Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Effectief functionele klachten behandelen met Acupunctuur deel 2 - Wu Xing
ZA
18 DEC
2021 & ...

Effectief functionele klachten behandelen met Acupunctuur deel 2 - Wu Xing


za 18 december 2021 en zo 19 december 2021
za 18 december 2021 en zo 19 december 2021
12:00-18:00 uur
Kris Oosting
Nederlands
€ 260,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (12 NAP - Cat. 1)
Effectief Functionele Klachten Behandelen met Acupunctuur deel 1 - Yi Jing
Uitgebreide syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Effectief Functionele Klachten Behandelen met Acupunctuur deel 2 - Vijf Fasen

Voor wie is deze bijscholing

Deze bijscholing is voor acupuncturisten die cliënten met een scala aan (complexe) functionele klachten ontvangen en deze effectief en gebalanceerd willen behandelen met snel merkbaar resultaat. Met functionele klachten worden geen pijnklachten bedoeld. Deze worden behandeld in de bijscholingen Effectief Pijn Behandelen met Acupunctuur. Functionele klachten zijn bijvoorbeeld insomnia, moeheid, depressie, overgangsklachten, maag- en darmklachten, hormonale klachten, emotionele klachten, gynaecologische klachten, urologische klachten, etc. met de bijbehorende patronen zoals bijvoorbeeld Lever Qi stagnatie, Lever Bloed deficiëntie, Milt Qi deficiëntie, Nier Yin deficiëntie, etc.

Dit is een ‘advanced level’ bijscholing en kennis van Global Balance en Meridiaan Conversie (Yi Jing) uit de bijscholing Effectief Functionele Klachten Behandelen met Acupunctuur deel 1 – Yi Jing is essentieel. Met deze bijscholing wil je extra mogelijkheden (tools) kunnen toepassen om complexe klachten te behandelen.

Wat kun je na deze bijscholing

Na het volgen van deze bijscholing kun je complexe functionele klachten effectief en gebalanceerd behandelen met acupunctuur op een cliëntvriendelijke wijze. Je leert een methodische aanpak en niet lijsten met punten. Hierdoor kun je bij iedere klacht zelf bepalen hoe effectief te behandelen. Na deze bijscholing kun je dan ook direct aan de slag met het Vijf Fasen balansmodel van dr. R. Tan.

Je kunt functionele klachten behandelen met deze ‘acupunctuurstijlen’. Uiteraard kun je ook patronen van disharmonie behandelen los van welke klacht dan ook. Bijvoorbeeld een Lever Qi stagnatie is een patroon van disharmonie, echter kan zich dit uiten in verschillende klachten. De Vijf Fasen strategie in deze bijscholing is niet hetzelfde als de Vijf Elementen acupunctuur van J.R. Worsley.

Waarom deze bijscholing

Om de resultaten van acupunctuurbehandelingen naar een hoger niveau te tillen. Vaak zijn acupunctuurbehandelingen niet optimaal gebalanceerd in termen van yin-yang en/of meridianen. Voor voorspoedig herstel van de cliënt is het essentieel dat een voor die cliënt passende, en gebalanceerde, behandeling wordt uitgevoerd. Deze bijscholing voorziet in die behoefte.
De docent behandelt dagelijks cliënten met de in deze bijscholing aangeboden methoden en bereikt daar goede resultaten mee die hij graag wil delen.

Opzet van de bijscholing

Om deze lesstof nauw aan te laten sluiten bij je dagelijks werk als acupuncturist, zal de docent, middels casuïstiek en interactieve onderwijsvormen, ingaan op de praktische toepassingsmogelijkheden van de besproken methoden. Indien mogelijk, wordt er in kleine groepjes gewerkt om de stof tastbaar en toepasbaar te maken. Hierdoor kun je er direct in je eigen praktijk mee aan de slag. Deze bijscholing onderscheidt zich door zijn rijkdom aan praktijkvoorbeelden en een uitgebreide syllabus.
Tijdens deze bijscholing leer je een duidelijk stappenplan van de Vijf Fasen balansmethode volgens dr. R. Tan, welke je direct in de praktijk kunt toepassen. Het is iedere keer weer fijn om te beleven hoe effectief deze methoden zijn. Dit verhoogd voor de acupuncturist zijn/haar plezier in het vak en voor de cliënt het vertrouwen in acupunctuur.

