Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Shiatsu Therapeuten > Japanse behandeltechnieken voor shiatsu therapeuten
ZO
11 SEP
2022 & ...

Japanse behandeltechnieken voor shiatsu therapeuten


start zo 11 september 2022 - studiedagen: 10
Klik hier voor alle studiedagen
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Barbara Dudman
Nederlands
€ 1.300,00
LVNT, NVST, NWP, SVN, VBAG, Zhong (70 NAP - Cat. 1)
Afgestudeerd Shiatsu therapeut
Syllabus
Certificaat

PLAATS IN WINKELWAGEN

Japanse behandeltechnieken

Voor wie

Deze opleiding is bedoeld voor acupuncturisten en Shiatsu therapeuten, die hun technieken willen aanvullen met Japanse behandeltechnieken. Tijdens deze opleiding maken zij kennis met verschillende visies vanuit de Japanse geneeskunde op een verstoorde balans. Hierbij wordt de westerse geneeskundige visie geïntegreerd.

Inleiding

Naast pols- en tongdiagnose wordt er vooral gewerkt met de buikdiagnose, de Haradiagnose. Deze typische Japanse diagnostiekvorm zorgt dat je onmiddellijk het resultaat van je naaldzetting kan controleren. De patiënt voelt pijnlijke zones oplossen, waardoor deze actief betrokken is bij de behandeling. Deze betrokkenheid zorgt er ook voor dat de patiënt, meestal verbaast, maar overtuigd is van de snelle werking van Qi. Er wordt gewerkt met korte naalden van 15x 0.16mm. Deze worden ingebracht met een tube. Puntcombinaties en puntlokalisatie komen vanuit verschillende stijlen Japanse acupunctuur.

Lesinhoud

Elke studiedag bestaat uit de theoretische achtergrond van diagnostiek, pathologie en behandelingstechnieken. Daarnaast wordt veel tijd besteed aan praktisch oefenen. Elke studiedag begint met een evaluatie van de in de vorige lesdag behandelde technieken. We eindigen elke studiedag met een strategisch behandelplan en een extra vaardigheidstraining, die direct in de praktijk kan worden ingezet.

Technieken

In Japan waren het beoefenen van Shiatsu en Japanse acupunctuur voorbehouden aan mensen die niet konden zien. Palperen, ofwel het onderzoeken van het lichaam door voelen/aanraken, was om die reden erg belangrijk. Hara-, pols- en meridiaan palpatie en palpatie van punten of gebieden, bijvoorbeeld hals en liezen, geven de huidige behandelaar nog steeds belangrijke diagnostische informatie. Hier wordt tijdens de lessen ruim aandacht aan besteed.
Tevens zal geoefend worden met verschillende soorten moxa, de tigerwarmer, cupping, teishin en bloodletting technieken, die een behandeling verder kunnen ondersteunen.
Met het gebruik van verblijfsnaalden en magneetpleisters wordt geoefend. Zij geven de behandelingen een langer effect. Verder komen er ook non-invasieve naaldtechnieken aanbod.

Doel van de opleiding

Het doel van de opleiding ‘Japanse behandeltechnieken voor acupuncturisten en Shiatsu therapeuten’ is om een gestructureerde en resultaatgerichte behandeling uit te voeren waarin aanvullende technieken een plek krijgen. Het resultaat van de behandeling is steeds toetsbaar door palpatie van hara en pols. Voor de Shiatsu therapeut kan hierdoor met minder lichamelijke inspanning een goed resultaat bereikt worden.

Onderwerpen die behandeld worden

 • Bloedstagnatie en toxisch bloed
 • Het immuunsysteem
 • Bijnieruitputting
 • Behandeling van littekens
 • Hypoglykemie en diabetes
 • De Chong Mai en het Hart
 • De Dai Mai
 • De wervelkolom en de Du Mai
 • Wind
 • Het hormoonstelsel en gynaecologische reflexpunten

Van de student wordt verwacht dat

 • Hij/zij regelmatig patiënten behandelt; minimaal 4 per week
 • Hij/zij kennis heeft van tong-, pols- en haradiagnostiek
 • Hij/zij kennis heeft van tong-, pols- en haradiagnostiek
De student wordt gevraagd per studiedag een verslag van een behandeling te maken. Dit verslag wordt bij aanvang van de eerstvolgende studiedag ingeleverd.

Bij 80% aanwezigheid en inlevering van alle behandelverslagen, wordt aan het eind van de studie een certificaat uitgereikt.

Extra kosten

De eerste lesdag wordt dit toegelicht. Het zijn de kosten voor het aanschaffen van eigen werkmaterialen zoals een Teishin, Okyo moxa, acupunctuurnaalden, verblijfsnaalden en een tigerwarmer.

Vervolg

Na deze 10-daagse opleiding is het mogelijk je in te schrijven voor 3 terugkomdagen, waar dieper wordt ingegaan op praktijkcasussen en patiënten behandeling.

De docente

Barbara Dudman (1966) heeft Chinese acupunctuur, Japanse acupunctuur, Chinese kruiden en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Barbara is 25 jaar praktiserend acupuncturist en heeft een praktijk aan huis in Nijmegen-Noord. Ze is onder andere opgeleid door François Ramakers, Stephan Birch, Kiiko Matsumoto, Delphine Armand, Paul Chengpo Wang en Robert Doane. Barbara is als docent verbonden aan Academie Qing-Bai.