Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Auriculotherapie als ondersteuning in de verslavingszorg
VR
18 MRT
2022

Auriculotherapie als ondersteuning in de verslavingszorg


vr 18 maart 2022
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Dianne Sommers
Nederlands
€ 130,00
LVNT, NVA (A), NVST, NWP, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
Auriculotherapie (ooracupunctuur) 1 of vergelijkbaar
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Auriculotherapie als ondersteuning in de verslavingszorg

Thema van deze dag is de aanpak van diverse verslavingsvormen die je als therapeut tegenkomt in de praktijk van alledag. Auriculotherapie wordt individueel toegepast en geeft hierdoor ondersteuning voor de specifieke klachten die een patiënt ervaart bij het ontwenningsproces. Door gebruik van verblijfsnaaldjes worden punten ook tussen de behandelingen door geactiveerd. Beide aspecten kunnen een belangrijke steun in de rug zijn bij het stoppen met roken, afvallen of andere verslavingen die lastig te doorbreken zijn.
De moderne auriculotherapie is een relatief recente ontwikkeling binnen de acupunctuur. Via de reflexzones krijg je directe toegang tot alle lichaamsgebieden. De cursus heeft een praktische opzet en de techniek wordt ter plekke geoefend, zodat de werkwijze direct in de praktijk toepasbaar is.

Inhoud

De cursusdag is algemeen informatief met betrekking tot verslavingen en behandelt de specifieke aandachtspunten bij deze problematiek. De protocollaire behandeling (NADA) wordt besproken, evenals de diverse mogelijkheden die de individuele aanpak biedt. Beide methoden kunnen worden toegepast als ondersteuning bij het stoppen met roken, bij eetproblemen en als additionele behandeling bij verslaving aan alcohol of drugs.

Tijdens de workshop zijn de diverse werkmaterialen aanwezig ter ondersteuning van de praktijk.

Studiemateriaal

  • Syllabus.
  • De trilogie Auriculotherapie (auteur Dianne Sommers) is een goede ondersteuning bij de workshop en als naslag voor de praktijk. De reguliere winkelprijs is € 63,50 per boek. Bij inschrijving ontvang je een kortingscode waarmee je als student van de cursus een boek kan kopen voor € 58,50 of de set van drie delen voor € 169,50.
  • Werkmaterialen (zoals naalden, druktaster, oefenoortje e.d.) zijn ter plekke aanwezig.

Docent

Dianne Sommers is fysiotherapeut, acupuncturist en filosoof.
Na haar opleiding tot fysiotherapeut studeerde zij acupunctuur bij de Pakua en de EUTCM in Nederland en België. Door training en stages in China en Japan werd ze opgeleid in meerdere methodieken en behandelstijlen van de acupunctuur. Ze is manueel therapeut (NAOG), studeerde elektrodiagnostiek volgens Voll en Chinese kruidengeneeskunde. Specifiek interessegebied is de auriculotherapie in zijn vele facetten, maar ook het werken met toyohari, een subtiele behandelstijl uit de Japanse acupunctuur die gericht is op het herstel van een authentiek en constitutioneel evenwicht voor het lichaam.
Aan de Universiteit van Amsterdam en het Sinologisch Instituut Leiden studeerde ze filosofie en klassiek Chinees. In 2007 publiceerde ze de eerste Nederlandse vertaling met filosofisch commentaar van het klassieke werk Neiye (De werking van het Innerlijk) uit de 4e eeuw vC. Deze tekst is de oudst bekende Chinese historische referentie naar de mens die zelfstandig zijn verantwoordelijkheid draagt voor zijn functioneren hier op aarde. Degene die zijn innerlijk kent, doorgrondt het geheim waarmee het interne evenwicht bewaakt kan worden.
In 2016 verscheen de eerste druk van een groot drieluik over de vele facetten van de ooracupunctuur. Auriculotherapie I vormt hierin het basisboek en bespreekt de grondslagen voor theorie en praktijk. Auriculotherapie II is een naslagwerk dat bijna 100 ziektebeelden met bijbehorende behandelstrategieën bespreekt. Het derde deel, Auriculotherapie III is de atlas en geeft een zeer ruime bespreking van veel oorpunten.
Dianne verzorgt lessen en nascholingen in de (Chinese) filosofie en energetische geneeskunde.