Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Effectief functionele klachten behandelen met Acupunctuur deel 1 - Meridiaan Conversie (Yi Jing)
ZA
1 JUN
2024 & ...

Effectief functionele klachten behandelen met Acupunctuur deel 1 - Meridiaan Conversie (Yi Jing)


za 1 juni 2024 en zo 2 juni 2024
za 1 juni 2024 en zo 2 juni 2024
12:00-18:00 uur
Kris Oosting
Nederlands
€ 280,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (12 NAP - Cat. 1)
Effectief Pijn Behandelen met Acupunctuur deel 3
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

De Yi Jing als blauwdruk van gezondheid

Voor wie is deze bijscholing

Deze bijscholing is voor acupuncturisten die cliënten met een scala aan (complexe) functionele klachten ontvangen en deze effectief en gebalanceerd willen behandelen met snel merkbaar resultaat. Met functionele klachten worden geen pijnklachten bedoeld. Deze worden behandeld in de bijscholing Effectief Pijn Behandelen met Acupunctuur. Functionele klachten zijn bijvoorbeeld insomnia, moeheid, depressie, overgangsklachten, maag- en darmklachten, hormonale klachten, emotionele klachten, etc. met de bijbehorende patronen zoals bijvoorbeeld Lever Qi stagnatie, Lever Bloed deficiëntie, Milt Qi deficiëntie, Nier Yin deficiëntie, etc. Dit is een ‘advanced level’ bijscholing en kennis van Global Balance uit de bijscholing Effectief Pijn Behandelen met Acupunctuur deel III is essentieel.

Wat kun je na deze bijscholing

Na het volgen van deze bijscholing kun je complexe functionele klachten effectief en gebalanceerd behandelen met acupunctuur op een cliëntvriendelijke wijze. Je leert een methodische aanpak. Hierdoor kun je bij iedere klacht zelf bepalen hoe effectief te behandelen. Na deze bijscholing kun je dan ook direct functionele klachten behandelen met de Yi Jing acupunctuurstijl en de Balans Methode meridiaan conversie van dr. R. Tan. Uiteraard kun je ook patronen van disharmonie behandelen los van welke klacht dan ook. Bijvoorbeeld een Lever Qi stagnatie is een patroon van disharmonie, echter kan zich uiten als verschillende klachten.

Waarom deze bijscholing

Om de resultaten van acupunctuurbehandelingen naar een hoger niveau te tillen. Vaak zijn acupunctuurbehandelingen niet optimaal gebalanceerd in termen van yin-yang of meridianen. Voor voorspoedig herstel van de cliënt is het essentieel dat een voor die cliënt passende, en gebalanceerde, behandeling wordt uitgevoerd. Deze bijscholing voorziet in die behoefte.

De docent behandelt dagelijks cliënten met de in deze bijscholing aangeboden methoden en bereikt daar goede resultaten mee die hij graag wil delen.

Opzet van de bijscholing

Om deze lesstof nauw aan te laten sluiten bij je dagelijks werk als acupuncturist, zal de docent, middels casuïstiek en interactieve onderwijsvormen, ingaan op de praktische toepassingsmogelijkheden van de besproken methoden. Er wordt in kleine groepjes gewerkt om de stof tastbaar en toepasbaar te maken. Hierdoor kun je er direct in je eigen praktijk mee aan de slag. Deze bijscholing onderscheidt zich door zijn rijkdom aan praktijkvoorbeelden en een uitgebreide syllabus.

Tijdens deze bijscholing leer je een duidelijk stappenplan van de Yi Jing balansmethode volgens dr. Chen Chao en de meridiaan conversie van de Balans Methode van dr. R. Tan die je direct in de praktijk kunt gebruiken. Het is iedere keer weer fijn om te beleven hoe effectief deze methoden zijn. Dit verhoogd voor de acupuncturist zijn/haar plezier in het vak en voor de cliënt het vertrouwen in acupunctuur.

