Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Stone Medicine deel 3 - het gebruik van stenen en mineralen volgens de TCM
ZA
15 FEB
2025

Stone Medicine deel 3 - het gebruik van stenen en mineralen volgens de TCM


za 15 februari 2025
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Jolanda Vaessen
Nederlands
€ 110,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong
TCM therapeut
Hand-out
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Stone Medicine deel 3

Bij traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt niet meteen gedacht aan het gebruik van edelstenen en mineralen. Toch is het gebruik hiervan niet onbekend binnen de TCM. De eerste naalden werden gemaakt van stenen zoals vuursteen, obsidiaan en opaal. Li Shizen (1368-1644) heeft in zijn werk het ‘Compendium of Materia Medicine’ de toepassing van maar liefst 355 edelstenen en mineralen beschreven. Enkele voorbeelden hiervan zijn het vermalen tot poeder om in te nemen, het poeder lokaal op de huid aanbrengen en het verwerken in elixers.

In de huidige kruidengeneeskunde wordt eveneens gebruikt gemaakt van diverse mineralen zoals Gips (shi gao), Talk (hua shi) en Calciet (han shui shi). Als we een acupunctuurbehandeling begeleiden met Guasha, wordt bij voorkeur een Jade steen (bao yü) gebruikt. Jade staat bekend als een steen die zuivert, beschermt en het emotioneel evenwicht bevordert.
Edelstenen en mineralen kunnen in het verlengde van een groot aantal Chinees geneeskundige behandelingen worden gebruikt doordat ze ondersteunen in de doorstroming van qi en xue. In de praktijk kun je ze onder andere inzetten voor het verminderen van diverse pijnklachten, het balanceren van hormonen, emoties kalmeren, verbinding te versterken tussen de meridianen en littekenbehandeling. Je gebruikt ze op de meridianen of direct op een acupunctuurpunt. De qi in de steen is vaak sterker dan de qi van een naald die in een fabriek is gemaakt, daardoor kun je dit goed samen gebruiken om een nog diepere beweging te krijgen van qi op bepaalde punten. De cliënt ervaart dan ook vaak een tintelend of zwaarder gevoel in het lichaam of bij het deel dat je behandelt. Ook sensaties van warmte of koude gevoel komen vaak voor tijdens behandelingen waarbij stenen ingezet worden. Daarbij kunnen stenen worden ingezet op acupunctuurpunten die je niet makkelijk prikt of kunt prikken (b.v. na een bestraling of operatie). Als je kinderen in je praktijk behandelt is een behandeling met stenen in de vorm van massage, legging of puntstimulatie een goede vervanging van naalden.

Wie kan deze bijscholing volgen?

Iedereen die deel I en deel II van Stone Medicine gevolgd heeft. Heb je dit niet, maar spreken de stenen die we vandaag behandelen en het onderwerp je aan, dan kun je deze bijscholing ook volgen en meedoen.
Kennis van meridianen, pols voelen en acupunctuurpunten is nodig.

Wat gaan we doen?

In deze derde bijscholing gaan we nog een aantal steengroepen bespreken die breed en snel inzetbaar zijn in de praktijk en zo de TCM behandeling die je geeft kunnen ondersteunen. De stenen die we in deze les bespreken en toevoegen hebben een specifieke werking op yu (Stagnaties). Denk hierbij aan stenen zoals de jaspis soorten (bi yu), heliotroop (chi dim shi) en de obsidiaan stenen (huo shan shi).

Deze stenen zijn goed te combineren met stenen die we bespraken in Stone Medicine I en Stone medicine II. Een aantal stenen van de voorgaande cursus komen opnieuw aan bod, maar met een verdieping in werking specifiek op yu (stagnatie van qi, xue, phlegm, Damp, emoties).

Yu (stagnatie/accumulatie) is iets wat we veel zien in de praktijk, zowel lichamelijk als emotioneel. Als je TCM diagnose goed is en je hebt kennis van stenen, dan kunnen stenen een hele goede aanvulling zijn om qi en xue weer in beweging te krijgen. Op deze manier kun je je behandeling verdiepen. Niet alleen om meer doorstroming te krijgen van qi en xue, maar ook van bijhorende emoties., Hierdoor kan sneller meer rust in lichaam en hoofd komen. Bij stagnatie van emoties moet je denken aan emoties die langdurig aanwezig zijn, onderdrukt zijn of overheersen.

Om yu patronen in beweging te krijgen kunnen we binnen Stone Medicine een drietal manieren onderscheiden waarop stenen ondersteunen en inzetbaar zijn.
  • Lokaal via meridiaan diagnose/palperen en meridiaan legging/massage (denk aan een behandeling van een litteken, Ashi punt of bijv. een pijnlijke opgezette knie)
  • Een steenlegging die specifiek bijvoorbeeld Gan qi yu behandelt.
  • Als een verdieping om een behandeling te ondersteunen, waarbij veel emoties spelen (denk aan angstgevoelens, veel dromen, piekeren of onrust)

Praktijk

Net als de voorgaande dagen, wordt dit ook een dag met veel praktijk waarin we samen aan de slag gaan.
Deze dag is meer verdiepend dan deel I en deel II. We zullen het praktijkgedeelte daarom zoveel mogelijk in stilte doen zodat we goed kunnen waarnemen/voelen wat er gebeurt in het lichaam.
Nadat een legging is afgelopen nemen we de tijd om te bespreken wat men ervaren heeft.