Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Aardse takken en de 3 Winter maanden
VR
17 NOV
2023 & ...

Aardse takken en de 3 Winter maanden


vr 17 november 2023
vr 17 november 2023
12:00-18:00 uur
Marjan Hoff
Nederlands
€ 110,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
TCM-therapeuten, acupuncturisten of studenten in afstudeerjaar
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN
Deze nascholing maakt deel uit van een serie van 4 lesdagen die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gevolgd. Tijdens elke lesdag wordt 1 seizoen met zijn 3 Takken behandeld. Deze nascholing is geschikt voor TCM-therapeuten, acupuncturisten of studenten in hun afstudeerjaar.
  • Aardse takken en de 3 Lente maanden - Vrijdag 24 februari 2023
  • Aardse takken en de 3 Zomer maanden - Vrijdag 26 mei 2023
  • Aardse takken en de 3 Herfst maanden - Vrijdag 1 september 2023
  • Aardse takken en de 3 Winter maanden - Vrijdag 17 november 2023

Aardse takken en de 3 Winter maanden

Klimatologische omstandigheden, de stand van de hemellichamen en de verschillende energieën van de seizoenen hebben allemaal invloed op ons welzijn. De Chinese zonne-maankalender laat de energetische patronen van de natuur zien, gerelateerd aan de bewegingen van zon, maan en de andere hemellichamen en de eenheid van macrokosmos en microkosmos.

In deze kalender worden jaar, maand, dag en uur aangeduid met een combinatie van een Hemelse Stam en een Aardse Tak.
De 10 Hemelse Stammen en 12 Aardse Takken voeren terug op wu yun liu qi (5 Bewegingen en 6 Qi), het model om energetische patronen in de natuur weer te geven, zoals beschreven in hoofdstuk 66 - 74 in de Huang Di Nei Jing Su Wen.
In deze bijscholing ligt de focus op de symboliek van de 12 Aardse Takken en de resonanties met de 12 maanden, de 12 Chinese dubbeluren, de 12 Meridianen, 12 Tidal hexagrammen en het 12 Dierenriemsysteem. In relatie daarmee gaan we kijken naar diverse behandelmogelijkheden bij seizoen gerelateerde klachten.

Doel van deze nascholing

  • De symboliek van de 12 Takken en de resonanties met de 12 maanden, 12 Chinese dubbeluren, 12 Meridiaan systeem, 12 Tidal hexagrammen, 12 Dierenriemsysteem.
  • Inkleuring van het Meridiaan systeem volgens de 12 Takken.
  • Weten welke meridianen in een bepaalde maand van het seizoen ‘open’ zijn
  • Behandelmogelijkheden bij seizoensgerelateerde klachten.

Voorwaarden digitale live les

Om ervoor te zorgen dat de digitale les didactisch verantwoord blijft, is het van belang om een camera en microfoon te gebruiken. Het is daarom en voor je aanwezigheidsregistratie van belang dat de camera te allen tijde aanstaat. Je microfoon kun je gebruiken als je een vraag wil stellen aan de docent.

De docent

Marjan Hoff is acupuncturist en herbalist en is daaraan voorafgaand werkzaam geweest als klinisch chemisch analiste. Interesse in de essentie van het menselijk leven en de plaats van gezondheid en ziekte daarin, vormt de rode draad in haar keuze van studies en opleidingen.
Zij heeft de basisopleiding Acupunctuur afgerond bij de N.C.N te Hilversum (1993) en is op dat moment een acupunctuur praktijk gestart. In de daarop volgende jaren heeft zij vervolgstudies in diverse stromingen in de acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde gedaan. Zij volgde inspirerende lessen van Francois Ramakers, verdieping in 5 Elementen, Japanse acupunctuur en Toyohari bij Stephen Birch en Junko Ida. Vervolgde haar weg met Stammen en Takken acupunctuur bij Joan Duveen en Peter van Kervel en vervolgens een studie Shanghan lun jinggui yao lue bij Arnaud Versluys (ICEAM).
Marjan is ook als docent verbonden aan Academie Qing-Bai in de basisopleidingen.