Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > De Kunst van het Prikken deel 2 - Jing Luo, Mai en Xue historie betekenis en klinisch gebruik
ZO
6 APR
2025

De Kunst van het Prikken deel 2 - Jing Luo, Mai en Xue historie betekenis en klinisch gebruik


zo 6 april 2025
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
11:00-18:00 uur
Felix de Haas
Nederlands
€ 120,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (7 NAP - Cat. 1)
Acupuncturist of in afstudeerjaar
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

De Kunst van het Prikken deel 2
Jing Luo, Mai en Xue historie
betekenis en klinisch gebruik

Inhoud

Deze workshop kan gezien worden als een vervolg en verdieping van de workshop de Kunst van het Prikken. Waar we in de voorgaande workshop hebben ingezoomd op het eerste hoofdstuk van de Ling Shu en op de details van het vinden van de meridianen en levende punten en het prikken als wel het direct engageren met de qi, gaan we in deze workshop dieper op deze materie in. Tevens zal er wederom veel aandacht zijn voor praktijk en de techniek van het prikken.
Deze dag zal een reis zijn door de historie en betekenis van de Jing Luo, Mai, Jing Bie en de xue (acupunctuur-punten). We zullen eerst kijken naar hoe ideeën rond de Jing Luo en Mai ontstaan zijn in de vroege geschiedenis van de Chinese Geneeskunde. We kijken naar opgegraven teksten zoals de Mawangdui als wel naar overgeleverde teksten als de Huang Di Neijing en Nan Jing. We zullen zien dat in eerste instantie er geen punten op de kanalen waren, maar dat deze pas later ontwikkeld zijn. Ook is het prikken van punten pas in de Han dynastie ontwikkeld.

We zullen ook zien dat ideeën over de Luo vaten wel initieel reeds in de Han dynastie ontwikkeld zijn, maar pas veel later verder ontwikkeld zijn. Ook de Ba Mai, hoewel ze wel genoemd worden in de klassieke teksten, zijn pas veel later uitgewerkt. Punten en de rol die punten spelen zijn ook altijd in ontwikkeling geweest. Het toeschrijven van acties aan punten zoals we in de huidige TCM doen, zijn ook meer recent. Oudere modellen gaan eerder uit van de acties die zij hebben door de relatie die punten hebben met de vijf fasen of de positie op de meridiaan (Transport, Xi cleft, Collateraal, Bron, Front Mu en Back Shu punten, Hui Meeting en Confluentie punten etc.).

We zullen stilstaan bij deze ontwikkelingen en zien wat voor belang het heeft in de klinische praktijk. Natuurlijk is dit een heel groot gebied en kunnen we in één dag enkel op de grote lijnen ingaan als wel belangrijke details. Maar een beter begrip van de historie en ontwikkeling van ideeën rond deze structuren kan ons wel helpen effectiever te zijn in onze kliniek, als acupuncturisten werken we per slot van rekening dagelijks met de Jing, Luo en Mai en de acupunctuur punten.

Praktijk en theorie

Naast de historie en een beschouwing van de ontwikkelde concepten en de klinische waarde ervan, zal deze workshop ook een praktisch deel hebben waarin we technieken behandelen die ons kunnen helpen met het voelen van kanalen en punten. Studenten zulken kennismaken met technieken als Channel Listening en Qi Signal Assessment, palpatoire technieken ontwikkeld door Dan Bensky and Charles Chace, die je in staat stellen de kanalen en hun conditie te voelen, als wel de actieve punten te voelen.

Door deze technieken zal je ook beter in staat zijn effectief te prikken en betere klinische resultaten te bereiken. Je zult leren met minder naalden meer te kunnen bereiken.

Gezien er naast theoretische onderbouwing ook een praktijkgericht onderdeel is, zullen er tafelassistenten zijn die de deelnemers begeleiden.

Voor wie

Deze workshop is in principe gericht op afgestudeerde acupuncturisten, maar ook open voor studenten acupunctuur 2e jaar. Hoewel het een voordeel is om aan de voorgaande workshop van de kunst van het prikken deelgenomen te hebben, is dat geen voorwaarde.

Tijdens deze bijscholing leer je

  • Historie van de ontwikkeling van de Jing Luo, Mai en Jing Bie
  • Ontwikkeling van de acupunctuur punten
  • Betekenis van acupunctuur punten, groepering, benaming, toegeschreven functie/acties
  • Hoe kan je de kanalen voelen
  • Hoe kan je de conditie van de kanalen voelen (fysiologisch versus pathologisch)
  • Hoe kan je levende acupunctuur punten voelen
  • Hoe kan je bepalen welk acupunctuur punt op dit moment actief is
  • Hoe kan je effectiever prikken

Docent

Felix de Haas heeft Chinese Geneeskunde gestudeerd en beoefend over de laatste 40 jaar. Daarnaast heeft hij zich verdiept in de historie van de Chinese Geneeskunde en de onderliggende Chinese filosofie . Tevens heeft hij zich over deze periode verdiept in de Interne Cultivatie systemen die invloed hebben gehad op de Chinese Geneeskunde zoals de Interne Alchemie.
Hij heeft gestudeerd onder verschillende vooraanstaande leraren in de Oost Aziatische Geneeskunde als François Ramakers, Bob Flaws, Stephen Birch, Yanagista Sensei, Takai Sensei, Dan Bensky, Charles Chace en Volker Scheid.
Hij geeft de laatste 8 jaar les in Engaging Vitality, een benadering tot acupunctuur ontwikkeld door Charles Chace en Dan Bensky. Ook geeft hij postgraduate workshops die dieper ingaan op verschillende aspecten van de Chinese geneeskunde, de historie en de filosofie.
Hij heeft een praktijk in Haarlem en in Voorburg.