Programma

De kern van deze bijscholing is Wu Xing (Vijf Fasen/Bewegingen) balans. Bij het Wu Xing balans maken we gebruik van de trigrammen en hexagrammen van de Yi Jing (I Ching). Hiermee bouwen we verder op het geleerde uit de bijscholing Effectief Functionele Klachten Behandelen met Acupunctuur (deel 1) - Yi Jing.

Met de Wu Xing - Vijf Fasen - balans methode van dr. Tan ben je in staat om zeer gericht meridianen en meridiaan structuren te tonifiëren, te draineren of te sederen. Tijdens deze bijscholing wordt de complexe theorie inzichtelijk en praktisch toepasbaar gemaakt voor je dagelijkse praktijkvoering.
In deze bijscholing komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
 • Wat de Wu Xing (Vijf Fasen/Bewegingen) biedt in de context TCM
 • Relatie Yi Jing, Stammen & Takken en de Wu Xing
 • Wu Xing in de klassieke teksten
 • De relaties van controleren en voeden
 • Behandelprotocollen opstellen vanuit de ID Gua’s
 • Behandelprotocollen opstellen vanuit de Wu Xing trigrammen
 • Relatie tussen meridiaan conversie en Wu Xing
 • De Wu Xing polsbeelden
 • Duidelijk stappenplan: anamnese – TCM-diagnose – behandelstrategie – behandeling
 • Notatiewijze voor je cliëntdossier
 • Schema’s en overzichten
 • Vragen van deelnemers
 • En natuurlijk praktijkcasussen en -voorbeelden

Digitale live les

Neemt u deel aan de digitale live les, dan krijgt u de syllabus thuisgestuurd. Klik hier voor meer informatie over de digitale live les zoals de accreditatie van de bijscholing.

De Docent

Kris Oosting heeft sinds 2003 een praktijk in acupunctuur en Chinese fytotherapie. Hij heeft de succesvolle acupunctuur pijnkliniek opgezet waar volledig wordt gewerkt volgens dr. Tan’s balans methode. Nadat hij de lessen bij dr. Tan heeft gevolgd, past hij de Tan Balance Method iedere dag met succes en veel plezier toe in de praktijk. Via onderzoek, praktijk en stages in China heeft hij zijn ervaring opgebouwd en deelt dat graag via zijn bijscholingen. In oktober 2020 heeft Kris zijn eerste boek gepubliceerd met titel Balance Method Acupuncture for the Treatment of Pain and Discomfort.
Sinds 2006 is hij hoofddocent van de opleiding Chinese Kruidentherapie en geeft met toewijding en enthousiasme les. Kris is vice-voorzitter van de NEN-ISO normcommissie m.b.t. het opstellen van kwaliteitsnormen voor TCM. Van 2010 tot heden is hij de vertegenwoordiger van Academie Qing-Bai in deze normcommissie. Hij is als expert verbonden aan de werkgroep Health Informatics. Voor hem is de professionalisering van het vakgebied TCM essentieel.
Sinds 2005 volgt Kris studies in de TCM-klassieken, zoals de Huang Di Nei Jing Suwen en Lingshu, de Nan Jing, Sun Simiao, Shang Han Lun en Jin Gui Yao Lüe. In 2010 heeft hij bij de Shandong TCM Universiteit in Jinan (China) een 2-jarige opleiding Shang Han Lun en Jin Gui Yao Lüe met succes afgerond. Net als andere docenten bij Academie Qing-Bai heeft Kris de basisopleiding HBO docent gevolgd bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, welke een didactische verantwoorde cursus verzekert.