Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > De Tien Hemelse Stammen
ZA
29 MRT
2025

De Tien Hemelse Stammen


za 29 maart 2025
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Marjan Hoff
Nederlands
€ 110,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
Aardse Takken (minimaal één van de seizoenen)
Hand-out
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

De Tien Hemelse Stammen

De 60-jarige Chinese kalender geeft de jaren, maanden, dagen en (dubbel)uren weer met een combinatie van de Tien Hemelse Stammen en de Twaalf Aardse Takken. De combinatie Stammen-Takken is de traditionele weergave van de energetische patronen van de natuur. De symboliek van de Tien Hemelse Stammen en Twaalf Aardse Takken corresponderen met de Tien Organen en Twaalf Meridiaan-netwerken. Brengen ons meer bij de roots van het Chinese denken en geeft verdieping in het Chinese geneeskundige systeem.
De focus in deze bijscholing zijn de 10 Hemelse Stammen corresponderend met de Tien Organen. Het energetische patroon van het jaar volgens de Stam van het Jaar, laat de tendens zien welk element in het algemeen onder druk komt te staan, wat met name dat jaar aandacht nodig heeft om de harmonische relatie te bewaren. In de Huang Di Nei Jing Su Wen, hoofdstuk 66 - 74, staan de algemene symptomen correlerend met het energetische patroon van het jaar. De Stam van iemands geboortedag geeft meer inzicht in de individuele kosmische constitutie.

Doel van deze bijscholing

  • Symboliek van de Tien Hemelse Stammen
  • Correlatie Stam en de jaarlijkse Grote Beweging
  • Correspondentie Tien Hemelse Stammen met de Tien Organen
  • Onderlinge relaties Tien Hemelse Stammen
  • Energetisch patroon volgens Vijf Elementen
  • Correlatie met de Trigrammen
  • Voorhemelse ordening Trigrammen Fuzi
  • Nahemelse ordening Trigrammen King Wen
  • Praktische toepassing van de theorie
  • Actuele casus (uit de praktijk van studenten) met elkaar bespreken, diagnosticeren en behandelplan met de mogelijke puntcombinaties en/of kruidenformule.
Deze nascholing is een vervolg op de serie van vier lesdagen ‘Aardse Takken’ waarbij in elke les een seizoen met zijn Drie Aardse Takken wordt behandeld. Deze nascholing is geschikt voor TCM-therapeuten, acupuncturisten of studenten in hun afstudeerjaar indien reeds minimaal één lesdag ‘Aardse Takken’ is gevolgd.

De docente

Marjan Hoff is acupuncturist en herbalist en is daaraan voorafgaand werkzaam geweest als klinisch chemisch analiste. Interesse in de essentie van het menselijk leven en de plaats van gezondheid en ziekte daarin, vormt de rode draad in haar keuze van studies en opleidingen. Zij heeft de basisopleiding Acupunctuur afgerond bij de N.C.N te Hilversum (1993) en is op dat moment een acupunctuur praktijk gestart. In de daarop volgende jaren heeft zij vervolgstudies in diverse stromingen in de acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde gedaan. Zij volgde inspirerende lessen van Francois Ramakers, verdieping in Vijf Elementen, Japanse acupunctuur en Toyohari bij Stephen Birch en Junko Ida. Vervolgde haar weg met

Stammen en Takken acupunctuur bij Joan Duveen en Peter van Kervel en vervolgens bij ICEAM - Arnaud Versluys de studie Shanghan lun jinggui yao lue en advanced seminar wu yun liu qi door Tyler Rowe. Marjan is ook als docent verbonden aan Academie Qing-Bai in de basisopleidingen.