Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > De Tien Hemelse Stammen
ZA
29 MRT
2025

De Tien Hemelse Stammen


za 29 maart 2025
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Marjan Hoff
Nederlands
€ 110,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
Aardse Takken (minimaal één van de seizoenen)
Hand-out
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

De Tien Hemelse Stammen

In opdracht van de Gele Keizer (Huang Di) wordt in het oude China een kalender systeem ontwikkeld dat is gebaseerd op de waarneming van de beweging van sterren en planeten, de weersinvloeden en het natuurlijke cyclische aardse proces van groei en verval. De 60-jarige Chinese kalender die daaruit ontstaat geeft jaren, maanden, dagen en (dubbel)uren in een dag weer met de symboliek van een Hemelse Stam en een Aardse Tak. Er zijn Tien Hemelse Stammen en Twaalf Aardse takken waarmee zestig mogelijke combinaties gemaakt kunnen worden.

Iedere combinatie van een Stam en een Tak geeft zijn unieke energeLsche beweging weer van de natuur van dat jaar, die maand of die dag, met daarin specifieke variaties van het seizoen en het weer. Ook in de Chinese astrologie en geomancie spelen Stam - Tak combinaties een rol.

De Tien Hemelse Stammen en Twaalf Aardse Takken transformeren in wu yun liu qi (Vijf Bewegingen en Zes Qi) en manifesteren zich in de macrokosmische natuur met de Vijf Seizoenen en de Zes kosmologische Qi.
Dit alles en meer is te lezen in hoofdstuk 66 - 74 van de Huang Di Nei Jing Su Wen.

De Tien Hemelse Stammen corresponderen met wuxing en zangfu. Het energetische patroon van Stam - Tak van het jaar laat zien welke van de Vijf Fasen gedurende het hele jaar een dominante invloed uitoefent. Vanuit de klinische praktijk beredeneerd wat met name dat jaar aandacht nodig heeft om de onderlinge harmonische relatie tussen de Vijf Fasen te bewaren. In de Huang Di Nei Jing Su Wen, hoofdstuk 66 - 74 wordt de algemene verwachting weergegeven van de verstoringen die resoneren met het energetische patroon van het jaar.
Door deze bijscholing krijg je meer inzicht in de wezenlijke natuur van de Organen en hun onderlinge relaties.

Doel van deze bijscholing

  • Symboliek van de Tien Hemelse Stammen
  • Correlatie Stam en de jaarlijkse Grote Beweging
  • Correspondentie Tien Hemelse Stammen met de Tien Organen
  • Onderlinge relaties Tien Hemelse Stammen
  • Energetisch patroon volgens Vijf Elementen
  • Correlatie met de Trigrammen
  • Voorhemelse ordening Trigrammen Fuzi
  • Nahemelse ordening Trigrammen King Wen

Praktische toepassing van de theorie

  • Actuele casus (uit de praktijk van studenten) met elkaar bespreken, diagnosticeren en behandelplan met de mogelijke puntcombinaties en/of kruidenformule.
Deze nascholing is een vervolg op de serie van vier lesdagen ‘Aardse Takken’ waarbij in elke les een seizoen met zijn Drie Aardse Takken wordt behandeld. Deze nascholing is geschikt voor TCM-therapeuten, acupuncturisten of studenten in hun afstudeerjaar indien reeds minimaal één lesdag ‘Aardse Takken’ is gevolgd.

De docente

Marjan Hoff is acupuncturist en herbalist en is daaraan voorafgaand werkzaam geweest als klinisch chemisch analiste. Interesse in de essentie van het menselijk leven en de plaats van gezondheid en ziekte daarin, vormt de rode draad in haar keuze van studies en opleidingen. Zij heeft de basisopleiding Acupunctuur afgerond bij de N.C.N te Hilversum (1993) en is op dat moment een acupunctuur praktijk gestart. In de daarop volgende jaren heeft zij vervolgstudies in diverse stromingen in de acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde gedaan. Zij volgde inspirerende lessen van Francois Ramakers, verdieping in Vijf Elementen, Japanse acupunctuur en Toyohari bij Stephen Birch en Junko Ida. Vervolgde haar weg met

Stammen en Takken acupunctuur bij Joan Duveen en Peter van Kervel en vervolgens bij ICEAM - Arnaud Versluys de studie Shanghan lun jinggui yao lue en advanced seminar wu yun liu qi door Tyler Rowe. Marjan is ook als docent verbonden aan Academie Qing-Bai in de basisopleidingen.