Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > TuiNa Therapeuten > Voeding voor de Nieren: koken met miso
ZO
9 FEB
2020

Voeding voor de Nieren: koken met miso


zo 9 februari 2020
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Jolinda van Hoogdalem
Nederlands
€ 110,00
FAGT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, VNT, Zhong
TCM therapeut of in afstudeerjaar
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Voeding voor de Nieren: koken met miso

Miso is het Japanse volksvoedsel. Het wordt op veel verschillende manieren gebruikt: als soep, verwerkt in groentegerechten, sauzen, marinades en als smaakmaker.
Miso wordt 'het geheim van een lang leven' genoemd. Het is voedsel voor de Nieren en versterkt je basisconstitutie. Je kunt het scharen onder de praktijk van Yangsheng, het voeden van het leven. Er worden verschillende kwaliteiten aan toegeschreven:
  • het versterkt het immuunsysteem
  • het bevordert de spijsvertering, met name in het darmkanaal
  • het beschermt tegen (radioactieve) straling
  • het zorgt voor een heldere geest
In deze bijscholing leer je:
  • de TCM kwaliteiten die aan miso worden toegeschreven
  • contra-indicaties voor miso
  • hoe de rijping (fermenteren) van miso de voedingswaarde versterkt
  • welke soorten miso er zijn (rijstmiso, gerstmiso en sojabonenmiso). We proeven ze om ze echt te leren kennen.
  • welke soort het beste past bij welk seizoen
  • welke soort het beste past bij welke constitutie
  • hoe je miso kunt gebruiken in de keuken en in de TCM praktijk
De bijscholing is voor TCM therapeuten die geÔnteresseerd zijn in voeding als middel om de qi te versterken. Je krijgt een theoretische achtergrond over miso, en tegelijk leer je praktisch hoe je kunt koken met miso. Het zijn eenvoudige recepten die je ook in je TCM praktijk kunt delen met je cliŽnten. Tijdens de bijscholing maken we een eenvoudige Japanse lunch met verschillende misogerechten: misosoep, een groentegerecht met miso, onigiri (rijstballen) met pickles en misovulling.

Docent

Jolinda van Hoogdalem heeft een acupunctuur- en tuinapraktijk Yangsheng in Utrecht. Daarnaast heeft zij een taiji- en qigongschool in Utrecht. Yangsheng, het voeden van het leven is de leidraad in haar TCM praktijk. Haar fascinatie voor koken met miso is ontstaan na haar reis naar Japan waar ze kennismaakte met de Japanse eetcultuur. Deze eetcultuur sluit nauw aan bij Yangsheng. Voeding en met name miso is een van de manieren waarop we onze eigen qi kunnen cultiveren. Het voedt onze basis. Daarnaast is het een eenvoudig Ďmedicijní om voor te schrijven aan onze cliŽnten.