Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Shiatsu Therapeuten > Kruiden Formules (voor TCM therapeuten) 2021-2022
2021
-
2022

Kruiden Formules (voor TCM therapeuten) 2021-2022


start zo 3 oktober 2021 - studiedagen: 10
Klik hier voor alle studiedagen
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Pauline Vonk
Nederlands
€ 995,00
LVNT, NVA (ATK), NVST, NWP, VBAG, Zhong (60 NAP - Cat. 1)
TCM therapeut of in afstudeerjaar
Uitgebreide Syllabus
Certificaat

PLAATS IN WINKELWAGEN

Kruiden Formules

1-jarige bijscholing

Inleiding

Als je als acupuncturist wel kruiden­formules wilt voorschrijven, maar ze niet wilt modificeren, is dit de perfecte vervolgopleiding voor je.

Kruidentherapie en acupunctuur is natuurlijk een prachtige combinatie. Er zijn gelukkig veel ‘standaard’ kruidenformules op de markt voor veel voorkomende patronen die acupuncturisten kunnen gebruiken. De vraag is alleen welke van die formules je dan dient voor te schrijven. Welke kruiden zitten er bijvoorbeeld in en welke werking hebben ze? Hoe zit het met de dosering en inname? En hoe zit het met de leveranciers, want een formule met dezelfde naam betekent niet altijd dat er ook dezelfde kruiden in zitten.
Dit alles leer je in deze 10-daagse vervolgopleiding, zodat je in je praktijk met een gerust hart de juiste kruiden kunt voorschrijven. Patiëntveiligheid staat immers altijd voorop.

(NB Wil je kruiden modificeren voor complexe ziektes, volg dan onze 2-jarige beroepsopleiding Kruiden therapie).

Chinese Kruiden en Acupunctuur

In het Westen krijgen we in de moderne praktijk steeds meer te maken met klachten waarvoor Chinese kruiden, vaak samen met acupunctuur, een oplossing bieden. Denk bijvoorbeeld aan huidaandoeningen (acne, eczeem, psoriasis), ondersteuning bij IVF, burn-out, fibromyalgie, ME, MS, migraine, psychische klachten, insomnia, constipatie, PMS en menopauzale klachten. Voor deze klachten biedt de Chinese kruidentherapie een belangrijke ondersteuning die leidt tot betere resultaten.

Lesinhoud

We hebben de 10-daagse vervolgopleiding speciaal toegespitst op de professionele acupuncturist die zijn/haar TCM ‘gereedschapskist’ wil uitbreiden met Chinese kruidenformules. De rode draad van deze bijscholing is klinische toepasbaarheid met de nadruk op veiligheid en effectiviteit. We bespreken de belangrijkste Chinese kruidenformules via zogenaamde onderwerp-lessen.
De stappen die nodig zijn om van hoofdklacht tot behandeling te komen, doen we volgens de ‘TCM Proces Beschrijving’. Overigens worden deze momenteel als onderdeel van de ISO kwaliteitsnormen opgesteld. Een welkome bijdrage om te komen tot klinische professionaliteit. Academie Qing-Bai werkt actief mee met het opzetten van ISO kwaliteits­normen voor de TCM in Nederland.

De lessen zijn competentie- en casegericht. Dat wil zeggen dat je kennis verwerft met een beroepsprobleem als uitgangspunt. Uiteindelijk moet je Chinese kruidenformules kunnen inzetten zoals we die in deze opleiding definiëren.
We beginnen elke les met theoretische achtergrond en eventueel aanvullende diagnostische vaardigheden. Daarna behandelen we de formules met de ingrediënten en werk je aan praktische cases.

De volgende onderwerpen komen hierbij onder meer aan bod:
 • Dermatologische klachten
 • Gynaecologische klachten
 • Psychische klachten
 • Klachten m.b.t. de spijsvertering
 • Klachten m.b.t. slaap
 • Klachten bij kinderen (pediatrie)
 • Klachten bij ouderen (geriatrie)
 • Bi syndromen (bewegingsapparaat, fybromyalgie)
 • Vermoeidheid (CVS) en burnout klachten
 • Hoofdpijnklachten, duizeligheidsklachten, etc.
 • KNO klachten (allergie, sinusitis, hoest, keelpijn)

Verdere Informatie

Studiemateriaal

Je maakt gebruik van een syllabus die je op de eerste lesdag krijgt. Deze krijg je op papier, maar kun je ook als PDF down­loaden in het studentenportaal. Je kunt de literatuurlijst met verplichte en aanbevolen literatuur vinden op www.qing-bai.nl/literatuurlijst.

Tentamen en examen

Na de eerste helft van het studiejaar krijg je een tentamen en aan het einde van dat jaar een examen. Je mag deelnemen aan het examen als je minimaal 80% aanwezig bent geweest in de lessen.

Korting

Studenten die na deze bijscholing deelnemen aan de tweejarige opleiding Kruiden therapie, krijgen in het eerste jaar van deze opleiding 50% korting op het cursusgeld.