Bij- nascholing
Home > Bij- nascholingen > Acupuncturisten > Effectief Functionele Klachten Behandelen met Acupunctuur deel 2 - Vijf Fasen en Seizoenen
ZA
28 SEP
2019 & ...

Effectief Functionele Klachten Behandelen met Acupunctuur deel 2 - Vijf Fasen en Seizoenen


za 28 september 2019 en zo 29 september 2019
Fletcher, Stichtse Rotonde 11, 3818 GV Amersfoort
12:00-18:00 uur
Kris Oosting
Nederlands
€ 260,00
FAGT, NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, VNT, Zhong (Cat. 1)
Effectief Functionele Klachten Behandelen met Acupunctuur (deel 1) Ė Yi Jing
Uitgebreide syllabus
Deelnamebewijs

PLAATS OP WACHTLIJST

Effectief Functionele Klachten Behandelen met Acupunctuur deel 2 Ė Vijf Fasen en Seizoenen

Voor wie is deze bijscholing

Deze bijscholing is voor acupuncturisten die cliŽnten met een scala aan (complexe) functionele klachten ontvangen en deze effectief en gebalanceerd willen behandelen met snel merkbaar resultaat. Met functionele klachten worden geen pijnklachten bedoeld. Deze worden behandeld in de bijscholingen Effectief Pijn Behandelen met Acupunctuur.
Functionele klachten zijn bijvoorbeeld insomnia, moeheid, depressie, overgangsklachten, maag- en darmklachten, hormonale klachten, emotionele klachten, gynaecologische klachten, urologische klachten, etc. met de bijbehorende patronen zoals bijvoorbeeld Lever Qi stagnatie, Lever Bloed deficiŽntie, Milt Qi deficiŽntie, Nier Yin deficiŽntie, etc.
Dit is een Ďadvanced levelí bijscholing en kennis van Global Balance en Meridiaan Conversie (Yi Jing) uit de bijscholing Effectief Functionele Klachten Behandelen met Acupunctuur deel 1 Ė Yi Jing is essentieel. Met deze bijscholing wil je extra mogelijkheden (tools) kunnen toepassen om complexe klachten te behandelen.

Wat kun je na deze bijscholing

Na het volgen van deze bijscholing kun je complexe functionele klachten effectief en gebalanceerd behandelen met acupunctuur op een cliŽntvriendelijke wijze. Je leert een methodische aanpak en niet lijsten met punten. Hierdoor kun je bij iedere klacht zelf bepalen hoe effectief te behandelen.
Na deze bijscholing kun je dan ook direct aan de slag met het Vijf Fasen balansmodel en het seizoenen balansmodel van dr. R. Tan. Je kunt functionele klachten behandelen met deze Ďacupunctuurstijlení. Uiteraard kun je ook patronen van disharmonie behandelen los van welke klacht dan ook. Bijvoorbeeld een Lever Qi stagnatie is een patroon van disharmonie, echter kan zich uiten als verschillende klachten. De Vijf Fasen strategie in deze bijscholing is niet hetzelfde als de Vijf Elementen acupunctuur van J.R. Worsley.

Waarom deze bijscholing

Om de resultaten van acupunctuurbehandelingen naar een hoger niveau te tillen. Vaak zijn acupunctuurbehandelingen niet optimaal gebalanceerd in termen van yin-yang en/of meridianen. Voor voorspoedig herstel van de cliŽnt is het essentieel dat een voor die cliŽnt passende, en gebalanceerde, behandeling wordt uitgevoerd. Deze bijscholing voorziet in die behoefte.
De docent behandelt dagelijks cliŽnten met de in deze bijscholing aangeboden methoden en bereikt daar goede resultaten mee die hij graag wil delen.

Opzet van de bijscholing

Om deze lesstof nauw aan te laten sluiten bij je dagelijks werk als acupuncturist, zal de docent, middels casuÔstiek en interactieve onderwijsvormen, ingaan op de praktische toepassingsmogelijkheden van de besproken methoden. Er wordt in kleine groepjes gewerkt om de stof tastbaar en toepasbaar te maken. Hierdoor kun je er direct in je eigen praktijk mee aan de slag.
Deze bijscholing onderscheidt zich door zijn rijkdom aan praktijkvoorbeelden en een uitgebreide syllabus.
Tijdens deze bijscholing leer je een duidelijk stappenplan van de Vijf Fasen en Seizoenen balansmethode volgens dr. R. Tan, welke je direct in de praktijk kunt toepassen. Het is iedere keer weer fijn om te beleven hoe effectief deze methoden zijn. Dit verhoogd voor de acupuncturist zijn/haar plezier in het vak en voor de cliŽnt het vertrouwen in acupunctuur.

