Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Effectief functionele klachten behandelen met Acupunctuur deel 1 - Yi jing
ZA
9 MEI
2020 & ...

Effectief functionele klachten behandelen met Acupunctuur deel 1 - Yi jing


za 9 mei 2020 en zo 10 mei 2020
Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
12:00-18:00 uur
Kris Oosting
Nederlands
€ 260,00
FAGT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, VNT, Zhong
Effectief pijn behandelen deel III
Uitgebreide syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS IN WINKELWAGEN

Effectief functionele klachten behandelen met Acupunctuur
Deel 1 - Yi jing

Voor wie is deze bijscholing

Deze bijscholing is voor acupuncturisten die cliŽnten met een scala aan (complexe) functionele klachten ontvangen en deze effectief en gebalanceerd willen behandelen met snel merkbaar resultaat. Met functionele klachten worden geen pijnklachten bedoeld. Deze worden behandeld in de bijscholing Effectief Pijn Behandelen met Acupunctuur.
Functionele klachten zijn bijvoorbeeld insomnia, moeheid, depressie, overgangsklachten, maag- en darmklachten, hormonale klachten, emotionele klachten, etc. met de bijbehorende patronen zoals bijvoorbeeld Lever Qi stagnatie, Lever Bloed deficiŽntie, Milt Qi deficiŽntie, Nier Yin deficiŽntie, etc.
Dit is een Ďadvanced levelí bijscholing en kennis van Global Balance uit de bijscholing Effectief Pijn Behandelen met Acupunctuur deel III is essentieel.

Wat kun je na deze bijscholing

Na het volgen van deze bijscholing kun je complexe functionele klachten effectief en gebalanceerd behandelen met acupunctuur op een cliŽntvriendelijke wijze. Je leert een methodische aanpak. Hierdoor kun je bij iedere klacht zelf bepalen hoe effectief te behandelen.
Na deze bijscholing kun je dan ook direct aan de slag met de Yi Jing acupunctuurstijl van dr. Chen Chao en de meridiaanconversie van dr. R. Tan. Je kunt functionele klachten behandelen met deze acupunctuurstijlen. Uiteraard kun je ook patronen van disharmonie behandelen los van welke klacht dan ook. Bijvoorbeeld een Lever Qi stagnatie is een patroon van disharmonie, echter kan zich uiten als verschillende klachten.

Waarom deze bijscholing

Om de resultaten van acupunctuurbehandelingen naar een hoger niveau te tillen. Vaak zijn acupunctuurbehandelingen niet optimaal gebalanceerd in termen van yin-yang of meridianen. Voor voorspoedig herstel van de cliŽnt is het essentieel dat een voor die cliŽnt passende, en gebalanceerde, behandeling wordt uitgevoerd. Deze bijscholing voorziet in die behoefte.
De docent behandelt dagelijks cliŽnten met de in deze bijscholing aangeboden methoden en bereikt daar goede resultaten mee die hij graag wil delen.

Opzet van de bijscholing

Om deze lesstof nauw aan te laten sluiten bij je dagelijks werk als acupuncturist, zal de docent, middels casuÔstiek en interactieve onderwijsvormen, ingaan op de praktische toepassingsmogelijkheden van de besproken methoden. Er wordt in kleine groepjes gewerkt om de stof tastbaar en toepasbaar te maken. Hierdoor kun je er direct in je eigen praktijk mee aan de slag.
Deze bijscholing onderscheidt zich door zijn rijkdom aan praktijkvoorbeelden en een uitgebreide syllabus.
Tijdens deze bijscholing leer je een duidelijk stappenplan van de Yi Jing balansmethode volgens dr. Chen Chao en de meridiaanconversie methode van dr. R. Tan die je direct in de praktijk kunt gebruiken. Het is iedere keer weer fijn om te beleven hoe effectief deze methoden zijn. Dit verhoogd voor de acupuncturist zijn/haar plezier in het vak en voor de cliŽnt het vertrouwen in acupunctuur.

