Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Chinese puntnamen
ZO
20 JUN
2021 & ...

Chinese puntnamen


zo 20 juni 2021
zo 20 juni 2021
12:00-18:00 uur
Martine Cornelissen
Nederlands
€ 130,00
FAGT, LVNT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, Zhong (6 NAP - Cat. 1)
TCM therapeut of in afstudeerjaar
Syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Chinese puntnamen

Een taal is een weergave van de manier van denken van een bepaalde cultuur. Het Chinees is een taal van concepten, beelden.
De manier waarop een acupunctuurpunt omschreven wordt in het westen verschilt nogal van de Chinese benadering. Waar de Chinezen voor elk punt een naam hebben dat een beeld schept en informatie geeft over de relaties van het punt binnen het hele systeem, bijvoorbeeld t.a.v. hun lokalisatie, functie, yin-yang-relatie, wu-xing-relatie of t.a.v. de meridiaan, geeft men in het westen het punt een cijfer naargelang het hoeveelste punt dit is op één lijn, c.q. de meridiaan.
Om de betekenis van een acupunctuurpunt werkelijk te begrijpen is het nodig dat de student zich kan bedienen van die beelden, een woordelijke vertaling is vaak niet genuanceerd genoeg.
In deze nascholing zullen we de karakters leren begrijpen waardoor je een verdiepend inzicht krijgt in de werking van het acupunctuurpunt, zodat je bewustere keuzes zal kunnen maken bij het samenstellen van een acupunctuurformule.
Tijdens deze bijscholing zullen we de etymologie en betekenis van een aantal vaak voorkomende karakters bespreken; dit zal steeds geïllustreerd worden met voorbeelden van puntnamen en hoe deze in de praktijk gebruikt kunnen worden. Daarnaast zullen we ook de juiste uitspraak van de besproken acupunctuurpuntnamen oefenen.
Deze bijscholing kan zowel door acupunctuurstudenten als reeds gevestigde therapeuten gevolgd worden.

Voor wie is deze bijscholing bedoeld?

Voor TCM therapeuten en TCM studenten in het afstudeerjaar.

De docente

Martine Cornelissen (1971) is Acupuncturiste en Herbaliste met als specialisme het toepassen van de TCM bij gynaecologische klachten en infertiliteit. Nadat zij haar studie aan de Universiteit van Gent (België) in de Oosterse Talen & Culturen (Sinologie) had voltooid, vertrok zij met een studiebeurs naar China, waar zij twee jaar aan de Fudan Universiteit in Shanghai verbleef.
Bij terugkomst startte zij met de opleiding Acupunctuur aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai, welke zij Cum Laude afsloot. Twee jaar daarna behaalde zij het diploma tot Herbaliste.
Tijdens haar jaren van studie verbleef zij van mei tot oktober steeds in Beijing en Shanghai, waar ze stage liep en intensief lessen volgde in de Gynaecologie. Nog steeds gaat zij regelmatig terug naar China om zich bij te scholen. Daarnaast is Martine getraind door Dr. Trevor Wing in The Women’s Natural Health Practice in Londen. Ook heeft zij de Gynaecologie-opleiding van prof. Yuning Wu in Duitsland (Universitat Witten) gevolgd.
Martine is moeder van 2 kinderen en voert een succesvolle Praktijk voor Vrouwen waar ze zich richt op de verschillende aspecten van gezondheid. Een belangrijk uitgangspunt in haar werk is vrouwen helpen bewust te worden van hun patronen en hen handvaten te reiken om zelf de verantwoordelijkheid van hun leven en gezondheid in handen te nemen. Naast haar bezigheden als therapeute is zij als docente verbonden aan Academie Qing Bai, waar zij de voorbije vijf jaar hoofddocente geweest is van de acupunctuuropleiding, ook gaf zij de lessen Chinese Taal.