Programma

De kern van deze bijscholing is Wu Xing (Vijf Fasen/Bewegingen) balans en Seizoenen balans. Bij het Wu Xing balans maken we gebruik van de trigrammen en hexagrammen van de Yi Jing (I Ching). Hiermee bouwen we verder op het geleerde uit de bijscholing Effectief Functionele Klachten Behandelen met Acupunctuur (deel 1) Ė Yi Jing.
Het tweede onderwerp is het balanceren van het lichaam in het juiste seizoen. Bijvoorbeeld, cliŽnten kunnen specifieke klachten hebben tijdens een bepaald seizoen of tijdens het wisselen van seizoenen. Je leert hoe een meridiaansysteem (of systemen) weer in balans te brengen met het juiste seizoen, zodat er balans ontstaat in de transformatie en verandering in de Qi in het lichaam van de cliŽnt.
Tijdens deze bijscholing wordt de complexe theorie inzichtelijk en praktisch toepasbaar gemaakt voor je dagelijkse praktijkvoering.
In deze bijscholing komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
 • Wat de Wu Xing (Vijf Fasen/Bewegingen) biedt in de context TCM
 • Relatie Yi Jing, Stammen & Takken en de Wu Xing
 • Wu Xing in de klassieke teksten
 • De relaties van controleren en voeden
 • Behandelprotocollen opstellen vanuit de ID Guaís
 • Behandelprotocollen opstellen vanuit de Wu Xing trigrammen
 • Relatie tussen meridiaan conversie en Wu Xing
 • De Wu Xing polsbeelden
 • Wat seizoenen balans is en hoe het te gebruiken in de praktijk
 • Seizoenen balans per meridiaan of in Global Balance structuur
 • Behandelprotocollen opstellen voor Seizoenen balans
 • Duidelijk stappenplan: anamnese Ė TCM-diagnose Ė behandelstrategie Ė behandeling
 • Notatiewijze voor je cliŽntdossier
 • Schemaís en overzichten
 • Vragen van deelnemers
 • En natuurlijk praktijkcasussen en -voorbeelden

De Docent

Kris Oosting heeft sinds 2003 een praktijk in acupunctuur en Chinese fytotherapie. In 2017 heeft hij de succesvolle acupunctuur pijnkliniek opgezet die volledig werkt volgens dr. Tanís methode. Via zijn praktijk en stages in China heeft hij zijn ervaring opgebouwd. Nadat hij de lessen heeft gevolgd bij dr. Tan, past hij de Tan Balance Method iedere dag met succes en veel plezier toe in de praktijk.
Bij Academie Qing-Bai geeft hij op dit moment de succesvolle nascholing Effectief Pijn Behandelen met Acupunctuur.
Sinds 2006 is hij hoofddocent van de opleiding Chinese Kruidentherapie en docent bij de BVO en geeft met toewijding en enthousiasme les.
Kris is vice-voorzitter van de NEN-ISO normcommissie m.b.t. het opstellen van kwaliteitsnormen voor TCM. Van 2010 tot heden is hij de vertegenwoordiger van Academie Qing-Bai in deze normcommissie. Hij is als expert verbonden aan de werkgroep Health Informatics. Voor hem is de professionalisering van het vakgebied TCM essentieel.
Sinds 2007 is hij co-founder van het TCM Classics Research Institute voor het bestuderen, delen en klinisch toepasbaar maken van de TCM medische klassieke teksten. Sinds 2005 volgt Kris studies in de TCM-klassieken, zoals de Huang Di Nei Jing Suwen en Lingshu, de Nan Jing, Sun Simiao, Shang Han Lun en Jin Gui Yao LŁe. In 2010 heeft Kris bij de Shandong TCM Universiteit in Jinan (China) een 2-jarige opleiding Shang Han Lun en Jin Gui Yao LŁe met succes afgerond.
Net als andere docenten bij Academie Qing-Bai heeft Kris de basisopleiding HBO docent gevolgd bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, welke een didactische verantwoorde cursus verzekert.