Bij- nascholing
ZO
17 OKT
2021

Kinder TuiNa


zo 17 oktober 2021
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Mayriam Buitenhek-Stijns
Nederlands
€ 110,00
LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
TCM-therapeut of in afstudeerjaar
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS OP WACHTLIJST

Kinder Tuina

De behandeling van kinderen kent een hele andere benadering dan de behandeling van volwassenen. Kinderen zijn immers geen miniatuur volwassenen. Elk kind heeft zijn eigen unieke karakteristieken. Ze zijn over het algemeen veel gevoeliger en reageren sneller op een behandeling dan volwassenen. De Traditioneel Chinese Geneeskunde omvat meer dan acupunctuur alleen. De keuze van de behandeling hangt af van de leeftijd van het kind, het klinische patroon en de attitude van de ouders en het kind.
Kinder Tuina is in China een zeer populaire methode om kindjes van 0 tot 8 jaar te behandelen. Deze methode is al beschreven in het begin van de 17de eeuw als afzonderlijke behandelingsvorm naast de gewone Tuina voor volwassen en oudere kinderen die energetisch niet voor deze jonge kinderen past. De punten en zones komen tevens niet altijd overeen met die van volwassenen.

Tui betekent duw en Na betekent greep. Tuina is een vorm van Chinese massage waarbij verschillende grepen op de huidzones en acupunctuurpunten worden toegepast: duwen, kneden, wrijven, drukken, knijpen, vibreren, manipuleren en aanraken. Een pediatrische Tuina behandeling duurt korter dan bij volwassenen, maar wordt wel met een hogere frequentie toegepast. Een behandeling duurt maximaal 20 minuten en kan veilig bij mama of papa op schoot plaatsvinden.

Door de massage gaat de Qi in het lichaam weer stromen en worden blokkades verwijderd. Door beïnvloeding van de stroming en verspreiding van Qi en de optimalisering van de Qi-balans tussen de verschillende organen kunnen zenuwstelsel, bewegingsapparaat en spier-skelet systeem zich op een gezonde manier ontwikkelen. Het is een veilige en effectieve behandeling. Kleine kinderen maar ook baby’s ervaren de massage handelingen als zeer aangenaam. Bovendien zijn de meeste handgrepen eenvoudig door de ouders aan te leren en uit te voeren waardoor zij nauw betrokken zijn bij de effectiviteit van de behandeling.
Indicaties Kinder Tuina:
 • Diarree
 • Constipatie
 • Buikpijn
 • Braken
 • Hoesten
 • Verkoudheid
 • Oorontsteking
 • Astma
 • Koorts
 • Bedplassen
 • ADHD
 • Onrust
 • Slecht slapen en huil baby’s

Inhoud nascholing:

Deze eendaagse praktische nascholing is met name prima geschikt voor diegenen die reeds ervaring hebben met het behandelen van kinderen in de praktijk en voor hen die de pediatrie nascholingen van Christine van Toor-Zaalberg hebben bijgewoond. In deze praktische nascholing ligt de nadruk op de lokalisatie van de specifieke kinder tuina punten, de diverse handgrepen bij kinderen en de specifieke toepassingen er van.

Docent:

Mayriam Buitenhek is als Biologisch Gezondheidswetenschapper afgestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoeker en medisch adviseur te zijn geweest voor diverse farmaceutische bedrijven heeft zij haar Acupunctuur- en Kruiden opleiding bij Qing-Bai behaald. Thans is zij een van de kruiden docenten bij Qing-Bai. Naast het behandelen van kinderen behandelt zij als gecertificeerd oncologie acupuncturist ook veel oncologie patiënten. Met Christine van Toor-Zaalberg, die tijdens de les zal assisteren, maakt zij samen met Ronald van Duijne en Philip Moot deel uit van het Centrum Voor ACT (Centrum voor Acupunctuur, Chinese Kruiden en Tuina) te Den Haag.