Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Wie ben ik? Zelfcultivering en ontwikkeling van geestkracht via het lichaam
VR
28 NOV
2025 & ...

Wie ben ik? Zelfcultivering en ontwikkeling van geestkracht via het lichaam


vr 28 november 2025 en zo 7 december 2025
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Dianne Sommers
Nederlands
€ 260,00
FAGT, LVNT, NVA (WM-C), NVST, NWP, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1 en 6 NAP - Cat. 3)
TCM therapeut
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS OP WACHTLIJST

Wie ben ik?
Cultivering en ontwikkeling van geestkracht via het lichaam

Wie ben ik? Deze oeroude en fundamentele vraag vormt de kern van ons zelfbeeld en beïnvloedt hoe we naar het leven en de maatschappij kijken. Het is een existentiële zoektocht die ons bestaan doordringt: wat bepaalt je identiteit? Ben je de rol die je speelt – ouder, kind, ondernemer, acupuncturist? Ben je je lichaam, je brein, of iets dat niet in woorden te vatten is? Wat betekent het eigenlijk om ‘jezelf zijn’?

Het Chinese denken biedt een unieke kijk op deze levensvragen, een visie die niet zomaar binnen een westers kader te plaatsen is. Toch vormt deze oosterse filosofie de basis van vele therapeutische en geneeskundige tradities, waaronder acupunctuur. Wat betekent dit voor jouw kijk op de mens, zijn ziekteprocessen, en zijn pad naar gezondheid? En belangrijker nog: wat betekent het voor jou persoonlijk?

In de Chinese traditie is de eenheid van lichaam en geest een essentieel uitgangspunt. In het Westen heeft het dualiteitsdenken – de scheiding tussen lichaam en geest – lange tijd de overhand gehad. Moderne wetenschappelijke inzichten wijzen echter steeds meer op de nauwe verwevenheid tussen lichaam en geest, waardoor het dualistische wereldbeeld langzaam terrein verliest. Betekent dit dat de visies van Oost en West naar elkaar toe bewegen? Ondanks overeenkomsten blijven er fundamentele verschillen bestaan. Waar Oost en West het erover eens lijken te zijn dat lichaam en geest verbonden zijn, ligt aan deze overeenstemming vaak een geheel andere visie op de mens en zijn plaats in de wereld ten grondslag.

Wat doe ik hier eigenlijk?

Deze vraag sluit nauw aan bij Wie ben ik? en raakt aan de zin van ons bestaan. Bij ingrijpende gebeurtenissen zoals verlies, ziekte of depressie komen existentiële vragen vanzelf naar boven: Is dit alles? Wat is de zin van het leven? Waarom al deze tegenslag?

In veel traditionele stromingen wordt deze innerlijke zoektocht ondersteund door een praktijk van ‘cultivering’ – een proces van persoonlijke ontwikkeling dat inzicht biedt in de diepere betekenis van het leven. In de Chinese filosofie is dit een centraal thema. Het cultiveringsproces richt zich op onze persoonlijke missie (ming) en hoe deze tot uitdrukking komt in ons lichaam en in de wereld waarin we geboren zijn. Het fysieke lichaam speelt hierbij een cruciale rol: het is de plek waar onze bestemming vorm krijgt. In deze visie wordt de begeleiding van dit proces gezien als de hoogste vorm van geneeskunde.

Cursusopzet en onderwerpen

De cursus combineert theoretische inzichten met praktische oefeningen zoals reflectie, meditatie en lichaamswerk. Onderwerpen die aan bod komen zijn:
  • Lichaam versus geest: filosofische concepten uit Oost en West
  • Chinese visie op qi: vitale energie als verbindende factor tussen lichaam en geest
  • Macrokosmos en microkosmos: de relatie tussen mens en universum
  • Menselijke natuur, rol en betekenis van ming en qing: bestemming en het oorspronkelijk zelf
  • Gezondheid en ziekte: betekenis en balans
  • Zelfcultivering: ontwikkeling en innerlijke bestemming in het Chinese denken
  • Praktische toepassing van cultivering: wat betekent dit voor jou persoonlijk en voor je werk met energetische geneeskunde?

Voor wie?

Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor therapeuten, hulpverleners en iedereen die op zoek is naar een dieper begrip van zichzelf en de verbinding tussen lichaam, geest en levensmissie.

Over de docent

Dianne Sommers is fysiotherapeut, acupuncturist en filosoof.

Na haar opleiding tot fysiotherapeut studeerde zij acupunctuur bij de Pakua en de EUTCM in Nederland en België. Ze volgde diverse trainingen en stages in China en Japan waarbij ze is opgeleid in meerdere methodieken en behandelstijlen van de acupunctuur. Ze is daarnaast manueel therapeut (NAOG), studeerde elektrodiagnostiek volgens Voll en Chinese kruidengeneeskunde. Specifiek interessegebied is de auriculotherapie in zijn vele facetten, maar ook het werken met toyohari, een subtiele behandelstijl uit de Japanse acupunctuur die gericht is op het herstel van een authentiek en constitutioneel evenwicht voor het lichaam.

Aan de Universiteit van Amsterdam en het Sinologisch Instituut Leiden studeerde ze filosofie en klassiek Chinees. In 2007 publiceerde ze de eerste Nederlandse vertaling met filosofisch commentaar van het klassieke werk Neiye (De werking van het Innerlijk) uit de 4e eeuw vC. Deze tekst is de oudst bekende Chinese historische referentie naar de mens die zelfstandig zijn verantwoordelijkheid draagt voor zijn functioneren hier op aarde. Degene die zijn innerlijk kent, doorgrondt het geheim waarmee het interne evenwicht bewaakt kan worden.

Daarnaast heeft ze diverse boeken over Auriculotherapie geschreven. In 2016 verscheen het drieluik ‘Auriculotherapie’ over de vele facetten van de ooracupunctuur. Auriculotherapie 4 verscheen in 2023 en bespreekt de diagnostiek en behandeling met behulp van het VAS. In 2025 verschijnt een boek over de behandelmogelijkheden van auriculotherapie bij verslaving.

Dianne verzorgt lessen en nascholingen in de (Chinese) filosofie en energetische geneeskunde aan meerdere instellingen.