Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Aardse takken en de 3 Zomer maanden
ZA
17 MEI
2025

Aardse takken en de 3 Zomer maanden


za 17 mei 2025
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Marjan Hoff
Nederlands
€ 110,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
TCM-therapeuten, acupuncturisten of studenten in afstudeerjaar
Hand-out
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Aardse takken en de 3 Zomer maanden

In opdracht van de Gele Keizer (Huang Di) wordt in het oude China een kalender systeem ontwikkeld dat is gebaseerd op de waarneming van de beweging van sterren en planeten, de weersinvloeden en het natuurlijke cyclische aardse proces van groei en verval. De 60-jarige Chinese kalender die daaruit ontstaat geeft jaren, maanden, dagen en (dubbel) uren in een dag weer met de symboliek van een Hemelse Stam en een Aardse Tak. Er zijn Tien Hemelse Stammen en Twaalf Aardse takken waarmee zestig mogelijke combinaties gemaakt kunnen worden.

Iedere combinatie van een Stam en een Tak geeft zijn unieke energetische beweging weer van de natuur van dat jaar, die maand of die dag, met daarin specifieke variaties van het seizoen en het weer. Ook in de Chinese astrologie en geomancie spelen Stam - Tak combinaties een rol.

De Tien Hemelse Stammen en Twaalf Aardse Takken transformeren in wu yun liu qi (Vijf Bewegingen en Zes Qi) en manifesteren zich in de macrokosmische natuur met de Vijf Seizoenen en de Zes kosmologische Qi. Dit alles en meer is te lezen in hoofdstuk 66 - 74 van de Huang Di Nei Jing Su Wen.

De Twaalf Aardse Takken corresponderen met de Twaalf maanden van het jaar en met de Vier seizoenen. Door de lens van de Twaalf Aardse Takken kijken we naar de macrokosmische natuur van de Twaalf maanden van het jaar en die resoneren met de microkosmische natuur van de Twaalf Meridianen. Door deze bijscholing krijg je meer inzicht in de wezenlijke natuur van de meridianen en hun onderlinge relaties.

Doel van deze nascholing

Begrip van de symboliek van de Twaalf Aardse Takken en de correlatie met:
  • Het energetische patroon van corresponderend seizoen
  • Het energetische patroon van corresponderende maand van het jaar
  • De structuur van het Tidal Hexagram
  • Het teken van de Twaalf Dierenriem
  • Het energetische patroon van de corresponderende Meridiaan
  • De onderlinge relaties en dynamiek in het Meridiaan netwerk
  • Hemel- Aarde -Mens concept
  • Yin/yang - wuxing

Praktische toepassing van de theorie

  • Actuele casus (uit de praktijk van studenten) met elkaar bespreken, diagnosticeren en behandelplan met de mogelijke puntcombinaties en/of kruidenformule.

De docent

Marjan Hoff is acupuncturist en herbalist en is daaraan voorafgaand werkzaam geweest als klinisch chemisch analiste. Interesse in de essentie van het menselijk leven en de plaats van gezondheid en ziekte daarin, vormt de rode draad in haar keuze van studies en opleidingen.
Zij heeft de basisopleiding Acupunctuur afgerond bij de N.C.N te Hilversum (1993) en is op dat moment een acupunctuur praktijk gestart. In de daarop volgende jaren heeft zij vervolgstudies in diverse stromingen in de acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde gedaan. Zij volgde inspirerende lessen van Francois Ramakers, verdieping in 5 Elementen, Japanse acupunctuur en Toyohari bij Stephen Birch en Junko Ida. Vervolgde haar weg met Stammen en Takken acupunctuur bij Joan Duveen en Peter van Kervel en vervolgens een studie Shanghan lun jinggui yao lue bij Arnaud Versluys (ICEAM).
Marjan is ook als docent verbonden aan Academie Qing-Bai in de basisopleidingen.

Serie Aardse Takken en de seizoenen

Deze nascholing maakt deel uit van een serie van Vier lesdagen die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gevolgd. Tijdens elke lesdag wordt één seizoen met zijn Drie Takken behandeld. Deze nascholing is geschikt voor TCM-therapeuten, acupuncturisten of studenten in hun afstudeerjaar.