Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Ming Men en Ministerieel Vuur
ZO
13 OKT
2024

Ming Men en Ministerieel Vuur


zo 13 oktober 2024
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
11:00-18:00 uur
Felix de Haas
Nederlands
€ 120,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (7 NAP - Cat. 1)
Acupuncturisten en herbalisten of in afstudeerjaar
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Ming Men en Ministerieel Vuur

Ming Men en Ministerieel Vuur behoren tot een van de moeilijkste en mogelijk minst goed begrepen concepten in de Chinese Geneeskunde. Hoewel ze genoemd worden in de Klassieken, zijn deze concepten pas minimaal 1000 jaar later verder ontwikkeld en uitgewerkt. Pas vanaf de Song dynastie en met name in de Yuan en Ming dynastie, komen deze begrippen tot volle wasdom. We zien in deze periode ook de invloed van ideeën die ontleend zijn aan de Taoïstische interne alchemie. Ook hebben mogelijk ideeën uit India die via het Boeddhisme zijn meegekomen een invloed gehad op de ontwikkeling van ideeën rond soeverein en ministerieel vuur. Tevens hebben Neo Confucianistische ideeën in de latere imperiale periode een invloed gehad op het denken.

In deze workshop zal dieper ingegaan worden op de historie van dit denken en de klinische implicaties. We zullen kijken naar ideeën die ontwikkeld zijn door grote artsen als, Liu Wansu, Li Gao, Zhu Danxie, Zhang Jiebin en Zhao Xianke, alswel meer recente artsen als Qin Bowei. We zullen kijken naar de klinische betekenis, diagnose en behandelingsstrategieën.

Ook zal ingegaan worden op de relatie tussen ministerieel vuur, de wei qi en de vloeistoffen. We zullen kijken naar de fysiologie van Ming Men en ministerieel vuur als wel de pathologie.

Voor wie

Deze dag geldt als een introductie in deze complexe materie. Hij staat open voor afgestudeerde acupuncturisten of herbalisten. Studenten in het laatste jaar zijn ook welkom, maar dienen er rekening mee te houden dat dit in principe een klas is voor gevorderden. Dit is een workshop die theoretisch georiënteerd is, hoewel we ook naar diagnostische technieken in de klinische praktijk zullen kijken.

Tijdens deze bijscholing leer je

  • Ming Men, Soeverein en Ministerieel Vuur in de klassieke teksten
  • De ontwikkeling van deze concepten in de geschiedenis van de Chinese Geneeskunde
  • Fysiologie van Ming Men en Ministerieel Vuur
  • De relatie tussen Ministerieel Vuur, Wei Qi en de Vloeistoffen
  • Pathologie van Ming Men en Ministerieel Vuur
  • Diagnostiek van pathologieën van Ming Men en Ministerieel Vuur
  • Behandelingsstrategieën van pathologieën van Ming Men en Ministerieel Vuur

Docent

Felix de Haas heeft Chinese Geneeskunde gestudeerd en beoefend over de laatste 40 jaar. Daarnaast heeft hij zich verdiept in de historie van de Chinese Geneeskunde en de onderliggende Chinese filosofie . Tevens heeft hij zich over deze periode verdiept in de Interne Cultivatie systemen die invloed hebben gehad op de Chinese Geneeskunde zoals de Interne Alchemie.
Hij heeft gestudeerd onder verschillende vooraanstaande leraren in de Oost Aziatische Geneeskunde als François Ramakers, Bob Flaws, Stephen Birch, Yanagista Sensei, Dan Bensky, Charles Chace en Volker Scheid.
Hij geeft de laatste 8 jaar les in Engaging Vitality, een benadering tot acupunctuur ontwikkeld door Charles Chace en Dan Bensky. Ook geeft hij postgraduate workshops die dieper ingaan op verschillende aspecten van de Chinese geneeskunde, de historie en de filosofie. Hij heeft een praktijk in Haarlem en in Voorburg.