Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Ba Duan Jin - 8 brokaten
ZO
29 AUG
2021

Ba Duan Jin - 8 brokaten


zo 29 augustus 2021
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Jolinda van Hoogdalem
Nederlands
€ 105,00
LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 3)
TCM therapeut of in afstudeerjaar
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Ba Duan Jin
Acht brokaat-oefeningen voor een robuust immuunsysteem

Qigong is een uitgebreid systeem om gezondheid te cultiveren. Er zijn daarvoor verschillende series met oefeningen met elk zo hun eigen accent. De Ba Duan Jin (acht brokaatoefeningen) is gericht op het ontwikkelen van een sterk immuunsysteem om seizoenziektes te voorkomen of makkelijker te overwinnen. In augustus werd deze serie oefeningen in The American Journal of Geriatric Psychiatry aanbevolen om luchtweginfecties (waaronder Covid-19) bij ouderen te voorkomen. Het zou ook een rol kunnen spelen bij het weer herstellen na een infectie. Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig beoefenen van onder andere Ba Duan Jin leidt tot minder stress, het reguleren van emoties, het versterken van de luchtwegfunctie en tot een verbeterd immuunsysteem.
Deze qigong is (net als alle andere qigong series) geworteld in de gezondheidsfilosofie van de Chinese Geneeskunde. De oefeningen gaan uit van de principes van yin en yang, zijn gericht op het openen en strekken van meridianen waardoor qi en xue vrij kunnen stromen. Het doel is de organen te versterken.

Wat ga je leren

De Ba Duan Jin is een van de oudste qigongseries, stammend uit de Song dynastie, zo’n 800 jaar geleden. In de loop van de tijd zijn er verschillende aanpassingen gedaan en ontwikkelde zich naast een staande reeks ook een zittende reeks. In deze bijscholing leer je zowel de staande als de zittende reeks. Er wordt stilgestaan bij welke meridianen je opent met de oefeningen en welke organen je voedt. Ook wordt er ingegaan op de plek van deze serie binnen de Chinese Geneeskunde en binnen de verschillende qigongsystemen. Inzicht in hoe de Ba Duan Jin werkt op ons fysiek en energetisch lichaam, zal je ook helpen andere qigongseries beter te begrijpen.

De docent

Jolinda van Hoogdalem is acupuncturist en tuina therapeut met een eigen taiji, qigong en meditatie school in Utrecht (Centrum Well). Ze beoefent ruim 25 jaar taiji, qigong en zenmeditatie. Vanuit die disciplines is haar interesse in acupunctuur en massage ontstaan. In haar lessen taiji en qigong integreert ze het gedachtegoed van de Chinese Geneeskunde. De leidraad voor haar activiteiten is yangsheng, de traditie waarin het cultiveren van gezond en lang leven centraal staat. Naast qigongbijscholingen verzorgt zij ook bijscholingen over slaap en moxa bij Qing-Bai.