Programma

De Yi Jing (I Ching) is een van de belangrijkste boeken voor een acupuncturist (en TCM-therapeut). De Huang Di Nei Jing (Boek van de Gele Keizer) is mede op de Yi Jing gebaseerd. Verschillende vooraanstaande artsen, zoals Sun Simiao, waren er duidelijk over: ďWanneer je een goede arts wenst te worden, dien je de Yi Jing te bestuderen.Ē Hiermee bedoelden ze natuurlijk niet het voorspellend aspect van de Yi Jing. Wat ze wel bedoelden zijn de metafysische theorieŽn die de bewegingen en veranderingen van het universum beschrijven en dus de bewegingen en veranderingen in de mens. Een bekend gezegde binnen de TCM is: ďEen mens is een universum op zich.Ē (Song dynastie).
Tijdens deze bijscholing wordt de complexe theorie inzichtelijk en praktisch toepasbaar gemaakt voor je dagelijkse praktijkvoering.
In deze bijscholing komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
 • Wat de Yi Jing biedt in de context TCM
 • Van Qi via Yin-Yang naar de voorhemelse Ba Gua en de nahemelse Ba Gua
 • De 10 hemelse stammen en 12 aardse takken in de context TCM
 • De opbouw van de Ba Gua
 • Yin-yang balans in de Ba Gua
 • Het toewijzen van meridianen aan trigrammen in de Ba Gua
 • Integratie van de 8 trigrammen en de Wu Xing (Vijf Fasen)
 • Relevante passages uit de Huang Di Nei Jing en Nan Jing Ė de bron
 • De brede toepassing van de vijf Shu-punten
 • De hexagrammen voor medische toepassingen
 • Balanceren d.m.v. de trigrammen en hun lijnen volgens dr. Chen Chao
 • Balanceren d.m.v. de hexagrammen Ė a.h.w. synchroniseren met het universum volgens dr. Chen Chao
 • De meridiaanconversie methode van dr. R. Tan
 • Duidelijk stappenplan: anamnese Ė TCM-diagnose Ė behandelstrategie Ė behandeling
 • Notatiewijze voor je cliŽntdossier
 • Schemaís en overzichten
 • Vragen van deelnemers
 • En natuurlijk praktijkcasussen

De Docent

Kris Oosting heeft sinds 2003 een praktijk in acupunctuur en Chinese fytotherapie. In 2017 heeft hij de succesvolle acupunctuur pijnkliniek opgezet die volledig werkt volgens dr. Tanís methode. Via zijn praktijk en stages in China heeft hij zijn ervaring opgebouwd. Nadat hij de lessen heeft gevolgd bij dr. Tan, past hij de Tan Balance Method iedere dag met succes en veel plezier toe in de praktijk.
Bij Academie Qing-Bai geeft hij op dit moment de succesvolle nascholing Effectief Pijn Behandelen met Acupunctuur.
Sinds 2006 is hij hoofddocent van de opleiding Chinese Kruidentherapie en docent bij de BVO en geeft met toewijding en enthousiasme les.
Kris is vice-voorzitter van de NEN-ISO normcommissie m.b.t. het opstellen van kwaliteitsnormen voor TCM. Van 2010 tot heden is hij de vertegenwoordiger van Academie Qing-Bai in deze normcommissie. Hij is als expert verbonden aan de werkgroep Health Informatics. Voor hem is de professionalisering van het vakgebied TCM essentieel.
Sinds 2007 is hij co-founder van het TCM Classics Research Institute voor het bestuderen, delen en klinisch toepasbaar maken van de TCM medische klassieke teksten. Sinds 2005 volgt Kris studies in de TCM-klassieken, zoals de Huang Di Nei Jing Suwen en Lingshu, de Nan Jing, Sun Simiao, Shang Han Lun en Jin Gui Yao LŁe. In 2010 heeft Kris bij de Shandong TCM Universiteit in Jinan (China) een 2-jarige opleiding Shang Han Lun en Jin Gui Yao LŁe met succes afgerond.
Net als andere docenten bij Academie Qing-Bai heeft Kris de basisopleiding HBO docent gevolgd bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, welke een didactische verantwoorde cursus verzekert.