Programma

De Yi Jing (I Ching) is een van de belangrijkste boeken voor een acupuncturist (en TCM-therapeut). De Huang Di Nei Jing (Boek van de Gele Keizer) is mede op de Yi Jing gebaseerd. Verschillende vooraanstaande artsen, zoals Sun Simiao, waren er duidelijk over: “Wanneer je een goede arts wenst te worden, dien je de Yi Jing te bestuderen.” Hiermee bedoelden ze natuurlijk niet het voorspellend aspect van de Yi Jing. Wat ze wel bedoelden zijn de metafysische theorieën die de bewegingen en veranderingen van het universum beschrijven en dus de bewegingen en veranderingen in de mens. Een bekend gezegde binnen de TCM is: “Een mens is een universum op zich.”
Tijdens deze bijscholing wordt de complexe theorie inzichtelijk en praktisch toepasbaar gemaakt voor je dagelijkse praktijkvoering.

In deze bijscholing komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
 • Wat de Yi Jing is in de Balans Methode Acupunctuur context.
 • Van Qi via Yin-Yang naar de voorhemelse Ba Gua en de nahemelse Ba Gua.
 • De 10 hemelse stammen en 12 aardse takken in de Balans Methode Acupunctuur context.
 • De opbouw van en balans in de Ba Gua.
 • Yin-yang balans tussen de trigrammen in de Ba Gua.
 • Het toewijzen van meridianen aan trigrammen in de Ba Gua.
 • Integratie van de 8 trigrammen en de Wu Xing (Vijf Fasen).
 • Relevante passages uit de Huang Di Nei Jing en Nan Jing – de bron.
 • De Yi Jing toepassing van de vijf Shu-punten.
 • De hexagrammen voor medische toepassingen.
 • Balanceren d.m.v. de trigrammen en hun lijnen.
 • Balanceren d.m.v. de hexagrammen – a.h.w. synchroniseren met het universum.
 • De 12 Global Balance structuren met hun meridiaan conversie en punten.
 • Duidelijk stappenplan: anamnese – TCM-diagnose – behandelstrategie – behandeling.
 • Notatiewijze voor je cliëntdossier.
 • Schema’s en overzichten.
 • Vragen van deelnemers.
 • En natuurlijk praktijkcasussen.

De Docent

Kris Oosting heeft sinds 2003 een praktijk in acupunctuur en Chinese fytotherapie. Hij heeft de succesvolle acupunctuur pijnkliniek opgezet waar volledig wordt gewerkt volgens Balans Methode Acupunctuur. Nadat hij de lessen bij dr. Tan heeft gevolgd, past hij de Tan Balance Method iedere dag met succes en veel plezier toe in de praktijk. Via onderzoek, praktijk en stages in China heeft hij zijn ervaring opgebouwd en deelt dat graag via zijn bijscholingen.

In oktober 2020 heeft Kris zijn eerste boek gepubliceerd met titel Balance Method Acupuncture for the Treatment of Pain and Discomfort.
In oktober 2021 is zijn tweede boek gepubliceerd met titel Balance Method Acupuncture for the Treatment of Pain and Discomfort - Volume 2.
Zijn boeken worden in 23 landen verkocht en het derde en vierde boek worden gepubliceerd in 2024.

Van 2006-2021 was hij hoofddocent van de opleiding Chinese Kruidentherapie bij Academie Qing-Bai.
Kris is vice-voorzitter van de NEN-ISO normcommissie m.b.t. het opstellen van kwaliteitsnormen voor TCM. Van 2010 tot heden is hij de vertegenwoordiger van Academie Qing-Bai in deze normcommissie. Voor hem is de professionalisering van het vakgebied TCM essentieel.

Sinds 2005 volgt Kris studies in de TCM-klassieken, zoals de Huang Di Nei Jing Suwen en Lingshu, de Nan Jing, Sun Simiao, Shang Han Lun en Jin Gui Yao Lüe.
In 2010 heeft hij bij de Shandong TCM Universiteit in Jinan (China) een 2-jarige opleiding Shang Han Lun en Jin Gui Yao Lüe met succes afgerond.
Net als andere docenten bij Academie Qing-Bai heeft Kris de basisopleiding HBO docent gevolgd bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, welke een didactische verantwoorde cursus verzekert.