun je doorstromen naar het vervolgjaar Zhineng Qigong Level 2. Na het afronden van het basisjaar, kun je als Qigong leraar in de opleiding je eerste leerlingen begeleiden. In dit vervolgjaar gaan we dieper in op de methodes van Level 2 en leer je hoe je de oefeningen door kunt geven. Meer informatie over deze opleidingen vind je bij Zhineng Qigong Level 2.

STAP-budget

Met deze opleiding kom je in aanmerking voor een STAP-Budget van € 1.000,-! Dit is een vergoeding voor onderwijs van de overheid. Na inschrijven ontvang je een STAP-aanmeldbewijs waarmee je jouw STAP-Budget kunt aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Docenten

Alle docenten verbonden aan Academie Qing-Bai zijn vakbekwaam en didactisch geschoold. Elke docent heeft een eigen praktijk en geeft les vanuit deskundigheid en ervaring.
Anne Hering is Qigongleraar en Leefstijl- en Vitaliteitcoach. Zij beoefent sinds 1999 Zhineng Qigong en geeft sinds 2000 leiding aan haar eigen Zhigong instituut. Inmiddels heeft zij samen met het team van het Zhigong Instituut in Europa veel leraren gecertificeerd. Sinds september 2008 geeft zij de opleiding tot Zhineng Qigong leraar aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai. Ook heeft zij drie Qigong boeken geschreven (Kracht en rust uit het verre Oosten, Zhineng Qigong voor dagelijks gebruik en Zhineng Qigong – gids voor een gezonde, vitale en holistische leefstijl). Het grootste gedeelte van haar opleiding heeft ze in China genoten waar ze aan veel trainingen van leraren uit het Huaxia Centrum van dr. Pang Ming heeft deelgenomen. Door haar veelvoudige reizen naar China heeft ze een goed inzicht gekregen in het holistische systeem van de Chinese geneeskunde, waar Zhineng Qigong onderdeel van is. Het is haar missie om deze bijzondere bewegingsleer wijd te verspreiden, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren van de positieve effecten van Zhineng Qigong.
Floor Nelissen realiseerde zich al op jonge leeftijd, dat zij zich bezig wilde houden met de wezenlijke vragen van het leven. "Hoe kan ik het wonder dat het leven is ten volle ervaren?" "Hoe kan ik mijzelf, mijn denken, gevoel en mijn lichaam werkelijk leren kennen?" Floor heeft voor langere tijd in India en Nepal gereisd om meditatie en yoga te studeren en te beoefenen. Met haar man startte zij in 2002 het bedrijf 'Alles is Goed'. Daar werkt zij als massage- en bewegingstherapeut. Zij begeleidt mensen in het proces van leren en bewust worden van jezelf via het voelen van je lichaam. Zij is gespecialiseerd in het bieden van ruimte om ouders en kinderen onverdeelde aandacht voor elkaar te laten hebben en zo werkelijk contact met elkaar te kunnen laten maken. Sinds 2015 heeft Floor het Zhineng Qigong pad omarmd als een geweldige manier om meer over zichzelf en het leven te leren. Haar ervaring van twintig jaar als docent in combinatie met haar vermogen om individuele processen van deelnemers te begeleiden, gebruikt zij nu om deze liefde met anderen te kunnen delen. Zij geeft Zhineng Qigong lessen in Harderwijk en bij de Qing Bai Academie.

Online intro-avond

Voor de opleiding Zhineng Qigong hebben we een hybride intro-middag (fysiek en online) en een gratis online intro-avond.

Gratis online intro-avond

De Chinese geneeskunde is rijk door alle verschillende facetten wat het te bieden heeft. De bewegingsleer van Zhineng Qigong is daar een onderdeel van en we willen je graag kennis laten maken hiermee. Hierom hebben we een gratis online introductie-avond ingepland voor iedereen die interesse heeft in Zhineng Qigong.
Zou je dus graag een kijkje willen nemen in wat Zhineng Qigong is? Dan kun je je inschrijven voor deze gratis intro-avond op:
Beide online avonden vinden plaats van 19.30 uur t/m 20.45 uur.

Intro middag

Tijdens deze middag maak je kennis met Zhineng Qigong Level 1. Wij beoefenen een warming up en de Lift chi up Pour Chi down Methode. De Lift Chi up Pour Chi down Methode (LCUP) is de basisoefening van Zhineng Qigong. Bij de oefening wordt de energie in het lichaam opnieuw verdeeld. De energiebanen (meridianen) in het lichaam openen zich, waardoor de kwaliteit en kwantiteit van de interne Qi wordt verbeterd. De bewegingen van de LCUP zijn zacht, langzaam en eenvoudig.
De LCUP duurt ongeveer 20 minuten.

De LCUP is het fundament van Zhineng Qigong en is hiermee de belangrijkste oefening. Deze oefening kunnen we op verschillende niveaus beheersen. Met behulp van het filmmateriaal kun je na deze introductiemiddag doorgaan met het beoefenen van de Lift Chi up Pour Chi down Methode.
Beide middagen vinden plaats in Epe en via een livestream van 13.00 uur t/m 16.00 uur en is inclusief thee, koffie, water en poster met tekeningen van de Lift Chi up Pour Chi down Methode. Voor fysieke deelname zijn de kosten € 59,- en voor deelname via Zoom € 49,-.

Interesse? Klik op de datum voor meer informatie en inschrijven.