Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Auriculotherapie (ooracupunctuur) deel 3
VR
4 NOV
2022 & ...

Auriculotherapie (ooracupunctuur) deel 3


vr 4 november 2022 en za 5 november 2022
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Dianne Sommers
Nederlands
€ 280,00
LVNT, NVA (A), NVST, NWP, VBAG, Zhong (12 NAP - Cat. 1)
Auriculotherapie 1 en 2
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Auriculotherapie deel 3

In dit cursusdeel komt de diagnostiek met het VAS (Vasculair Autonoom Signaal) aan bod. Met deze methode van polsvoelen wordt voor de therapeut een veel ruimer werkgebied ontsloten. Zo kan snel in kaart worden gebracht welke symptomen van de patiënt aan de basis van de pathologie staan, en welke een gevolg zijn. Door het VAS is mogelijk om de punten tot op de millimeter nauwkeurig te vinden, te weten wanneer de naald ‘klaar is’ en kun je medicijnen en voeding testen.
Uitgangspunt bij de diagnose is de verandering in de pols die (al bij kleine prikkels) optreedt. Steeds als ons waarnemingssysteem iets opmerkt dat de homeostase beïnvloedt, reageert het lichaam direct. Dit fenomeen werd in de vorige eeuw opgemerkt en onderzocht door de Franse arts Paul Nogier. De door hem gesignaleerde polsreactie noemde hij het Vasculair Autonoom Signaal en vormde de basis voor deze aanpak in de auriculotherapie.
De onderzoeksmethode maakt het mogelijk om beter inzicht te krijgen in de meer subtiele, energetische huishouding van de patiënt. Zo kunnen de reactiepatronen van de patiënt in kaart worden gebracht. Het normaliseren van het reactiepatroon (zoals een overmatig of juist te weinig actief reageren) kan een belangrijke reden zijn waarom de therapie niet reageert en de patiënt chronische klachten ontwikkeld.
De testmethodieken worden ondersteund door filters en het zwart-wit hamertje.

Studiemateriaal

De boeken van de serie Auriculotherapie (drie delen door Dianne Sommers) zijn aanbevolen als ondersteuning bij de cursus. De reguliere winkelprijs is € 63,50. Met een kortingscode kunnen studenten van de cursus het boek aankopen voor € 58,50 of de hele set (drie delen) voor € 169,50. Bij inschrijving ontvang je de kortingscode.

Bij de cursus ontvang je een syllabus, een zwart-wit hamertje en een aantal testfilters (deze worden uitgereikt bij aanvang).

Docent

Dianne Sommers is fysiotherapeut, acupuncturist en filosoof.
Na haar opleiding tot fysiotherapeut studeerde zij acupunctuur bij de Pakua en de EUTCM in Nederland en België. Door training en stages in China en Japan werd ze opgeleid in meerdere methodieken en behandelstijlen van de acupunctuur. Ze is manueel therapeut (NAOG), studeerde elektrodiagnostiek volgens Voll en Chinese kruidengeneeskunde. Specifiek interessegebied is de auriculotherapie in zijn vele facetten, maar ook het werken met toyohari, een subtiele behandelstijl uit de Japanse acupunctuur die gericht is op het herstel van een authentiek en constitutioneel evenwicht voor het lichaam.
Aan de Universiteit van Amsterdam en het Sinologisch Instituut Leiden studeerde ze filosofie en klassiek Chinees. In 2007 publiceerde ze de eerste Nederlandse vertaling met filosofisch commentaar van het klassieke werk Neiye (De werking van het Innerlijk) uit de 4e eeuw vC. Deze tekst is de oudst bekende Chinese historische referentie naar de mens die zelfstandig zijn verantwoordelijkheid draagt voor zijn functioneren hier op aarde. Degene die zijn innerlijk kent, doorgrondt het geheim waarmee het interne evenwicht bewaakt kan worden.
In 2016 verscheen de eerste druk van een drieluik over de vele facetten van de ooracupunctuur. Auriculotherapie I vormt het basisboek en bespreekt de grondslagen voor theorie en praktijk. Auriculotherapie II is een naslagwerk dat bijna 100 ziektebeelden met bijbehorende behandelstrategieën bespreekt. Het derde deel, Auriculotherapie III is de atlas en geeft een zeer ruime bespreking van veel oorpunten. In 2018 is het Posterboek Auriculotherapie verschenen.
Dianne verzorgt lessen en nascholingen in de niet-westerse wijsbegeerte en energetische geneeskunde.